Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainietės mokytojos – apie pamokas karo akivaizdoje ir vaikus, kurių nebėra

Rusijos pradėtam karui Ukrainoje priešinasi ne tik ukrainiečių kariai, bet ir mokymosi įstaigos: mokiniai, studentai, mokytojai ir dėstytojai toliau tęsia savo veiklas. Tiesa, nuotoliniu būdu. Ukrainietės mokytojos Olga ir Gana dalijasi, kaip vyksta pamokos karo akivaizdoje.

Chemijos mokytoja ukrainietė Olga Bielnycka į Lietuvą atvyko iš Kamjanskės miesto. Virš jos namų be perstojo skriejo sviediniai, todėl apmąstymams, kaip gyventi toliau, laiko nebuvo – teko išvykti.

Kita mokytoja – Gana Tarkovska, prasidėjus karui gyveno Kyjive, išvykti iš šalies neplanavo, tačiau nerimavo dėl vaiko saugumo ir evakavosi į Vakarų Ukrainą.

Abi jos vis dar veda pamokas mokiniams, nepaisant vietos ir aplinkybių.

Stengiasi nukreipti vaikų mintis nuo karo

O.Bielnycka pasakoja, kad mokosi ne visi vaikai, maždaug 50–70 proc. jos mokinių. Paklausta, kaip vyksta pamokos, moteris sako, kad būna atvejų, kai pasigirsta sirenos, tada jos sustabdomos, vaikai eina į slėptuves, evakuojasi.

„Pamokos pradžioje klausiu vaikų, kaip jie jaučiasi. Pamokos pabaigoje visada linkiu taikaus dangaus. Taip pat linkiu, kad jie saugotų save, savo tėvus, artimuosius.

Stengiuosi kuo labiau sutelkti dėmesį į dėstomą dalyką, kad nukreipčiau jų mintis nuo karo. Sprendžiame uždavinius, kad mokiniai turėtų galimybę „perkrauti“ savo mintis.

Visi labai nori taikos, nori, kad kuo greičiau pasibaigtų šis siaubas, nes mūsų vaikai nenusipelnė gyventi tokiomis sąlygomis.“

Stop kadras/Olga Bielnycka
Stop kadras/Olga Bielnycka

Evakuotis spėjo ne visi šeimos nariai

Olga su siaubu prisimena įvykius Ukrainoje, tačiau tikina: pergalė atiteks Kyjivui.

Olgos dukra su 15min pasidalijo kelionės iš Dnipro į Lvivą vaizdais. Traukinyje susispaudus teko važiuoti 23 valandas. Deja, evakuotis iš gimtojo miesto spėjo ne visi šeimos nariai.

Asmeninio archyvo nuotr./Sausakimšas traukinys iš Dnipro
Asmeninio archyvo nuotr./Sausakimšas traukinys iš Dnipro

„Ukrainoje yra mano sūnėnas. Kai prasidėjo karas, jis išvyko iš Volnovachos. Praėjus vos pusvalandžiui nuo tada, kai išvyko, buvo subombarduotas jo šeimos namas. Priėmėme juos savo namuose – jis atvyko su besilaukiančia žmona. Jie liko gyventi pas mus, nes mūsų mieste skriejo tik sviediniai, o Volnovacha yra sulyginta su žeme.

Turiu daug giminių, kurie gyvena netoli Donecko: mano teta, antros eilės pusseserė su vyru, dar viena pusseserė su didele šeima. Pastarųjų namai buvo sugriauti ir jie liko be stogo virš galvos. Pasikviečiau juos pas save. Dabar jie taip pat gyvena Kamjanskėje, mano bute. Padedu, kuo galiu, nes jie neteko vieno sūnaus – jis žuvo. Vietos gyventojai norėjo jį palaidoti, tačiau Rusijos kariuomenė net neleido išeiti iš kiemo“, – kraupius įvykius, su kuriais teko susidurti artimiesiems, pasakoja Olga.

Meldžiasi už karius ir pažįstamus žuvusius vaikus

Ukrainoje kiekvieną dieną 9 val. ryto tylos minute yra pagerbiami žuvusieji. G.Tarkovska kas rytą meldžiasi už karius, artimuosius ir už žuvusius vaikus, kuriuos ji asmeniškai pažinojo.

„Turime mokinių iš Borodiankos, Gostomelio, Klavdijevo, iš daugumai girdėtos Rubežovkos, iš to pačios Bučos, Irpinės, Zagalco. Dauguma vaikų išgyveno okupaciją, todėl tai yra traumuoti vaikai. Aš nematau jų akių, todėl yra labai skaudu ir atsakingai tenka uždavinėti klausimus, kaip jie laikosi.

Visada klausiu, ar jie turi geriamojo vandens, maisto produktų ir ar yra saugūs. Prieš pamoką visada pasakau: „Vaikai, visų pirma galvokite apie savo saugumą. Jeigu išgirstate sirenas, jūs nekeliate rankos ir nesikreipiate į mane, jūs tyliai išeinate slėptis. Jeigu yra galimybė, parašykite man, kad prasidėjo apšaudymai ir bėgate slėptis. Jūsų žodžiai, kad esate saugūs, yra geriausia, ką galiu išgirsti, nes žinau, kad esate saugūs.“ Tai tapo gyvenimo dalimi“, – pasakoja Gana.

Asmeninio archyvo nuotr./Gana Tarkovska
Asmeninio archyvo nuotr./Gana Tarkovska

Berniukas, turėjęs dalyvauti olimpiadoje, – nušautas

Mokytoja prisimena, kaip viena mergaitė pasidalijo savo mintimis apie karą ir supratimą, kad viskas gali sudužti į šipulius per vieną akimirką.

„Vienas vaikas man pasakė, kad sunku buvo suvokti faktą, jog karas vyksta, kad tai – realybė. O vėliau, kai priimi šį faktą, tu supranti, kad tapai karo vaiku. Ta pati mergaitė man pasakė: „Aš supratau, kad visos mano viltys ir svajonės gali dingti per vieną akimirką. Ir aš negaliu nieko planuotis, nes virš mano namo skraido raketos ir kariniai lėktuvai. Rytoj galiu neatsibusti. Mano telefone yra išsaugoti laiškai artimiesiems, bet ačiū Dievui, jų dar neteko siųsti.“

Aš negaliu nieko planuotis, nes virš mano namo skraido raketos ir kariniai lėktuvai.

Kartais matai nekrologus apie vaikus ir supranti, kad kažkurioje mokykloje, kažkuriame licėjuje... Tai yra baisiausia.

Vieną vaiką mačiau olimpiadoje. Dabar jis kartu su mūsų mokiniais turėjo dalyvauti genijų olimpiadoje. Deja... Aš net nežinau, kaip apie tai kalbėti. Tai yra siaubinga. Šis vaikas buvo nušautas. Jis su teta buvo nušautas jiems evakuojantis, – prisimena Gana.

– Pirmiausia – tai yra tiesiog gyvybė. Žmogaus gyvybė. Tai vaiko gyvybė, tai svajonės, tai vaikas, į kurį šeima deda visas viltis...“

VIDEO: Ukrainos mokytojų kasdienybė: žūstantys mokiniai, evakuacija pamokos metu ir „netaikus“ dangus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas