Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vieno vaiko paruošimui mokyklai lietuviai išleidžia apie 200 eurų: ekspertai ragina – tėveliai, mainykitės vaikų daiktais

Artėjant naujiems mokslo metams dalis tėvų jau suka galvas, kaip tinkamai suruošti vaikus į mokyklą. Pranešime žiniasklaidai ekspertai pastebi, kad vidutiniškai vieno vaiko paruošimas atsieina apie 100–200 Eur, todėl dalinasi patarimais, kaip taupiai suktis daugiau nei vieną atžalą turinčiai šeimai.
Į mokyklą
Į mokyklą / Shutterstock nuotr.

Skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Creditea“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad dažniausiai lietuviai (41 proc.) vieno vaiko paruošimui mokyklai išleidžia 101–200 Eur.

Iškart po jų rikiuojasi 50–100 Eur išleidžiantys 26 proc. tautiečių. Visgi 18 proc. apklaustųjų nurodė išleidžiantys 201–300 Eur, o 11 proc. – daugiau nei 300 Eur. Ir tik vos 4 proc. teigė išleidžią mažiau nei 50 Eur.

„Stebint tokius rezultatus darosi aišku, kad vaiko paruošimas mokyklai gali kaip reikiant patuštinti daugiau nei vieną atžalą auginančios šeimos piniginę. Todėl labai svarbu savo išlaidas ir reikalingų pirkinių sąrašą planuoti iš anksto, o ne palikti paskutinei minutei.

Taip pat tėveliai galėtų pagalvoti ir apie mainymąsi nebereikalingais, tačiau dar tinkamais naudoti vaikų daiktais vietoj to, kad pirktų naujus“, – sako „Creditea“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė ir dalinasi patarimais, kaip vaikus į mokyklą išleisti nepaaukojant viso šeimos biudžeto.

9 patarimai, kaip sumažinti išlaidas pasiruošimui į mokyklą

Atlikite inventorizaciją namuose. Pirmiausia drauge su vaikais iškraustykite visus stalčius bei spintas ir peržiūrėkite, ką jau turite. Galbūt namuose yra dar iš praeitų metų užsilikusių arba vyresniojo vaiko nepanaudotų sąsiuvinių, rašiklių ar kitų mokyklinių priemonių? Susidarykite sąrašą visko, ką turite.

Sudarykite pirkinių sąrašą. Sudarykite sąrašą priemonių, kurias reikia įsigyti, ir būtinai jo laikykitės! Venkite impulsyvių, nesuplanuotų pirkinių. Taip pat stenkitės pradžioje pirkti tik tai, kas būtina – palaukite, kol vaikas pradės eiti į mokyklą ir paaiškės, ko dar jam iš tiesų trūksta. Tokiu būdu išvengsite nereikalingų pirkinių.

Atnaujinkite daiktus. Jei kai kurios mokyklinės priemonės yra nusidėvėjusios, tačiau dar tinkamos naudoti, galite pabandyti jas atnaujinti. Pavyzdžiui, perdažyti ar persiūti seną pieštukinę.

Apsilankykite blusturgiuose. Paieškokite, ar jūsų apylinkėse nėra blusturgių arba panaršykite platformose, kuriose parduodami dar labai geri daiktai iš antrų rankų. Neverta pirkti brangių naujų drabužių ar daiktų, kuriuos vaikai greitai išauga arba sunaudoja.

Organizuokite mainus. Pasikalbėkite su savo mokyklos bendruomene arba kaimynystėje gyvenančiais tėvais – galbūt jie turi kažkokių priemonių ar drabužių, kurie jų vaikams jau nebereikalingi? Drauge galite suorganizuoti daiktų mainų turgelį.

Apsipirkite grupėse. Drauge su kitais tėvais organizuokite grupinį apsipirkimą. Kartais tam tikrus daiktus perkant urmu galima gauti didesnių nuolaidų.

Rūpinkitės kokybe. Kai kuriuos daiktus, kuriuos vaikas naudos ilgiau – pavyzdžiui, kuprinę – verta pirkti brangesnius, tačiau kokybiškus. Tuomet nereikės kasmet pirkti vis naujų.

Apsipirkite iš anksto. Nepalikite apsipirkimo paskutinei minutei, nes tada būna sunkiau rasti nuolaidų ar gerų pasiūlymų. Taip pat naudokitės nuolaidų kortelėmis, kitomis lojalumo programomis.

Pirkite internete. Prieš įsigydami daiktą, patikrinkite jo kainą internetinėse parduotuvėse – dažnai ten galite rasti prekes pigiau nei fizinėse parduotuvėse. Apskritai pirkti prekes internetu yra gana neblogas sprendimas – nereikia vykti į parduotuvę, kur jūsų dėmesį blaško įvairių prekių ir reklamų gausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas