1. Spalvotų daržovių diena. Žalios lapinės daržovės – vienas iš pagrindinių geležies ir folio rūgšties šaltinių. Žalios ir raudonos spalvų daržovės, vaisiai ir uogos (šparaginės pupelės, žali obuoliai, raudonosios vynuogės, juodieji serbentai, erškėtuogės) ne blogiau nei kepenėlės ar raudona mėsa didina hemoglobino kiekį kraujuje. Salotų lapus galima naudoti vietoj duonos ar paplotėlio (tiesiog suvyniokite suktinuką su sūriu), iš vaisių ir daržovių – gaminti aibę trintų kokteilių (ypač tiks avokadai, špinatai ir net dilgėlės). Įberkite į tokį kokteilį šalavijų sėklų – paprasčiausias būdas įtraukti į meniu šį kartais egzotiškai atrodantį produktą.
Kuo labiau apdorotą maistą valgome, tuo labiau organizmui trūksta vidinio šveitiklio, o skaidulos būtent ir atlieka šią funkciją.
2. Skaidulų ištekliai. Puikiai tiks jau minėtosios šalavijų sėklos (iš vakaro galima užpilti natūraliu jogurtu), sėmenys, balkšvųjų gysločių sėklų luobelės. Kuo labiau apdorotą maistą valgome, tuo labiau organizmui trūksta vidinio šveitiklio, o skaidulos būtent ir atlieka šią funkciją. Jos šalina toksinus (kartais sakoma, kad net sunkiuosius metalus), slopina apetitą, suteikia ilgalaikio sotumo jausmą ir apskritai valo organizmą (tiesiai tariant, mažina vidurių užkietėjimą).
3. Vandens šaltinis. Nors vis dažniau tvirtinama, kad dietologai, siūlantys išgerti 1,5 l vandens per dieną, perlenkia, dažniausiai mes geriame per mažai, o ne per daug. Ir dehidratacija šiuolaikinei moteriai kenkia kur kas labiau nei galimas vandens perteklius. Todėl vizitas į virtuvę – puiki proga pagalvoti, ar šią valandą jau išgėrėte savo stiklinę. Teigiamas poveikis bus didesnis, jei vandenį šiek tiek pasūdysite (pusė šaukštelio nerafinuotos druskos – 2 l vandens). Pamėkite ir daržovių nuovirus: jie puikus kalio šaltinis ir dar viena priemonė, sauganti nuo dehidratacijos.
Japoninės pupuolės yra folio rūgšties, mangano, vario, fosforo ir kalio šaltinis.
4. Šiek tiek egzotikos. Apgyvendinkite virtuvės spintelėje spindulinių ar japoninių pupuolių. Pirmosios yra labai maistingos, gerai virškinamos, nuo jų nepučia pilvo, jose daug baltymų, maistinių skaidulų bei vitamino B1, geležies, magnio, fosforo, kalio ir vario. Bent taip teigia ajurveda. Japoninės pupuolės yra folio rūgšties, mangano, vario, fosforo ir kalio šaltinis. Kinų medicina tiki, jog šis produktas stiprina atsparumą peršalimo ligoms, padeda išvengti net ir slogos.
5. Be kavos pertraukos. Sumažinkite kavos ir stiprios juodosios arbatos iki dviejų puodelių per dieną. Tai geras būdas išvengti dėmesio svyravimų ir mieguistumo jausmo, neišvengiamai užklumpančių po energijos pliūpsnio, išprovokuojamo kofeino. Kofeinas veikia taip pat, kaip ir baltasis cukrus, – iš pradžių suteikia energijos, o paskui ją keičia apatija. Pasistenkite pamėgti žolelių arbatą, daržovių nuovirą, kakavą arba cikorijos kavą.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip pradėti rytą, kad diena būtų sėkminga?
Pastarasis produktas valo kraują, mažina cholesterolio kiekį, padeda kontroliuoti širdies ritmą, varo iš organizmo parazitus. Turi daug inulino, elemento, skatinančio gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi. Ne veltui paaukoti cikorijos neretai prašoma renkant pagalbą nukentėjusiems nuo kokios nors nelaimės regionams.