Rinkitės tinkamą „kurą“
Kiekvienas specialistas pasakytų, kad, norint turėti daugiau energijos, reikia sveikai maitintis. Su maistu gaunamos medžiagos aprūpina organizmo ląsteles energija. Jei darbe sukemšate sumuštinį ar apskritai pamirštate pavalgyti, o per pertraukėles energijos stoką bandote kompensuoti kava ar šokoladukais, nenuostabu, kad trūksta energijos netgi spaudyti kompiuterio klavišus. Ką jau kalbėti apie fizinį darbą...
Pagrindinis kūno energijos šaltinis – tai angliavandeniai. Visos ląstelės puikiai funkcionuoja, kai gauna pakankamą kiekį angliavandenių gliukozės pavidalu. Deja, dažniausiai angliavandeniai pasisavinami iš saldumynų, gaiviųjų gėrimų ir greitojo maisto (įvairiausių bandelių), bet energijos gaunama trumpam laikui. Jei siekiate, kad energijos nepritrūktų bent kelias valandas, būtina į valgiaraštį įtraukti daugiau sudėtingųjų angliavandenių (polisacharidų). Maiste jų galima gauti iš grūdų, duonos su sėlenomis, makaronų ir daržovių. Tradicinė indų medicina ajurveda moko, kad stiprios natūralios energijos suteikia švieži vaisiai ir daržovės ir jų sultys (ypač morkų ir burokų), kviečių produktai, ryžiai, miežiai, medus, razinos, datulės, imbieras, migdolai, alyvuogių aliejus ir ankštinės daržovės.
Tiesa, baltymai ir riebalai organizmui taip pat reikalingi. Pasak knygos „Intuityvus valgymas“ autorių Evelyn Tribole ir Else Resch, visos šios maisto medžiagos teikia energijos, tik kitokia galia ir skirtinga kaina.
Energijos suteikiantys produktai
Švieži vaisiai Aprūpina organizmą angliavandeniais, kurie akimirksniu paverčiami gryna energija. Vaisiuose daug vitamino C, kurio ypač trūksta žiemą ir pavasarį, antioksidantų ir skaidulinių medžiagų. Todėl vaisiai – puikus energijos suteikiantis užkandis. |
||
Daržovės Šakniavaisiai (bulvės, morkos ir pastarnokai) iš karto aprūpina kraują angliavandeniais, kurie labai greitai virsta energija. Žaliose lapinėse daržovėse gausu kalcio ir magnio – šie mineralai būtini nervams ir raumenims. Taip pat palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje. |
||
Liesa mėsa ir riebi žuvis Liesa kiauliena, liesa jautiena, vištiena be odelių ir kalakutiena – vertingi baltymų šaltiniai. Skatina cheminių medžiagų išsiskyrimą, kurios padeda palaikyti budrumą, susikaupimą. Mėsoje taip pat yra vitamino B12, kuris yra pagrindinis elementas iš maisto pasisavinant energiją. Riebios žuvys, pavyzdžiui, lašišos, turi daug omega-3 riebalų rūgščių, dėl kurių ląstelių sienelės būna lanksčios, pralaidžios, tad į jas gali patekti svarbių maisto medžiagų. |
||
Neskaldytų grūdų produktai Iš jų gauname angliavandenių, kurie paverčiami energija. Šiuose produktuose yra chromo, kuris būtinas normaliai angliavandenių apykaitai ir cukraus kiekiui kraujyje palaikyti. Neskaldytų grūdų produktuose gausu B grupės vitaminų, padedančių organizmui maisto medžiagas paversti energija. |
||
Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų) Juose gausu baltymų, vitaminų ir mineralų, taip pat gerųjų riebalų. Riešutai – puikus užkandis, kai pritrūksta energijos. Ideali porcija būtų maža saujelė arba du valgomieji šaukštai. |