Galvos skausmų gydymo koučerė Jan Mundo sukūrė mitybos sistemą, paremtą chemiko profesoriaus Rudolfo Low klinikiniais tyrimais, kuriuos jis tęsė daugiau kaip 20 metų, rašo portalas „Woman“.
Migrena kamavo R.Low nuo pats vaikystės. Siekdamas įveikti galvos skausmus, vyras ėmė stebėti priežasties ir pasekmės ryšį – tirti, koks maistas gali sukelti migreną. Klinikinius tyrimus taikė ir sau, ir kitiems žmonėms, kad patvirtintų savo hipotezę, jog čia itin svarbi mityba.
Kaip viskas vyksta? Visas maistas, kuris patenka į organizmą, yra suskaidomas iki gliukozės. Dalis sunaudojama iškart, kita dalis atsideda riebalų pavidalu. Kai kasa pernelyg aktyvi, ji išskiria itin daug insulino – hormono, kuris kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje. Padariniai – cukraus kiekio kraujyje svyravimai.
Trūksta cukraus – trūksta energijos. Kad ją pakeltų, antinksčiai išskiria „greituosius“ hormonus – adrenaliną ir katecholaminą. Jie lemia kraujagyslių susiaurėjimą, o tai savo ruožtu išprovokuoja lipidų išsiskyrimą (jie susiję su kraujagyslių išsiplėtimu). Išsiplėtusios kraujagyslės liečiasi su nervais, siunčia signalus smegenims ir štai – prasideda migrena.
- TAIP PAT SKAITYKITE: Neurologė dr. K.Ryliškienė: kaip gydoma migrena ir kas signalizuoja, kad vaistų nuo skausmo perdozuota
Taigi išvada paprasta – būtina kontroliuoti kiekį cukraus, kuris patenka į kraują. Taigi kokios būtų mitybos rekomendacijos, jei sergate migrena?
1. Kasdienis stebėjimas
Turite nusiteikti, jog reikės rašyti mitybos dienoraštį, kad galėtumėte atsekti, į kokį maistą organizmas sureagavo galvos skausmu. Taip palaipsniui pamatysite savo individualų galimą suvartoti cukraus kiekį.
2. Valgykite kas 2–3 valandas
Taip rekomenduojama maitintis ne tik kenčiantiems nuo migrenos. Tačiau kodėl visi pabrėžia nedideles maisto porcijas? Visa esmė – insulino šuoliai. Kad organizmas jaustųsi komfortiškai, rekomenduojamas toks režimas: pusryčiai, užkandis, pietūs, užkandis, vakarienė, užkandis.
3. Padidinkite baltymų suvartojimą
Dieną vertėtų pradėti baltyminiu maistu – tai padės padidinti cukraus lygį kraujyje. Venkite saldžių maisto produktų, pirmenybę reikite baltymams – kiaušiniams, pieno produktams, sojai, žuviai, vištienai, mėsai, ankštiniams ir riešutams. Baltymų stenkitės įtraukti į visus valgymus.
4. Paankstinkite pusryčius
Sutrumpinkite laiką tarp prabudimo ir pirmojo valgymo – atsikėlę stenkitės pavalgyti kuo greičiau. Jeigu ryte sportuojate, teks prieš tai pavalgyti.
5. Atsisakykite kofeino
Šito punkto bus gana nelengva laikytis. Ir ne tik dėl to, jog gyvename kavos kulto laikais, bet ir dėl to, jog kofeino yra arbatoje, šokolade ir netgi kai kuriuose vaistuose.
Nealinkite organizmo „šoko terapija“, geriau nerekomenduojamų produktų atsisakyti pamažu, stebėti savijautą ir rašyti mitybos dienoraštį.
6. Stenkitės valgyti vienu ir tuo pačiu metu
Mitybos režimas labai svarbus – organizmas turi maisto gauti įprastu metu, reguliariai. Geriau nepraleisti valgymų. Jei žinote, kad negalėsite nueiti pavalgyti numatytu laiku, maistu pasirūpinkite iš anksto (tarkim, atsineškite jo į darbą, jei dirbsite viršvalandžius).
7. Galvokite apie cukrų ir dirbtinius saldiklius visuose produktuose bei gėrimuose
Turint omenyje, kad migrena susijusi su cukraus lygiu kraujyje, vertėtų skaityti etiketes ant produktų. Kartais net ir nesaldūs produktai gali turėti „mirtiną“ dozę cukraus, tarkim, kečupas, sultys, padažai, konservuoti vaisiai.
8. Sumažinkite saldumynų vartojimą
Tortai, pyragėliai, ledai, saldainiai, šokoladas – taip, tai skanu, tačiau kenksminga. Atminkite tiesioginį ryšį: cukrus–insulino šuolis–galvos skausmas.
9. Rinkitės geruosius angliavandenius
Valgykite gerųjų angliavandenių turinčius produktus su baltyminiu maistu, tarkim, pilno grūdo kruopos, daržovės su vištiena. Subalansuota mityba sunormalizuoja cukraus lygį kraujyje.
10. Atkreipkite dėmesį į Omega-3 riebalų rūgščių turinčius produktus
Omega-3 riebalų rūgštys – puikus pasirinkimas, jei skundžiatės migrena. Šios rūgštys tonizuoja ir atpalaiduoja lygiuosius raumenis, kurie yra širdies ir kraujagyslių sistemos pagrindas. Riebi žuvis, avokadai, riešutai, aliejus, pieno produktai – viskuo galite mėgautis be ribų. Daugelis šių produktų turi ir magnio, kuris reikalingas migrenos profilaktikai.
11. Gerkite daug vandens
Jei esate ne namuose, nepamirškite nešiotis su savimi buteliuko vandens. Jo reikėtų išgerti apie 2 litrus. Būtent vandens, o ne kavos, arbatos, sulčių ar kitokių skysčių.
Dehidratacija pasireiškia nuovargiu ir jėgų stoka – neignoruokite troškulio, nelaukite, kol jį pajausite.
12. Mėgaukitės maistu
Jei priėjote iki šio punkto ir nusiminėte, jog daug ko teks atsisakyti, nesielvartaukite. Remkitės individualiais pojūčiais ir jauskite harmoniją su savo kūnu. Todėl susikoncentruokite ne į tai, ko „negalima“, o į tai, ką „galima“ valgyti, o juk čia pasirinkimas gana įvairus. Juk sveikata – tai pusiausvyra tarp naudingo ir geidžiamo.