Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žindymas viešoje vietoje: ar etiška maitinti restorane ir ar derėtų prisidengti?

Klausimas, ar galima kūdikį žindyti viešoje vietoje, pakliūva į sąrašą temų, kurios nuolat susilaukia daugybės diskusijų ir aštrių komentarų iš abiejų pusių. Kol vienos mamos įsitikinusios, kad kūdikio maitinimas yra natūralus procesas, todėl jį atlikti galima bet kur, kitos mano, jog aplinkiniai visai nenori matyti moters krūtinės. Tašką ginčuose bando padėti etiketo žinovė, kuri paaiškina, kaip derėtų elgtis, jei viešumoje prireikia maitinti vaiką.
Žindymas viešoje vietoje
Žindymas viešoje vietoje / 123RF.com nuotr.

Pasisako už žindymą viešoje vietoje

Emilija Kalusevičienė savo sūnų žindo jau kiek daugiau nei ketverius metus. Moteris pripažįsta, kad vaiko maitinimas sukelia nemažai sunkumų, tačiau ji įsitikinusi, jog mažametis turi pats nuspręsti, kada jam mamos pieno nebereikia.

„Reikia nebijoti pasakyti, kad žindymas vargina, nes turiu, pavyzdžiui, keltis naktimis – esame ne robotai, o žmonės. Tačiau džiaugiuosi, kad leidau sūnui pasirinkti pačiam ir nuspręsti, kada pieno nebenori. Anksčiau jis užmigdavo tik su krūtimi, dabar, žengiant link penkerių metų, matau pokytį – jau porą savaičių užmiega paprastai.

Džiugesį jaučiu ne dėl to, kad nebereikia žindyti, o todėl, nes matau rezultatą, kai vaikas pats pasirenka. Pačioms mamoms realiai to daryti nereikia“, – pasakoja E.Kalusevičienė.

Asmeninio albumo nuotr./Emilija Kalusevičienė
Asmeninio albumo nuotr./Emilija Kalusevičienė

Pradėjusi lauktis sūnaus, Emilija tryško noru apie motinystę įgyti kuo daugiau žinių. Siekdama būti kuo savarankiškesnė, moteris viskuo domėjosi, o į žindymo kursus nuėjo ganėtinai anksti.

„Buvau mačiusi, kad vaiką rekomenduojama žindyti iki šešių mėnesių. Prisimenu, kaip vyrui sakiau, jog maitinsiu tokį laiką, o tuomet pradėsiu primaitinti. Ir ką, jau beveik penkeri metai, – šypsosi mama. – Žiūrėjau seminarus, daug sužinojau iš žindymo grupės feisbuke. Ten rašė, kad geriausia maitinti, kol vaikas pats atsisakys. Procesas vyksta natūraliai.“

Ten rašė, kad geriausia maitinti, kol vaikas pats atsisakys.

Emilija pasisako ne tik už ilgalaikį žindymą, bet ir už maitinimą viešoje vietoje. Nors pastaroji tema visuomenėje vis dar kelia daug diskusijų, mama įsitikinusi, kad moteris pati gali nuspręsti, kur žindyti jai patogiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas