Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

4 užkandžiavimo įpročiai, dėl kurių jūsų smegenys sensta greičiau

Rūpindamiesi smegenų sveikata, galite atlikti tam tikrus veiksmus, kurie padės sulėtinti kognityvinių įgūdžių silpnėjimą ir padidinti smegenų galią. Tai – mankšta ir mitybos keitimas stebint, ką valgote bei geriate. Nors smegenys vis tiek sensta kartu su likusiu kūnu, tam tikri įpročiai gali padėti atitolinti šį procesą.
Bulvių traškučiai
Bulvių traškučiai / 123RF.com nuotr.

„Nors senėjimas neišvengiamas, tam tikri mitybos įpročiai gali padėti kovoti su to pasekmėmis arba jį pagreitinti, – „Eat this, not that“ sako sertifikuota dietologė, mitybos specialistė Lisa Moskovitz. – Svarbu, kad jūsų mityboje būtų gausu maistinių, priešuždegiminių medžiagų ir antioksidantų tam, jog protas bei kūnas būtų stiprūs.“

L.Moskovitz teigimu, beprasmiškas užkandžiavimas perdirbtais, daug naudos neturinčiais maisto produktais, tokiais kaip saldainiai, gaivieji gėrimai ir traškučiai, gali pagreitinti smegenų senėjimą.

123RF.com nuotr./Užkandžiai
123RF.com nuotr./Užkandžiai

Jei norite išvengti papildomos žalos, atkreipkite dėmesį į šiuos keturis užkandžiavimo įpročius, kurie gali pagreitinti smegenų senėjimą.

1. Vartojate per daug pridėtinio cukraus

Nors saldūs produktai yra lengvas užkandis ir gali patenkinti saldumynų poreikį, jie neturi daug naudos. Tiesą sakant, tokie produktai gali neigiamai paveikti bendrą jūsų būklę, o tai gali sukelti problemų smegenų sveikatai.

„Pridėtinis cukrus, esantis tokiuose užkandžiuose, kaip kepiniai, ledai, saldainiai, tam tikri dribsniai ir batonėliai, gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, – sako L.Moskovitz. – Nuolatinis didelis cukraus kiekis kraujyje gali paveikti funkcinį smegenų ryšį, o tai, laikui bėgant, gali prisidėti prie smegenų susitraukimo ir atrofijos.“

2. Valgote traškučius tiesiai iš pakelio

Parduotuvėje lengva nusipirkti didelį traškučių pakelį – užkandžiauti iš jo taip pat paprasta. Vis dėlto paaiškėjo, kad tai daro didesnį poveikį jūsų senėjimui, nei galėjote pagalvoti.

„Daugybė tyrimų rodo, kad esame linkę valgyti daugiau, kai tą darome iš per didelio pakelio, – aiškina registruota dietologė, mitybos specialistė Lisa R.Young. – Paimkite tam tikrą maisto porciją, įsidėkite ją į lėkštę, atsisėskite ir mėgaukitės. O jei taip valgant nebepatinka skonis, pasirinkite ką nors kita.“

Amerikos neurologijos akademijos paskelbti tyrimo duomenys parodė, kad persivalgymas gali padvigubinti atminties praradimo riziką. Taip gali nutikti, jei pakartotinai suvartojate per daug kalorijų.

3. Geriate kaloringus gėrimus

Įvairūs gazuoti gėrimai, sultys ir saldinta šalta arbata nelabai ką duoda, išskyrus nereikalingas kalorijas. Nors jie gali atrodyti nekenksmingi, iš tiesų taip pat gali sukelti problemų.

Žurnale „Stroke“ paskelbtame tyrime dalyviai, kurie per dieną išgerdavo bent vieną dirbtinai saldintą gėrimą, tris kartus dažniau patyrė insultą ir beveik tris kartus dažniau sirgo Alzheimerio liga.

„Šiuose gėrimuose yra daug cukraus ir nereikalingų kalorijų“, – sako L.R.Young.

123RF.com nuotr./Moteris geria
123RF.com nuotr./Moteris geria

4. Valgote per daug perdirbto maisto

Tokio maisto vartojimas dideliais kiekiais turės neigiamą poveikį jūsų smegenų sveikatai.

„Dažnai vartojami užkandžiai, tokie kaip traškučiai, kepiniai ir batonėliai, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų ir (arba) rafinuotų miltų, gali padidinti sisteminį uždegimą“, – teigia L.Moskovitz.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas