Įveikia kancerogenų daromą žalą
Žiediniai kopūstai iš mūsų kūno pašalina toksinus, įveikia kancerogenų daromą žalą. Šiose daržovėse yra medžiagų, kurios apsaugo mūsų skrandį ir plaučius nuo kenksmingų vėžio sukėlėjų.
Gausu ląstelienos
Sveika virškinimo sistema – tai detoksikacijos sudedamoji dalis. Ląsteliena, kurios gausu žiediniuose kopūstuose, tai natūralus būdas išvalyti mūsų organizmą. Todėl skanaukite į sveikatą ir stebėkite rezultatus, kadangi dėl ląstelienos poveikio galite ir sulieknėti.
Mažai angliavandenių
Kai kalbame apie detoksikaciją, angliavandeniai tikrai nėra patys geriausi jūsų draugai. Tačiau žiediniai kopūstai gali tokiais tapti. Palyginti su kitais produktais, tokiais kaip duona, ryžiai, pica, traškučiai ir kiti miltiniai patiekalai, žiediniai kopūstai turi tikrai mažai angliavandenių. O kai sumažiname jų vartojimą, jaučiamės ir lengvesni ir sveikesni.
Gali sumažinti vėžio riziką
Žiediniai kopūstai, kaip ir jų artimieji giminaičiai brokoliniai kopūstai, turi savo sudėtyje medžiagų, kurios kovoja su vėžio rizika. Todėl kopūstinių daržovių patariama valgyti kuo daugiau, kadangi jos taip pat ir lieknina, ir suteikia sotumo jausmą
Stiprina detoksikuojančias prieskonių savybes
Tyrimai atskleidžia, kad ciberžolės prieskoniai veikia vėžines ląsteles ir kovoja su vėžiu. O šių prieskonių poveikis (pavyzdžiui, kai norisi numesti svorio) dar labiau sustiprėja tuomet, kai jie yra vartojami su tokiomis daržovėmis kaip žiediniai kopūstai.
Puikus mėsos pakaitalas
Kai ateina metas detoksikacijai, patariama atsisakyti ne tik cukraus, saldiklių, transriebalų, perdirbto maisto, bet ir riebios raudonos mėsos. Tačiau ją galite pakeisti kitais patiekalais, tarkime, žiediniais kopūstais, kurie patiekalams gali suteikti itin puikų skonį, o ir variacijų, ką pagaminti iš žiedinio kopūsto, rasite su kaupu.
TAIP PAT SKAITYKITE: 7 priežastys, kodėl verta valgyti raugintus kopūstus
Antioksidantų galia
Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie pažeidžia ląsteles, saugo mus nuo vėžio rizikos bei įvairių ligų. Magiškųjų antioksidantų gausu vaisiuose, daržovėse, žiediniuose kopūstuose. Pastaruosiuose atrasime ir vitamino C, K, B6, ląstelienos, omega-3 riebalų rūgščių.
Kovoja su uždegimais
Detoksikacija gali padėti įveikti chroniškus uždegimus, kuriuos sukelia stresas, miego trūkumas, griežtos dietos. Bene pirmoje vietoje šiuo atveju puikuojasi žiediniai kopūstai, kovojantys su uždegiminiais procesais, taip pat - širdies ligomis, osteoporoze ir pan.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vegetarizmas: 10 populiariausių mitų
Gali sustabdyti vėžio atsinaujinimą arba plitimą
Žiediniuose kopūstuose yra medžiagų, kurios naikina vėžines ląsteles. Kai mokslininkai atliko tyrimą su kopūstuose esančiais phenethyl isothiocyanate (PEITC), pastebėjo, kad net 75 proc. vėžinių kamieninių ląstelių žuvo per 24 valandas.
Palengvina detoksikacijos procesą
Detoksikacija gali būti visai lengva, kai pasirenkame tinkamus produktus. Maistinės skaidulos – dar viena žiediniuose kopūstuose aptinkama naudingoji medžiaga. Remiantis moksliniais tyrimais, valgant žiedinius kopūstus efektyviai palaikoma ir skrandžio sveikata, negana to, šioje daržovėje esančios naudingosios medžiagos neleidžia skrandyje kauptis įvairioms bakterijoms.
Ingredientai
Sūris:
100.00 g („Džiugo“)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
1. Kiaulienos nugarinę supjaustykite kepsniams, išmuškite, apibarstykite mėgstamais prieskoniais.
2. Į keptuvę sudėkite pjaustytus žiedinius kopūstus, sutarkuotą morką ir patroškinkite daržovių sultinyje.
3. Kai daržovės bus minkštos, sudėkite jas į indą.
4. Toliau keptuvėje kepkite džiūvėsėliuose apvoliotą mėsą. Kai viena pusė apkeps, apverskite ir ant viršaus sudėkite troškintas daržoves bei užberkite tarkuoto sūrio. Uždenkite dangtį ir kepkite, kol kepsniai apskrus.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
50.00 g (tarkuotas mėgstamas fermentinis)
Kaip gaminti
1. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir sūdytame vandenyje pavirkite kelias minutes. Nuvarvinkite.
2. Gerai išplakite kiaušinius, sudėkite majonezą, prieskonius ir tarkuotą fermentinį sūrį.
3. Kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite brokolius ir žiedinius kopūstus, apipilkite paruoštu padažu, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus. Kepkite 180 laispnių orkaitėje apie 20 minučių.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Česnaką susmulkinkite, džiovintus pomidorus supjaustykite juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite česnaką, žoleles ir džiovintus pomidorus, kad aliejus prisigertų jų aromato. Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir kelias minutes palaikykite garų puode, kad šiek tiek suminkštėtų. Jei neturite garų puodo, kopūstą dėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 minutes.
2. Į keptuvę su prieskoniais ir pomidorais sudėkite kopūsto žiedynus, gerai išmaišykite ir kepkite, kol daržovės gražiai parus.
3. Paskaninkite pipirais, druska.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Faršas:
600.00 g (kiaulienos ir jautienos)
maltos mėsos prieskoniai 1.00 arbat. š.
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Kaip gaminti
1.Nuskustas bulves ir nuvalytą žiedinį kopūstą apvirkite sūdytame vandenyje. Nusunkite, įdėkite sviesto ir lengvai pagrūskite.
2.Faršą sumaišykite su mėsos prieskoniais, įberkite pipirų ir druskos. Svogūną ir morką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
3.Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, morką ir kepkite maišydami, kol daržovės lengvai paskrus, tada sudėkite faršą ir dar kelias minutes pakepinkite. Įdėkite pomidorų padažo ir dar šiek tiek patroškinkite.
4.Į aliejumi pašlakstytą keraminį kepimo indą sukrėskite apkeptą faršą, ant viršaus sudėkite grūstas bulves ir žiedinius kopūstus. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
|
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Vištieną supjaustykite gabaliukais, įberkite vištienos prieskonių ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant šlakelio aliejaus.
2. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais ir apvirkite. Vištieną ir žiedinius kopūstus sumaišykite puode, įberkite druskos, pipirų, supilkite grietinę ir 15–20 min. troškinkite.
3. Vištieną, jei norite, galite valgyti su virtais ryžiais.
Šaltinis: 15min.lt
Suskleisti
Kaip gaminti
1.Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais, išvirkite lengvai sūdytame vandenyje, kad būtų minkšti (apie 5 minutes), ir nukoškite.
2.Šakute sutrinkite virtus kiaušinius.
3.Žiedinius kopūstus sudėkite į indą, kuriame patiekalas bus tiekiamas, apibarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir kiaušinių trupiniais.
4.Keptuvėje pakaitinkite sviestą, įmaišykite džiūvėsėlius, visa tai užpilkite ant kopūstų inde ir iškart tiekite.
|
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Porai:
30.00 g (gabalėlis)
Ryžiai:
4.00 valg. š. (ilgagrūdžiai)
Pipirai:
8.00 vnt. (keli kvapieji ir aitrieji)
Vištiena:
2.00 vnt. (viščiukų šlaunelės)
Kaip gaminti
1. Nuplautą žiedinį kopūstą suskirstykite žiedynėliais.
2. Raudoną saldžiąją papriką perpjaukite pusiau, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais.
3. Nuluptus porus supjaustykite griežinėliais.
4. Į puodą sudėkite nuplautas viščiuko šlauneles, įpilkite apie pusantro litro vandens. Kai užvirs, sumeskite laurų lapus, pipirus ir apie 20 minučių pakaitinkite. Suberkite ryžius ir virkite dar 10 minučių.
5. Šlauneles išgriebkite. Nuo kaulų nupjaustykite mėsą, susmulkinkite.
6. Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite porų griežinėlius. Sudėkite smulkintą mėsą ir kepinkite dar kelias minutes. Suverskite į puodą su ryžiais, išmaišykite, luktelėkite, kol užvirs.
7. Sumeskite smulkintus žiedinius kopūstus, paprikas ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Tiekiant tinka užbalinti liesa grietinėle.
Suskleisti
Ingredientai
Actas:
25.00 ml (esencijos - marinatui)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (kvapniųjų - marinatui)
Kaip gaminti
- Kopūstus išskirstykite žiedynais. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais. Daržoves tris minutes palaikykite verdančiame vandenyje, išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu.
- Į stiklainius sudėkite kopūstus, morkas, suplėšytus krienų lapus ir krapų šakeles. Iš vandens, acto esencijos, cukraus, druskos ir prieskonių išvirkite marinatą ir dar karštą supilkite ant daržovių.
- Stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 90 laipsnių temperatūros vandenyje: puslitrinius stiklainius – 20, litrinius – 30 minučių. Užsukite.
|
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Faršas:
500.00 g (kalakutienos arba vištienos)
Šoninė:(šalto rūkymo - plonai pjaustyta) 100.00 g
Kaip gaminti
- Žiediniui kopūstui nupjaukite lapus ir kotą ir dėkite galvą į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu 8–10 minučių, išgriebkite į koštuvą, nuliekite kuo šaltesniu vandeniu ir palikite vėsti.
- Tuo metu išminkykite faršą su prieskoniais ir džiūvėsėliais.
- Atsikirpkite du didelius lakštus aliuminio folijos, sudėkite juos vieną ant kito kryžiumi, į centrą dėkite apvirtą žiedinį kopūstą (kotu žemyn), ant viršaus – faršą, jį tolygiai paskirstykite iki pat apačios.
- Imkite šoninės juosteles ir jomis padenkite visą faršo masę.
- Aliuminio folijos lapus pakelkite į viršų ir užspauskite, kad neliktų jokių tarpų.
- Kamuolys keliauja į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 min., tuomet aliuminio foliją atidenkite, padidinkite kaitrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 15 min.
- Patiekalas skanus tiek karštas, tiek šaltas.
Receptą atsiuntė Renata Š.
Suskleisti