Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 klaidingų nuomonių apie klausos praradimą

Klausos praradimas – dažnam nesuprantama tema, todėl dalis žmonių melagingus teiginius vis dar laiko faktu. Pateikiame 10 labiausiai paplitusių klaidingų įsitikinimų apie klausos praradimą ir atskleidžiame teisingus faktus apie juos.
10 klaidingų nuomonių apie klausos praradimą
10 klaidingų nuomonių apie klausos praradimą / Partnerio nuotr.

Tikėtina, kad girdėjote apie klausos praradimą ir klausos aparatus, todėl apie tai esate susidarę savo nuomonę. Žiniasklaidoje dažnai vaizduojami klausos negalią turintys žmonės, tačiau ne visi šie filmai ar televizijos laidos yra tikslūs. Filmų, istorijų, TV laidų netikslumai ir net bendros paviršutinės žinios gali sukelti nesusipratimų. Kai kurie iš šių mitų yra taip įsišakniję, kad net klausos negalią turintys žmonės jais tiki.

Atėjo laikas išsklaidyti vyraujančias klaidingas nuomones. Pateikiame 10 dažniausiai pasitaikančių klaidingų minčių apie klausos praradimą, klausos aparatus ir neprigirdinčius žmones bei kokią įtaką jiems daro šios klaidos.

Klausos netekimas – senų žmonių problema

Nors daugeliui senjorų diagnozuojamas klausos netekimas, jie tikrai nėra vieninteliai praradę klausą. Vaikai gali gimti kurti, dalis žmonių klausą praranda po ligų, o jūs galite pradėti jausti neurosensorinį (dėl vidinės ausies ir klausos nervo ligų sutrikęs garso suvokimas – red. pastaba) klausos netekimą bet kuriame amžiuje. Tiesą sakant, kiekvienam gali išsivystyti neurosensorinis prikurtimas. Nesvarbu, kiek jums metų, jei jus dažnai veikia didelis triukšmas klausa gali pablogėti.

Vyresnio amžiaus suaugusieji nėra vieninteliai, kurie turi susilpnėjusią klausą. Deja, šis įsitikinimas daugelio žmonių neskatina tirtis klausos, nes jie mano, kad yra per jauni prarasti klausą. Dažniau tikrinkitės klausą, kad netaptumėte tais, kurie kenčia dėl nežinojimo.

Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“
Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“

Dauguma klausos negalią turinčių žmonių naudoja gestų kalbą

Ši klaidinga nuomonė ypač toli nuo tiesos. Nors gestų kalba yra puikus būdas bendrauti, klausos praradimas nereiškia, kad iškart įgyjamas gebėjimas bendrauti gestų kalba. Daugelis klausos negalią turinčių žmonių vos geba kažką parodyti ženklų kalba.

Gestų kalbą pirmiausiai naudoja ilgą laiką kurčiaisiais esantys žmonės. Tačiau dalis įgimtą klausos netekimą turinčių žmonių niekada neišmoksta gestų kalbos. Dauguma klausos negalią turinčių žmonių žino, kaip kalbėti, jie gali naudotis klausos aparatais, leidžiančiais gerai girdėti.

Vienintelis būdas, kad neprigirdintysis tave išgirstų, – rėkimas į ausį

Kalbant garsiai ir aiškiai tariant žodžius sunkiai neprigirdintiems žmonėms gali būti lengviau jus išgirsti, o šaukimas ar pakeltas balsas jiems niekuo nepadės. Daugeliu atvejų jie tiesiog paprašys aiškiai pakartoti žodį, pakelti galvą ar nustoti murmėti po nosimi.

Daugelis neprigirdinčiųjų gali girdėti garsą, tačiau jiems kainuoja daug pastangų triukšme išskirti ir suprasti žodžius bei garsus. Gali padėti skaitymas iš lūpų: jiems lengviau suprasti žmones, kurie stovi tiesiai prieš juos ir aiškiai kalba. Žmonės, kalbantys tyliai ar pasukta galva, kai nesimato jų lūpų ir balsas prislopsta, labai apsunkina supratimą neprigirdinčiajam.

Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“
Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“

Jei neprigirdintysis prašo jūsų pakartoti, nekelkite balso ir nešaukite. Pasisukite į jį ir kalbėkite truputį garsiau, aiškiai tardami žodžius (nesulėtėdami iki tokio lygio, kaip darote kalbėdami su mažais vaikais). Kai pakeliate balsą ar kalbatės su jais taip, lyg jie būtų vaikai, jūs atkreipiate aplinkinių dėmesį ir darote gėdą neprigirdinčiajam, jis gali pasijusti nejaukiai.

Klausos aparatai yra negražūs

Tai labai pasenęs ir klaidingas požiūris, dėl kurio daug žmonių atsisako tinkamai pasirūpinti savo klausa. Klausos aparatai nuėjo ilgą modernizavimo kelią per pastaruosius 20 metų ir dėl daugelio patobulinimų tapo mažesni, lengvesni, paprastesni naudoti ir žymiai estetiškesni. Šiandien tai ne gremėzdiškas prietaisas iš praeities.

Kai kurie klausos aparatai yra ganėtinai maži ir telpa ausies kanalo viduje, o kiti gali būti visiškai paslėpti už ausies ir po plaukais. Daugelį jų galima pritaikyti prie jūsų odos atspalvio – tai dar labiau juos paslepia. Tiesą sakant, daugelis žmonių nesuvokia, kad jų pašnekovas nešioja klausos aparatus, nebent jis pats jiems tai pasako.

Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“
Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“

Neseniai pasiūlyta klausos aparato – aukštųjų technologijų aksesuaro – idėja. Klausos aparatai „Signia Styletto“ yra unikalaus dizaino ir atrodo kaip aukštųjų technologijų papuošalas: įvairių spalvų, korpusui naudojamas ir metalas. Tai funkcionalus aukštųjų technologijų klausos aparatas, tačiau atrodo kaip moderniausias dizainerio aksesuaras.

Klausos aparatai toli gražu nėra negražūs, o šis mitas kenkia žmonėms, kurie juos nešioja ar vengia jų dėl klaidingų įsitikinimų.

Klausos aparatai idealiai atstato jūsų klausą

Klausos aparatai – tai klausos netekimo kompensavimas, o ne klausos praradimo gydymas. Pradėjus naudoti klausos aparatus klausa šiek tiek pakinta, palyginti su anksčiau buvusia. Gali prireikti laiko, kol priprantama prie įvairių aplinkos garsų. Nors klausos aparatai kompensuoja didžiąją prarastos klausos dalį, tačiau neatkuria100 proc.

Klausos aparatai suteikia žmonėms galimybę girdėti garsą, suprasti kalbą ir mėgautis, pvz., gamtos garsais ar muzika. Jie yra nuolat tobulinami. Naudotis klausos aparatu yra asmeninis sprendimas, todėl svarbu pasitarti su klausos priežiūros specialistu, kuris klausos aparatas geriausiai tinka kiekvieno žmogaus klausai ir gyvenimo būdui.

Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“
Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“

Klausos praradimą galite paveldėti tik iš tėvų

Tai labai klaidinga. Yra du nuolatinio klausos praradimo tipai: įgimtas ir įgytas. Įgimtas klausos praradimas yra nuo gimimo, nors ne visi šie atvejai yra genetiniai. Tiesą sakant, tik mažą procentą klausos praradimo atvejų sukelia genetika. Net tokiu atveju dauguma kurčiais gimusių vaikų turi du gerai girdinčius tėvus su recesyviniais klausos praradimo genais.

Daugelis žmonių, kuriems diagnozuotas klausos praradimas, jį įgijo per ilgą laiką. Neurosensorinis klausos netekimas – labiausiai paplitusi klausos praradimo forma. Jis atsiranda, kai pablogėja vidinės ausies veikimas ir ji tinkamai nesugeba priimti garsų. Tai gali nutikti bet kuriam iš mūsų, nepriklausomai nuo amžiaus ar genetikos.

Neprigirdintiems žmonėms normalu pasakyti: „Aš jums pasakysiu vėliau“ ar „Tai nesvarbu“

Sakydamas tai atstumi žmones ir pašalini juos iš pokalbio. Nors galbūt to nesuvoki, tačiau taip atimi jiems galimybę bendrauti. Klausos negalią turintys žmonės nori dalyvauti pokalbiuose bei suprasti, kas sakoma. Vėliau pateikdamas pokalbio faktus neleidi jiems dalyvauti pačiame pokalbyje, o sakydamas „nesvarbu“ už juos priimi sprendimą, ką jie nori išgirsti. Tokie teiginiai izoliuoja neprigirdinčiuosius ir neleidžia jiems jaustis pilnaverčiais.

Būkite atidūs savo neprigirdintiems draugams ir šeimos nariams bei nebijokite pristabdyti pokalbio, kad jie sužinotų, apie ką kalbama. Jūs galite būti vienintelis jų ryšys pokalbiuose, todėl jie nuoširdžiai pasikliauja jumis. Jei jums tai kelia rūpestį, įsivaizduokite, kaip jie jaučiasi atstumti nuo socialinio gyvenimo.

Žmonės, turintys klausos praradimą, yra įžūlūs ir grubūs

Tai neteisingas teiginys. Nors klausos negalią turintys žmonės, kaip ir bet kurie kiti, gali būti grubūs, visų neprigirdinčiųjų vadinimas grubiais yra mažų mažiausiai įžeidžiantis.

Daugeliu atvejų žmonės, kurie prašo jūsų pakartoti ar aiškiai kalbėti, tiesiog bando jus suprasti. Jie nesistengia įskaudinti jūsų jausmų ar erzinti jūsų, be to, jie nėra grubūs. Jie tiesiog nori dalyvauti pokalbyje, o jūsų pareiga – kažkiek pasistengti.

Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“
Partnerio nuotr./Klausos aparatai „Signia“

Jei neprigirdintis žmogus atrodo susierzinęs, prieš pradėdami jį kaltinti pirmiausiai pagalvokite apie savo elgesį. Ar kalbate aiškiai? Ar esate dėmesingas? Ar bendraudamas su jais esate susierzinęs? Stenkitės būti malonūs ir pagalvokite, kaip jūsų elgesys juos veikia. Nesielkite su jais tartum jie jums yra tikras vargas – pasistenkite ir priverskite juos jaustis įtrauktais ir išklausytais.

Klausos netekimas gali būti išgydytas chirurginiu būdu

Kaip ir klausos aparatai, chirurgija nėra šimtaprocentinis klausos praradimo sprendimas. Kai kurias klausos praradimo formas, ypač sukeltas užsikimšimų, galima išspręsti chirurginiu būdu. Tačiau tai tinka ne visiems ir ne visais atvejais.

Tiesą sakant, tik keletas iš klausos praradimo atvejų gali būti „išgydyti“. Daugumai žmonių, kuriems yra neurosensorinis klausos pažeidimas arba tam tikros įgimtos būklės, chirurgija negalės padėti ir jie turi ieškoti kitų gydymo metodų. Operuojamas klausos netekimas – išimtis, o ne norma.

Klausos praradimas nėra rimta, nes jis nemirtinas

Kitas nerimą keliantis melas. Klausos netekimas – rimta problema. Žmonės, turintys klausos negalią, labiau rizikuoja patirti avarijas, ypač kai tai yra susiję su judančiomis transporto priemonėmis. Net jei klausos praradimas nėra mirtinas, tai gali rimtai paveikti gyvenimą. Įsivaizduokite, kad visą laiką reikia labai stengtis, kai norite palaikyti pokalbį, klausytis muzikos ar išgirsti aplinkos garsus. Nors daugelis klausos negalią turinčių žmonių ganėtinai gerai susidoroja su savo būkle, tačiau tai nekeičia fakto, kad tai kainuoja labai daug pastangų.

Klausos išsaugojimas turėtų būti prioritetas. Kiekvienam gali išsivystyti neurosensorinis klausos netekimas, todėl periodiškai tikrinkite savo klausą, naudokite klausos organų apsaugas triukšmingoje aplinkoje. Klausos praradimas gali stipriai paveikti jūsų gyvenimo kokybę ir sukelti didesnį pavojų.

Jei turite klausos problemų, dabar tinkamiausias laikas įsigyti pažangų ir stilingą klausos aparatą. Klausos problemų sprendimų bendrovė „Klausos technika“ siūlo išskirtines nuolaidas klausos aparatams – net iki 33 proc. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas