1. Tyras alyvuogių aliejus
Tai bene sveikiausi, visiškai natūralūs riebalai. Alyvuogių aliejus tinkamas tiek vidiniam, tiek išoriniam vartojimui. Jis – svarbus Viduržemio regiono dietos komponentas, o ši dieta pasižymi labai naudingomis sveikatai savybėmis.
2. Ankštiniai
Daugėja mokslinių tyrimų apie ankštinių naudą širdžiai bei liemeniui.
Daugėja mokslinių tyrimų apie ankštinių naudą širdžiai bei liemeniui. Taip, nors pradžioje nuo jų gali pūsti pilvą, virškinamasis traktas ilgainiui apsipranta, ankštiniai pasižymi liekninamosiomis savybėmis, nes ilgam suteikia sotumo. Žirniai, lęšiai, avinžirniai, pupos – rinkitės pagal skonį.
3. Avokadas
Keleri metai, kai pasaulis pamišęs dėl avokadų. Pripratome prie jo skonio, sotumo ir išvaizdos ir nebeįsivaizduojame, kaip galėtume be avokado apsieiti. Avokadas turtingas gerųjų riebalų, todėl pakaks pusės jo naudai gauti. Tinka su dauguma patiekalų.
4. Kokosų aliejus
Tikriausiai antras pagal naudingumą aliejus pasaulyje. Alyvuogių aliejus labiau skirtas šviežiems arba jau paruoštiems patiekalams gardinti, o kokosų aliejus tinkamas ir kaitinti, t. y. jame galite kepti ir troškinti.
5. Riešutų sviestas
Rinkitės ekologišką, su kuo mažiau pridėtinės druskos ir cukraus, ir, jei įmanoma, migdolų sviestą. Žemės riešutų sviestas – taip pat neblogas pasirinkimas. Skanu užtepti šaukštelį ant obuolio skiltelės, valgyti pusryčiams su koše ar kaip desertą. Žinoma, ne šaukštais kabinti – riešutų sviestas labai riebus.
6. Bolivinės balandos
Bolivinės balandos (kynvos) jau kuris laikas tituluojamos supermaistu, yra gausios mineralų bei vitaminų. Skoniu šiek tiek primena riešutus, tinka vietoj įprastų kruopų.
7. Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas daug sveikesnis už įprastą, jame daugiau baltymų, mažiau angliavandenių, taip pat jis gausus probiotikų.
Šis jogurtas daug sveikesnis už įprastą, jame daugiau baltymų, mažiau angliavandenių (cukraus), taip pat jis gausus probiotikų (sveikųjų bakterijų, kurios labai patinka skrandžiui ir apskritai imuninei sistemai).
8. Česnakas
Česnakas nuo seno žinomas kaip vaistas, ypač tinkamas, kai ruduo alsuoja į nugarą ir lietus bei vėsuma nebenori trauktis. Šis augalas naudingas imuninei sistemai, smegenims, širdžiai, jis sureguliuoja spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje. Jei turite jautresnį skrandį, vartokite ne žalią, o patroškintą česnaką,
9. Šaldytos uogos
Tinka valgyti kartu su graikišku jogurtu, taip pat ruošti glotnučiams (smoothies) ar tiesiog vietoj deserto. Šaldytos uogos išsaugo didžiąją dalį vitaminų, taigi gardžiuotis ir būti sveikesniems galima ir ne uogų sezono metu.
10. Batatai
Saldžiosios bulvės, arba batatai, turi daug naudingų vitaminų, yra labai skanios ir sočios. Tiesa, jų kaina gerokai didesnė nei įprastų bulvių, tačiau batatai to verti. Iš vieno batato, pridėjus kitų daržovių ir prieskoninių žolelių, išeina puikiausias vegetariškas patiekalas.
11. Rudieji ryžiai
Juose nėra glitimo, tokie ryžiai daug sveikesni nei įprasti, o skoniu jiems nenusileidžia. Ruduosius ryžius rekomenduoja rinktis mitybos specialistai.
12. Tunas
Tunas, kaip ir kitos riebesnės žuvys, gausus omega-3 riebalų rūgščių. Tinka ir konservuotas – ypač skanu valgyti su įvairiomis salotomis, kiaušinio skiltele ir citrina.
13. Citrina
Prie salotų, žuvies patiekalų ar tiesiog išspausti į šilto vandens stiklinę ryte – citrina tinka daug kur, suteikia puikaus aromato ir turi daug vitamino C.
14. Šviežios žolelės
Net ir ne visai vykusį patiekalą jos sugeba paskaninti, suteikia jam malonaus aromato ir pagražina bendrą vaizdą. Negana to, jos turi naudingų mineralinių medžiagų. Auginkite, džiovinkite, valgykite! Čiobrelis, rozmarinas, petražolės, bazilikas, svogūnų laiškai – pasirinkimas didelis.
15. Kiaušiniai
Baltymai mums reikalingi su kiekvienu maistu – kad palaikytume stabilų cukraus kiekį kraujyje ir ilgiau jaustumėmės sotūs. Kiaušiniai – tikras baltymų lobynas, kaip ir naudingųjų riebalų. Negana to, jie nekaloringi. Jeigu baiminatės dėl cholesterolio, trynių kartais nevalgykite, tik baltymus.