Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 vėžio simptomų, kuriuos moterys yra linkusios ignoruoti

Dauguma vėžio požymių mėgdžioja kitų ligų ar būklių simptomus, todėl labai lengva į juos nekreipti dėmesio, rašome portale rd.com. Visi gydytojai sutinka: turite žinoti savo kūną ir, jei pastebite neįprastą skausmą ar kitokius pokyčius, kurie nedingsta ir blogėja, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.
Serganti moteris
Serganti moteris / Fotolia nuotr.

Kraujavimas po menopauzės

Nedidelis tepliojimas po menopauzės nėra retas reiškinys. Tačiau jei staiga vėl prasidės mėnesines primenantis kraujavimas ir jis bus pastovus, tai gali būti ankstyvas gimdos vėžio požymis, teigia Maurie Markmanas, medicinos mokslų daktaras, Amerikos Vėžio gydymo centro onkologas.

Gera naujiena – moterys, kurioms vėžys diagnozuojamas ankstyvojoje (pirmoje) stadijoje, kai jis dar nespėjo išplisti, turi 88% penkerių metų išgyvenamumo tikimybę (pasak Amerikos vėžio draugijos).

Duobučių atsiradimas ant krūtų, spalvos pakitimai ar kitokie krūtų pokyčiai

Neįprastas gumbas yra pagrindinis vėžį išduodantis požymis, kurio moterims derėtų ieškoti. Tačiau ir kitokie krūtų pokyčiai gali įspėti apie vėžį. Jei pastebite, kad krūtinės odoje atsiranda duobučių, speneliai sulindę į vidų, krūtinė patinusi, jautri, ar yra nežymūs odos spalvos pokyčiai (tamsiai raudona ar rožinė), tai gali vykti dėl vėžio, sako Richis Wenderis, medicinos mokslų daktaras, Amerikos vėžio draugijos vyriausiasis vėžio kontrolės pareigūnas.

„Šie požymiai nebūtinai reiškia vėžį, bet būtent dėl šios priežasties moterys neskuba kreiptis į medikus – jos tikisi, kad tai nieko rimto“, – sako vyras.

Pilvo pūtimas

Beveik visos moterys skundžiasi pilvo pūtimu, ypač TUO mėnesio laikotarpiu; tačiau jei pastebite, kad pilvą vis dar pučia po ciklo pabaigos, arba nuolat kenčiate nuo vidurių užkietėjimo – tai gali būti kiaušidžių arba gimdos vėžio požymis.

Vida Press nuotr./Pilvo pūtimas
Vida Press nuotr./Pilvo pūtimas

„Jei taip jaučiatės kelias savaites be jokio pagerėjimo, jums ne tik atrodo, tai jau pakitimas, – sako dr. R.Wenderis – Kreipkitės į gydytoją, kad tai ištirtų.“

Nemažai kiaušidžių vėžiu sergančių pacienčių praneša patyrusios vangius simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, kurį jos ignoravo daugelį mėnesių iki kreipimosi pagalbos, sako Moshe Shike, medicinos mokslų daktaras, gastroenterologas. Sotumo pojūtis nepaisant prasto apetito yra dar vienas dažnas kiaušidžių vėžio požymis.

Nenormalios mėnesinės arba skausmas dubens srityje

Nereguliarios mėnesinės yra dažnas reiškinys, tačiau jei kraujavimas po mėnesio staiga tampa gerokai gausesnis, jei kraujuojate tarp mėnesinių, jei patiriate skausmą dubens srityje, paprašykite gydytojo atlikti transvaginalinio ultragarso tyrimą dėl galimų gimdos, kiaušidžių ar kitokių vaginalinių vėžio rūšių.

Chroniškas kosulys

Kai kurie plaučių vėžiu sergantys pacientai pranešė kenčiantys krūtinės skausmus, išplintančius iki peties arba per visą ranką.

Kiekvienas iš mūsų buvome taip peršalę, jog, rodės, kad kosėjame plaučių gabaliukais. Tačiau jei kosėjate daugiau nei tris savaites ir neturite jokių kitų peršalimo ar alergijos simptomų, tokių kaip užgulusi nosis, tai gali būti ankstyvasis plaučių vėžio simptomas.

Leukemija taip pat gali sukelti simptomus, primenančius bronchitą arba stiprų peršalimą. „Jei kosulys skiriasi nuo įprasto kosulio, jei kosulys nepraeina arba iškosėjate šiek tiek kraujo – tai rimta“, – sako dr. M.Markmanas. Kai kurie plaučių vėžiu sergantys pacientai pranešė kenčiantys krūtinės skausmus, išplintančius iki peties arba per visą ranką.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mėnesinės sulaukus 9-erių? Ginekologė I.Kravčenkienė – apie pirmuosius požymius ir tai, kas lemia ankstyvą brandą

Pilvo skausmai arba pykinimas

Sudirgęs skrandis yra toks dažnas reiškinys, kad labai retai toks požymis reiškia vėžį. Tačiau jei pastebite pastovius skrandžio spazmus arba jus nuolat staiga supykina, ir savijauta nepagerėja, apsilankykite pas gydytoją. Gali paaiškėti, kad tai tėra skrandžio opa, tačiau tai taip pat gali būti leukemijos arba stemplės, kepenų, kasos arba kolorektalinio vėžio požymis.

Dažnas karščiavimas arba infekcijos

Jei paprastai esate sveika, tačiau pastebite, kad vis dažniau susergate arba karščiuojate, tai gali būti ankstyvasis leukemijos požymis. Leukemija (kraujo vėžys) priverčia kūną gaminti nenormalius baltuosius kraujo kūnelius ir susilpnina kūno gebėjimą kovoti su infekcijomis, susilpnindama imuninę sistemą. Atkreipkite dėmesį į gripą ar peršalimą primenančius simptomus, tokius kaip skausmas arba karščiavimas, kurie nepraeina.

Sunkumas nuryti

Skaudant gerklei, rijimas gali tapti sudėtingas arba skausmingas, tačiau jei pastebite, kad tai tęsiasi keletą savaičių, ir būklė blogėja, kreipkitės į gydytoją. Tai yra įprastas gerklės arba skrandžio vėžio požymis, taip pat gali būti ankstyvasis plaučių vėžio požymis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Geriausi vėžio ekspertai atskleidžia, kaip jie saugosi šios mirtinos ligos

Padažnėjusios hematomos (mėlynės)

Krentantis svoris ar neįprasti apetito pokyčiai gali būti daugelio vėžio rūšių požymis – stemplės, kasos, kepenų bei storosios žarnos vėžio.

Pabundate ir pamatote mįslingai atsiradusią mėlynę – tikriausiai neverta dėl to nerimauti; galbūt vakar vonioje į kažką atsitrenkėte. Tačiau jei pastebite, kad mėlynės atsiranda nuolat, ypač keistose vietose, pavyzdžiui, ant rankų ar pirštų, turėtumėte sunerimti.

Pasak Amerikos Vėžio gydymo centro, lengvai atsirandančios ir neįprastos mėlynės gali būti leukemijos požymis. Laikui bėgant, leukemija susilpnina kraujo gebėjimą krešėti ir pernešti deguonį.

Nepaaiškinamas svorio kritimas

„Daugeliui amerikiečių krentantis svoris yra teigiamas dalykas; visi laikosi dietų – tačiau jei jūsų apetitas sumažėjo, nors įprastai apetitu nesiskundžiate, ir tam įtakos neturėjo koks nors didelis gyvenimo įvykis ar problemos, būtinai pasitikrinkite“, – perspėja dr. M.Markmanas.

Krentantis svoris ar neįprasti apetito pokyčiai gali būti daugelio vėžio rūšių požymis – stemplės, kasos, kepenų bei storosios žarnos vėžio, tačiau tai yra įprastas leukemijos ar limfomos požymis, teigia R.Wenderis.

123RF.com nuotr./Nusiminusi mergina.
123RF.com nuotr./Nusiminusi mergina.

Pastovus nuovargis

Visiems pasitaiko dienų, kai trūksta energijos, tačiau po gero nakties (ar kelių) poilsio turėtumėte jaustis pailsėjusios ir atsigavusios. Jei pastebėsite, kad visą mėnesį kiekvieną dieną esate pavargusi arba jaučiate dusulį, kai anksčiau jo nejusdavote, apsilankykite pas gydytoją, rekomenduoja R.Wenderis. „Daugeliu atvejų tai nebus vėžys, tačiau geriau pasitikrinkite, nes niekada nežinai.“

Leukemija ir limpfoma paprastai sukelia pastovų nuovargį.

Chroniški galvos skausmai

Jei nesate linkusi į migreną ir jums niekada neskaudėdavo galvos, tačiau staiga pradėjote vartoti ibuprofeną kiekvieną dieną, tai gali būti smegenų auglio požymis; būtent auglys sukelia skausmą spausdamas nervus.

Kraujas išmatose

Greičiausiai tai kažkas nepiktybinio, pavyzdžiui, hemorojus. Tačiau tai gali būti ir vėžio požymis. Ypač padažnėjo atvejų tarp žmonių, jaunesnių nei 50 metų – tai amžius, kai rekomenduojama pirmą kartą atlikti tyrimą dėl tiesiosios žarnos vėžio. Dr. R.Wenderis sako, kad labai svarbu išsitirti: „Labai paprasta save įtikinti, kad tai nieko baisaus, ypač kai esi jaunas. Tačiau kraujas žarnyno veikloje niekada nėra normalus reiškinys, tad būtinai išsitirkite.“

Pastebimi odos pokyčiai

Odos vėžys yra dažniausia vėžio rūšis Amerikoje, tačiau šią vėžio rūšį sudėtingiausia aptikti, ypač ankstyvosiose stadijose, sako R.Wenderis. „Odos vėžys yra sudėtingas – dauguma žmonių mano, kad strazdanos, apgamai ar tamsesnės pigmentinės dėmės yra tokios pačios kaip pas visus“, – sako vyras.

Melanoma yra gerokai retesnė už kitas odos vėžio rūšis, tačiau yra ir gerokai pavojingesnė.

R.Wenderis sako, kad jeigu pastebėjote tamsėjantį, didėjantį ar kylantį apgamą, būtinai pasitikrinkite pas gydytoją. Melanomos sukeliamus odos pokyčius lengviau identifikuoti, kadangi tokios dėmės yra nesimetriškos formos (ne apvalios), gerokai tamsesnės, o kartais viena dėmė gali būti dviejų skirtingų spalvų, teigia vyras.

„Melanoma yra gerokai retesnė už kitas odos vėžio rūšis, tačiau yra ir gerokai pavojingesnė. Nepaisant to, dauguma melanomų ilgą laiką būna neinvazinės ir lengvai pagydomos, svarbiausia – kuo anksčiau diagnozuoti“, – sako R.Wenderis.

Burnos skausmai ir žaizdos burnoje

Išgyjantis šašas ant lūpos – tikrai nėra priežastis nerimauti. Nereikia nerimauti ir dėl dantų skausmo, dingstančio po vizito pas odontologą. Tačiau jei pastebite negyjančias žaizdeles, skausmą, kuris nepraiena, baltas arba raudonas dėmes ant dantenų ar liežuvio, arba bet kokį patinimą, arba nejautrą žandikaulyje, tai gali būti vieno iš burnos vėžio rūšių simptomas.

Jei išvardinti požymiai išlieka daugiau kaip dvi savaites, rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito