Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

13 maisto produktų, valančių arterijas

Mums senstant, kolektyvinė medikų bendruomenės nuomonė ir medija pradeda mums įkalinėti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų baimę. Kiekvienas maisto produktas tampa arterijas kemšančiu pavojumi. Kiekvieną treniruotę sporto salėje nutolina vis didėjanti baimė, kad jūsų širdis nėra tokia stipri, kaip turėtų būti.
Širdis
Širdis / Fotolia nuotr.

Į šalį atidėjus visą tą baimės skleidimą, jūsų susirūpinimas nėra be pagrindo. Jungtinėse Valstijose Ligų kontrolės ir prevencijos centras nustatė, kad 2014-aisiais 614 348 mirtis sukėlė širdies ligos. Tarp visų ligų ir sveikatos sutrikimų, įskaitant vėžį, tai yra dažniausia mirties priežastis, rašoma gardeningcosmos.com.

Aterosklerozė susijusi su progresuojančiu arterijų užsikimšimu. Ji labiausiai prisideda prie širdies ligų, insulto ir įvairių kitų širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų. Aterosklerozę sukelia daugybė veiksnių, įskaitant autoimuninius procesus, infekcijas ir mitybos komplikacijas. Tai taip pat yra būklė, kurios galima išvengti. Ir jos labai lengva išvengti ar net ją pagerinti, jei žinote, kuriuos maisto produktus valgyti ir kurių vengti.

Pateikiame maisto produktų, turinčių antioksidantų, priešuždegiminių savybių, daug maistinių medžiagų ir ląstelienos, sąrašą. Tai yra svarbūs elementai, kurie padės susigrąžinti sveikas arterijas ir pagerins širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Be to, šie produktai pagerins bendrąją jūsų sveikatą, o tai reiškia, kad jausitės geriau nei bet kada.

Vaisiai, valantys arterijas

Avokadas

Mūsų mėgstamiausias avokadas yra neįtikėtinai maistingas ir puikiai papildo bet kokį maistą. Jis paskanina nuobodų sumuštinį, o salotos su avokadu tampa daug įdomesnės. Juos galima valgyti vienus arba daryti naminę gvakamolę. Sunku patikėti, kad toks riebus ir skanus produktas dar yra ir sveikas, tačiau tai tiesa.

Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas
Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas

Be daugybės sveikatai naudingų savybių, įrodyta, kad avokadai smarkiai pagerina cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimas, publikuotas žurnale „Archives of Medical Research“, rodo, kad kasdien vartojant avokadų sumažėja trigliceridų kiekis. LDL cholesterolis (neoficialusis „blogasis“ cholesterolis) sumažėjo beveik 22 procentais, o HDL („gerasis“) cholesterolis padidėjo beveik 11 procentų. Sumažėjęs trigliceridų ir LDL cholesterolio kiekis reiškia švaresnes arterijas ir mažesnę apnašų kaupimosi arterijose tikimybę. Ir taip, avokadas yra vaisius.

Spanguolės

Gilus raudonas spanguolių atspalvis atspindi jų antioksidantines savybes ir skanų rūgštumą. Panašiai kaip ir avokaduose, spanguolėse esanti didelė antioksidantų koncentracija pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, sumažina LDL cholesterolio lygį ir padidina HDL cholesterolio lygį. O kas geriausia? Visi arterijas valantys šių uogų privalumai - vienoje stiklinėje natūralių spanguolių sulčių.

Vida Press nuotr./Spanguolės
Vida Press nuotr./Spanguolės

Persimonai

Pripažinkime: jie šiek tiek keistoki. Tikriausiai ne kartą praėjote pro lentyną su persimonais vien todėl, kad nepasitikite tais keistuoliais. Ar tai apelsinai, pomidorai, ar dar kas nors? Kad ir kas jie tokie, persimonai kupini antioksidantų ir polifenolių. Kaip ir avokadai bei spanguolės, šie vaisiai padeda sumažinti LDL cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje. Taip pat persimonuose yra labai daug ląstelienos, o tai yra kritinis reguliaraus kraujospūdžio reguliavimo ir arterijų valymo aspektas.

123RF.com nuotr./Persimonai
123RF.com nuotr./Persimonai

Arbūzai

Sunku patikėti, kad kas nors skanaus ir saldaus gali atlikti svarbų vaidmenį palaikant švarias arterijas ir sveiką širdį, tačiau ekspertai mano, kad būtent taip ir yra. Arbūze yra gausybė mažo dalykėlio, vadinamo L-citrulinu, tai yra amino rūgštis, mažinanti kraujo spaudimą ir uždegimą. Todėl ši medžiaga sumažina arterijų spaudimą ir palaiko širdies sveikatą. Pagalvokite apie tai, kai kitą kartą svarstysite, ar nusipelnėte dar vieno sultingo arbūzo gabaliuko.

„Fotolia“ nuotr./Arbūzas
„Fotolia“ nuotr./Arbūzas

Daržovės ir prieskoniai

Brokoliniai kopūstai

Nieko nuostabaus, kad šis žiedinis žalumynas, kurį mama visada versdavo valgyti, yra dinamitas, kalbant apie arterijų valymą. Ši daržovė kupina vitamino K, kuris yra pagrindinis antioksidantas, padedantis apsisaugoti nuo arterijų kalkėjimo ir kietėjimo. Be to, brokoliuose gausu lengvai įsisavinamos ląstelienos. Kaip jau žinome, ji padeda palaikyti širdies sveikatą normalizuodama kraujo spaudimą ir sutepdama arterijų sieneles nuo pažeidimų.

Fotolia nuotr./Brokoliniai kopūstai
Fotolia nuotr./Brokoliniai kopūstai

Cinamonas

Necukringas cinamono saldumas reiškia, kad jums nebereikia jokios kitos priežasties kasdien vartoti cinamoną. Tačiau štai dar viena. Pasirodo, cinamonas per dieną gali dramatiškai sumažinti LDL cholesterolio kiekį ir drauge apsaugoti nuo apnašų susidarymo. Šį poveikį patvirtina faktas, kad cinamonas yra puikus cukraus pakaitalas. Jis suteikia taip siekiamo saldumo kavai ar kepiniams, nesukeldamas cukraus kiekio kraujyje ar uždegimo arterijose.

Fotolia nuotr./Cinamonas
Fotolia nuotr./Cinamonas

Špinatai

Štai dar viena daržovė, žinoma dėl didelės naudos sveikatai. Špinatai yra jūsų pagalbininkas, kalbant apie širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Juose gausu ląstelienos, kalio ir folatų, kurie kartu padeda sumažinti kraujo spaudimą ir palaikyti gerai funkcionuojančias arterijas. Be to, vienas tyrimas parodė, kad viena lapuotų žalumynų porcija per dieną, įskaitant špinatus, pastebimai sumažina homocisteinų, prisidedančių prie širdies ir kraujagyslių sistemos ligų ir aterosklerozės, lygį.

Vida Press nuotr./Špinatų dubuo
Vida Press nuotr./Špinatų dubuo

Vingrūnė (Spirulina)

Nors techniškai tai nėra daržovė, šie milteliai kilę iš specifinės rūšies, kuri turi savo vietą tarp daržovių dėl didelio amino rūgščių kiekio. Šios amino rūgštys pranoksta visas kitas, randamas augalinės kilmės baltymų šaltiniuose, ir padeda sustiprinti jūsų sveikatą bei reguliuoti lipidų kiekį kraujyje. Kartu su omega-3 riebiosiomis rūgštimis gali pastebimai sumažinti arterijų uždegimą ir pagerinti širdies sveikatą. Vingrūnę galite dėti kaip maistingą priedą į savo rytinį „žalią“ trintą kokteilį ar tiesiog mėgautis ja kaip kasdieniu papildu.

123rf.com nuotr. / Džiovinta spirulina
123rf.com nuotr. / Džiovinta spirulina

Ciberžolė

Ciberžolė yra prieskonis, kuris sveikatos bendruomenės akyse vis gerėja ir gerėja. Šie oranžiniai milteliai tokie naudingi sveikatai dėl didelio juose esančio kurkumino kiekio. Šis junginys sumažina riebalines nuosėdas arterijose net 26 procentais. Be to, tyrimai rodo, kad vartodami pakankamai ciberžolės galime ištaisyti arterinę disfunkciją ir sumažinti senėjimo sukeltą oksidacinį poveikį jūsų arterijose. O tai geros naujienos jūsų širdžiai.

Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai
Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai

Aliejai

Kokosų aliejus

Jei sekėte dramatišką kokosų aliejaus populiarumo didėjimą alternatyvios sveikatos bendruomenėje, tikriausiai žinote, kad sotieji riebalai, randami kokosų aliejuje, yra kupini esminių maistinių elementų. Dėl to jie neįtikimai padeda jūsų širdžiai. Didelė vidutinės grandinės trigliceridų koncentracija kokosų aliejuje gali pastebimai sumažinti apnašų susidarymą jūsų arterijose. Cholesterolį jūsų kraujyje jie gali paversti labiau utilizuojama forma. Sotieji riebalai nėra širdies ligų priežastis (kaip pastaruosius 30 metų tikino valdžia); iš tiesų jie yra svarbi geros širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos dalis.

Fotolia nuotr./Kokosų aliejus
Fotolia nuotr./Kokosų aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus yra sveikuolių mėgstamas ilgiau nei kokosų aliejus, ir dėl geros priežasties. Jame yra didelė mononesočiųjų oleino rūgščių koncentracija. Tai yra svarbi rūgštis, siejama su mažėjančiu trigliceridų kiekiu ir oksidacinio streso kraujotakoje mažėjimu. Be to, tyrimai parodė, kad teigiamas alyvuogių poveikis gali būti toks stiprus, jog žmonės, vartojantys jas reguliariai, insulto tikimybę sumažina 41 procentu.

Vida Press nuotr./Alyvuogių aliejus
Vida Press nuotr./Alyvuogių aliejus

Sėklos ir riešutai

Ispaninio šalavijo sėklos

Jei dar nesusipažinote su ispaninio šalavijo sėklų universalumu, pats laikas tai padaryti. Jose yra labai daug ląstelienos ir alfa-linoleno rūgščių. Šie svarbūs junginiai gerai sąveikauja kartu ir reguliuoja kraujospūdį, sumažina LDL cholesterolio ir trigliceridų kiekį ir padidina HDL cholesterolio kiekį. Visa tai labai svarbu norint palaikyti sveikas arterijas.

Nustebtumėte sužinoję, kiek daug gardžių patiekalų ir užkandžių galima pasigaminti naudojant ispaninio šalavijo sėklas.

„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos
„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos

Migdolai

Dėl didelio juose esančio sveikųjų riebalų ir baltymų kiekio riešutai yra puiki užkandžio alternatyva visiems, besirūpinantiems savo širdies sveikata. Tačiau, be didelio riebalų ir baltymų kiekio, migdoluose taip pat gausu vitamino E ir ląstelienos. Abi šios medžiagos palaiko sveiką arterijų ir širdies bei kraujagyslių sistemos funkciją. Jei nemėgstate migdolų, išbandykite graikinius riešutus. Juose taip pat gausu alfa-linoleno rūgšties, to paties junginio, randamo ispaninio šalavijo sėklose. Jis sumažina kraujo spaudimą, uždegimą ir palaiko sklandžią arterijų veiklą.

„Scanpix“ nuotr./Migdolų pienas
„Scanpix“ nuotr./Migdolų pienas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas