Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Vaikas nenori važiuoti į vasaros stovyklą – kokios frazės jam geriau nesakyti?

Vasaros stovyklos – vienas iš būdų užtikrinti, kad vaikai įdomiai ir prasmingai praleistų vasaros atostogas. Tėvams, ruošiant vaiką poilsiui stovykloje, stovyklų organizatorė pataria laikytis kelių esminių taisyklių ir nedaryti vienos populiarios klaidos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vaikų vasaros stovykla
Vaikų vasaros stovykla. / 123RF.com nuotr.

Problema, su kuria neretai susiduria tėveliai, – kad vaikas nenori važiuoti į vasaros stovyklą

„Už tokio nenoro dažnai slepiasi vaiko ar paauglio baimė, jog su juo stovykloje niekas nedraugaus. Šiandien dalies vaikų bėda, jog jie nebemoka užmegzti draugysčių, mat užuot bendravę, daug laiko praleidžia prie ekranų“, – sako Rasa Povilavičienė, pajūrio vaikų stovyklavietę „Pasaka“ valdančios Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros Edukacijų ir stovyklų skyriaus projektų vadovė.

Jei vaikas bijo, tėvams ji pataria pirmiausiai išsiaiškinti tos baimės priežastį: ar vaikas bijo bendrauti, o gal, pavyzdžiui, jis stokoja kažkokių higienos įgūdžių ir nerimauja, jog dėl to kils sunkumų stovyklaujant.

„Tėvai būtinai turėtų išsklaidyti vaiko baimę, papasakodami jam savo patirtį, kaip jie patys vaikystėje poilsiavo stovyklose, kaip užmezgė nuostabias draugystes su kitais vaikais, parodyti savo vaikystės nuotraukų iš stovyklų, kaip smagiai ir įdomiai jie ten leido laiką“, – rekomenduoja R. Povilavičienė.

Itin svarbu, kad vaikas tokią informaciją gautų būtent iš tėvų ir pajustų artimą ryšį bei palaikymą. Tėveliai turėtų paskatinti vaiką priimti savo baimę ir ją įveikti, pabrėžia stovyklų organizatorė.

Kokios frazės vaikui geriau nesakyti

Dažna klaida, kurią daro tėvai, – pažada vaikui pasiimti iš stovyklos, jei jam ten nepatiks.

„Labai svarbu nesakyti vaikui, jog aš tave pasiimsiu anksčiau laiko, jei bus blogai. Ypač jei į stovyklą leidžiate pirmą kartą“, – įspėja R. Povilavičienė.

123RF.com nuotr./Vaikai tyrinėja augalaus
123RF.com nuotr./Vaikai tyrinėja augalaus

Visgi ką daryti, jei stovykloje vaikui iš tikrųjų nepatiko ir jis nori namo?

R. Povilavičienė tokiu atveju pataria kreiptis į stovyklos vadovą ir ieškoti sprendimo kartu su juo. O vaikui, prieš vykstant į stovyklą, reikėtų tiesiog pasakyti, kad jis visada gali jums paskambinti.

„Stovykla – vienas iš ugdymo metodų. Išbuvęs joje visą planuotą laiką, vaikas įgaus daugiau savarankiškumo, geriau save pažins. Jei pasirenkame siųsti atžalą stovyklauti, turime leisti jai išbūti toje patirtyje, kad neaugintume naujos kartos, kuri vos susidūrusi su problema, nuleidžia rankas“, – aiškina R. Povilavičienė.

Apie svarbų sąrašą lagamine

Yra keletas darbų, kuriuos tėvėliams reikėtų atlikti prieš išvežant vaiką į stovyklą.

Tėvai turėtų sužinoti stovyklos koncepciją, pabendrauti su jos vadovais ir išsiaiškinti, kokios jų vertybės, ar jos atitinka jų šeimos vertybes.

Išleidžiant vaiką į stovyklą labai svarbu, kad vaikas jaustųsi pasitikinčiai, todėl tėvams verta iš anksto kartu su vaiku nuvažiuoti į pasirinktą stovyklavietę – apžiūrėti patalpas, teritoriją.

Taip pat reikia išsiaiškinti, koks maitinimas bus siūlomas stovykloje ir iš anksto pateikti organizatoriams informaciją, jei vaikas kažko nevalgo; susipažinti su stovyklos vidaus tvarkos taisyklėmis, skelbiamomis stovyklos internetiniame puslapyje.

„Be to, labai rekomenduoju prieš važiuojant į stovyklą surašyti ant lapelio, kokius daiktus vaikas turi įsidėti grįždamas namo. Toks lapelis turi būti įdėtas į lagaminą“, – pataria R. Povilavičienė.

123rf.com nuotr./Stovykla
123rf.com nuotr./Stovykla

Daiktų sąrašą vaikas panaudotų kraudamasis daiktus prieš išvykstant iš stovyklos.

„Neturint sąrašo dažnai pasitaiko, kad vaikai dalį daiktų palieka stovyklavietėje arba parsiveža namo draugų daiktus“, – šypsosi stovyklų organizatorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius