„Mūsų pirkėjai vis dažniau renkasi jautieną, todėl siekiame užtikrinti, kad jie visuomet galėtų rinktis iš plataus asortimento ir įsigytų aukščiausios kokybė mėsą. O iš jos galėtų pasigaminti maistingus, šviežius ir skanius kasdienius patiekalus. Dėl šių priežasčių, nuolat bendradarbiaujame su vietiniais augintojais, pirkėjams siūlome ir ekologišką jautieną“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.
Kalbėdama apie kainas, pašnekovė atkreipė dėmesį, kad prekybos tinklas „Iki“ siekia pirkėjams padėti sutaupyti ir apsipirkti sumaniai. Todėl prekybos tinklas rengia tiek savaitinius, tiek mėnesio pasiūlymus. Šiuo metu be įvairių pasiūlymų, suteikiama ir galimybė gauti 10 proc. nuolaidą kitam apsipirkimui, o be to, „Iki“ veikia ir ilgalaikės taupymo programos.
Kodėl jautiena tokia naudinga?
Per dieną rekomenduojama suvartoti 65 g liesos, virtos raudonos mėsos (tai atitinka maždaug 90–100 g žalios mėsos) arba 455 g per savaitę (tai atitinka maždaug 650 g žalios mėsos per savaitę). Vardijame, kodėl sveikatai palanku rinktis būtent jautieną:
- Jautienoje natūraliai gausu baltymų, kurie padeda augti raumenims ir palaiko jų masę.
- Jautienoje yra geležies ir keturių būtinų vitaminų: niacino, riboflavino, vitaminų B6 ir B12, kurie padeda mažinti nuovargį.
- Jautiena – gausus cinko šaltinis, kuris palaiko normalią plaukų, nagų ir odos būklę. Cinkas taip pat gali padėti palaikyti normalią pažinimo funkciją, vaisingumą ir reprodukciją, taip pat palaikyti normalų testosterono kiekį kraujyje.
- Liesoje jautienoje gausu omega-3 riebalų rūgščių – tų pačių sveikųjų riebalų, kurių yra žuvyje ir kurie palaiko gerą smegenų bei širdies veiklą.
- Jautienoje yra daug fosforo, kuris padeda organizmui maistą paversti energija.
Ką ruošti iš jautienos?
Pats paprasčiausias būdas skaniai paruošti jautieną – gaminti įvairiausius troškinius. Tam, kad visa šeima juo galėtų mėgautis kelias dienas, mėsą derinkite su mėgstamomis daržovėmis bei kruopomis. Nuo bulvių, morkų iki pomidorų, paprikų, baklažanų, pupelių ar avinžirnių. Gaminant troškinius, galima derinti ir skirtingus prieskonius, itin tinka meksikietiškas mišinys, įvairios žolelės, česnakai ir rūkyta paprika. Beje, jautienos troškinio pasigaminkite daugiau – kitą dieną jis taps dar sodresnio skonio.
Dar vienas jautienos panaudojimo būdas – kukulaičiai. Gaminant juos, galima išbandyti skirtingus padažus ir garnyrus. Jeigu šeimoje yra vaikų – kukulaičiai su spagečiais gali tapti tokiu patiekalu, kurį vis kartosite. Be to, jautiena tinka ir ruošti įvairias salotas, kepsnelius ar tiesiog sotų didkepsnį.
Dalijamės 4 patiekalų iš jautienos receptais:
Spagečiai su jautienos kukulaičiais
Jums reikės:
250 g spagečių
80 g sūrio (4 šaukštai tarkuoto parmezano)
200 g maltos jautienos
1 vnt. aitriosios paprikos
1 kiaušinio
1 vnt. svogūno
1 skiltelės česnako
50 ml (35 proc. riebumo) grietinėlės
200 g pomidorų padažo
2 pomidorų
1 a. š šviežių smulkintų bazilikų,
Druskos, pipirų
Gaminame:
Spagečius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir padėkite šiltai. Maltą mėsą sudėkite į dubenį. Suberkite pusę smulkintų svogūnų, česnakus, aitriąją papriką. Įmuškite kiaušinį, supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir gerai suminkykite. Iš gautos masės riebalais pateptomis rankomis suformuokite nedidelius kukulius ir apkepkite įkaitintame aliejuje. Į prikaistuvį sukrėskite pomidorų padažą, smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus, įberkite druskos, pipirų ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol užvirs.
Sudėkite jautienos kukulius, suberkite smulkintus bazilikus ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Karštus makaronus dėkite į lėkštes, šalia dėkite po du tris jautienos kukulius. Apliekite karštu pomidorų padažu, puoškite parmezanu.
Jautienos salotos su apelsinais
Jums reikės:
200 g jautienos išpjovos
200 g salotų lapų
2 apelsinų
80 g ananasų
100 g šparaginių pupelių
200 ml vandens
3 v. š alyvuogių aliejaus
3 v. š citrinų rūgšties
10 g mėtų
Druskos, pipirų
Gaminame:
Apelsinus nulupkite, nepalikite net odelių (turi likti tik apelsino minkštimas) ir juos supjaustykite. Nedideliais gabalėliais supjaustykite ir ananasą. Į puodą įpilkite vandens, užvirkite ir įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose. Į jį sudėkite jautieną, pupeles, uždenkite ir garinkite 20 minučių. Salotų lapus sumaišykite su citrinos rūgštimi ir alyvuogių aliejumi, sudėkite apelsinų ir ananasų gabaliukus. Supjaustykite garintą jautieną stambiais gabalėliais ir kartu su pupelėmis sudėkite į salotas. Pagardinkite druska, pipirais, mėtomis ir gerai išmaišykite.
Jautienos kepsneliai su sūriu
Jums reikės:
4 jautienos nugarinės gabaliukų (2 cm storio)
150 g gorgonzolos sūrio
100 ml grietinėlės
20 g sviesto
1 poro
1 šakelės šalavijo
Druskos
Pipirų
„Persilade“ prieskonių
Alyvuogių aliejaus
2 kaliaropių
Gaminame:
Porus supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite svieste. Išimkite. Į tą pačią keptuvę įdėkite dar šiek tiek sviesto, šlakelį aliejaus ir apkepkite jautienos nugarinės kepsnelius iš abiejų pusių (po 2 min.) aukštoje kaitroje. Sudėkite porus, gorgonzolos sūrį. Pakaitinkite, kol sūris ištirps ir tuomet užpilkite grietinėlę, įberkite „Persilade“ prieskonius, įdėkite šalavijo šakelę, pamaišykite ir palikite pasitroškinti ant vidutinės kaitros. Salotoms šiaudeliais supjaustykite nuluptas kaliaropes. Užpilkite alyvuogių aliejaus ir pagardinkite druska bei pipirais.
Jautienos didkepsnys
Jei esate „grynos“ mėsos gerbėjas, jautiena yra puiki mėsa gaminti didkepsniams. Nors jie nėra pigūs, tačiau, dėl mėsos maistingumo, suvartosite mažesnį jos kiekį, o gausite visų reikalingų maistingųjų medžiagų. Kitaip tariant, šiuo atveju mažiau yra daugiau.
Prieš kepdami kepsnį, ištraukite jį iš šaldytuvo ir leiskite sušilti iki kambario temperatūros – kepant šaltą kepsnį, karštis neprasiskverbs į vidurį taip efektyviai. Be to, prieš pradėdami kepti, keptuvę, groteles ar kepsninę gerai įkaitinkite – taip mėsa karamelizuosis, o tai labai svarbu, kad kepsnys įgautų gardžią plutelę.
Kepdami kepsnį siekite, kad jis būtų vidutiniškai iškeptas – jei kepsite daugiau, mėsa bus kietesnė. Kas minutę apversdami kepsnį užtikrinsite, kad jis iškeptų tikrai tolygiai.
Iškepusį kepsnį palikite pailsėti ir patepkite trupučiu tyro alyvuogių aliejaus arba sviesto, kad jis būtų nepaprastai sultingas.