Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 kavos gėrimo įpročiai, kurie gali sutrumpinti jūsų gyvenimą

Pradėkime nuo gerų naujienų – reguliarus kavos gėrimas yra naudingas sveikatai. Kava iš tikrųjų gali padaryti stebuklus jūsų organizmui ir net pagelbėti metant svorį. Tačiau jei nesirūpinate savo įpročiais, stebuklingas gėrimas gali pakenkti sveikatai.
Kava su sausainiais
Kava su sausainiais / 123RF.com nuotr.

Štai penki kavos gėrimo įpročiai, kurie, remiantis moksliniais tyrimais, gali sutrumpinti jūsų gyvenimą, rašoma „Eat this, not that“.

1. Geriate per daug kavos

Šis įprotis gali būti akivaizdus, tačiau verta į jį atkreipti dėmesį. Viename tyrime, kuriame buvo vertinama 40 tūkst. suaugusiųjų, pastebėta, kad daugiau nei keturių puodelių kavos per dieną gėrimas gali turėti neigiamą poveikį gyvenimo trukmei.

Vis dėlto tyrimą atlikę mokslininkai pažymėjo, kad išgerti 28 puodelius per savaitę nėra blogai (lygiai po keturis puodelius kiekvieną savaitės dieną), bet didesnis kiekis gali turėti neigiamų pasekmių ilgaamžiškumui.

123RF.com nuotr./Rytinė kava
123RF.com nuotr./Rytinė kava

2. Jūsų užsisakytos kavos puodelis skęsta cukruje

Ar kada nors pažiūrėjote į savo užsakytos kavos maistingumo informaciją? Jei mėgstamoje kavinėje užsisakote didelę karamelinę latę, tikėtina, kad vienu metu suvartojate bent 30 g cukraus, o kartais ir daugiau.

Tyrimai parodė, kad per didelis cukraus kiekis gali lemti ankstyvą mirtį. Ne dėl nutukimo ar padidėjusio svorio, o dėl to, jog cukrus gali sukelti dehidrataciją, kuri gali būti padidėjusio cukraus kiekio kraujyje požymiu – to nekontroliuojant, gali padidėti diabeto rizika.

Užuot užsisakę saldžią latę, paprašykite paprastos latės su šiek tiek karamelės ant viršaus. Jos įmaišę, išgausite tą patį puikų skonį, bet su gerokai mažiau cukraus.

3. Į kavą pilate per daug grietinėlės

Tai panašu į ankstesnį latės atvejį – jei nesirūpinsite grietinėlės kiekiu, jūsų kava taip pat skęs cukruje. Geresnis pasirinkimas būtų naudoti pusę visos grietinėlės kiekio arba įpilti šiek tiek pieno.

Norėdami saldesnio skonio, tiesiog prisiminkite atsižvelgti į tai, kiek grietinėlės pilate į savo kavą.

4. Esate pernelyg atsidavęs kavai be kofeino

Atrodo šiek tiek nelogiška, tiesa? Bet tai tiesa. Žurnale „Longevity & Healthspan“ paskelbtame tyrime teigiama, kad kofeinas iš tikrųjų gali padėti prailginti gyvenimo trukmę, pagerinti sveikatą ir atitolinti su amžiumi susijusias ligas, pavyzdžiui, Alzheimerio ligą.

123RF.com nuotr./Mergina geria kavą ir skaito knygą
123RF.com nuotr./Mergina geria kavą ir skaito knygą

Tik būkite atidūs, kiek kofeino suvartojate. Štai, kiek kofeino yra per daug – „Healthline“ praneša, kad daugiau nei 1000 miligramų kofeino per dieną gali sukelti neigiamą poveikį organizmui, įskaitant padidėjusį nerimą, nemigą ir virškinimo sutrikimus.

5. Iš viso negeriate kavos

Kaip jau minėta, reguliarus kavos gėrimas turi nemažai privalumų – net ir ilgaamžiškumo požiūriu. AARP duomenimis, kavos mėgėjų mirties rizika yra 10–15 proc. mažesnė nei abstinentų. Taigi galbūt atėjo laikas pradėti rytais išsivirti sau puodelį kavos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas