15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 maisto produktai, kurie degina riebalus

Norite pagreitinti medžiagų apykaitą? Rinkitės jums ir jūsų organizmui draugiškus produktus. Štai penki, kurie tiks ir dabar, vasaros metu, ir tuomet, kai už lango spaus šaltukas.
Moteris valgo aitriąją papriką
Moteris valgo aitriąją papriką / Shutterstock nuotr.

Kokosų aliejus

Kvapnus, puikiai tinkantis maisto gamybai, be to, gausus gerųjų riebalų, be kurių neišsiversime. Kokosų aliejus padeda išvengti persivalgymo, malšina potraukį maistui, kai užklumpa alkio priepuoliai. Verta žinoti, kad geriausia jį vartoti mažais kiekiais.

Keli valgomieji šaukštai aliejaus, sumaišyti su rytiniu kokteiliu, – puikus pasirinkimas. Be to, kokosų aliejus mažina cholesterolio ir kūno riebalų kiekį, kovoja su Alzheimerio liga ir netgi spuogais, padeda numesti svorio, sukelia sotumo jausmą.

Avižos

Iš jų galite virti košę, idealiai tinkančią pusryčiams, – avižose gausu ir vitaminų, ir mikroelementų. Taip pat kruopose aptiksite skaidulų, dėl kurių ilgiau jaučiamės sotesni. Rašoma, kad avižos gerina virškinimą, taip pat padeda pašalinti iš mūsų organizmo riebalų perteklių. Beje, valgydami skaidulų turinį maistą dar ir džiaugsitės plokštesniu pilvu.

Avižiniai suktinukai
Receptas: Avižiniai suktinukai su kumpiu
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Mineralinis vanduo: gazuotas 2.00 st.
Avižiniai dribsniai: 15.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 st. (natūralus - stiklinė - tešlai, 4 valg. š. - įdarui)
Kumpis: 200.00 g (virtas kalakuto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1.  Į dubenį įmuškite kiaušinius. Suberkite avižų dribsnius, gerai išsukite. Supilkite mineralinį vandenį, išmaišykite. Sukrėskite jogurtą ir sukite, kol masė taps vientisa. Pagal skonį pasūdykite. Palikite 15 minučių.
  2. Ožkų pieno sūrį sudėkite į dubenį, sukrėskite jogurtą, pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir gerai ištrinkite. Iš tešlos keptuvėje iškepkite apvalius lietinius. Palikite atvėsti.
  3. Virtą kumpį supjaustykite maždaug 0,5 mm storio griežinėliais. Avižinius lietinius plonai aptepkite ožkų pieno sūrio ir jogurto mase, ant viršaus tolygiai išdėliokite kumpio griežinėlius. Susukite ritinėlius. Standžiai įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve. Ritinėlius perpjaukite į tris lygias dalis.
Suskleisti
Traški avižinė košė su obuoliais
Receptas: Traški avižinė košė su obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 125
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 200.00 g (košei su obuoliais)
Obuoliai: 1.00 vnt. (košei su obuoliais)
Vanduo: 250.00 ml
Pienas: 250.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š. (dėkite pagal skonį, kadangi trupiniai saldūs - košei su obuoliais)
Miltai: 200.00 g (traškučiams)
Sviestas: 100.00 g (šalto - traškučiams)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (traškučiams)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Kaip gaminti

Gaminame košę:

  1. Obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais ir dėkite į puodą, kuriame gaminsite, kartu su likusiais ingredientais. Virkite pagal instukciją.

Gaminame traškučius:

  1. Iš ingredientų padarykite trapią tešlą ir patrupinkite ją ant skardos. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200C maždaug 20min., kol paruduos ir  taps traški.
  2. Dėkite į lėkštę košę, pabarstykite paruoštais traškučiais ir, jeigu norite, cinamonu. Patiekite su pienu.

SKANAUS!

Receptą atsiuntė Margarita Kislova

Suskleisti
Avižų ir kokosų juostelės
Receptas: Avižų ir kokosų juostelės
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 1.00 st. (5 grūdų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 sauja (džiovinti obuoliai arba kitokie mėgstami vaisiai, pvz. figos, abrikosai)
Kokosų drožlės: 1.00 st.
Riešutai: 1.00 st. (kapoti)
Romas: 1.00 arbat. š. (romo esencija - pagal skonį)
Sviestas: 100.00 g
Medus: 6.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dribsnius paskrudinkite sausoje keptuvėje.

2. Pakepinkite kapotus riešutus.

3. Džiovintus vaisius sukapokite arba sumalkite mėsmale.

4. Giliame dubenyje sumaišykite dribsnius, kokosų drožles.

5. Puode pakaitinkite sviestą, medų, vanilinį cukrų ir romo esenciją.

6. Sirupą pilkite ant dribsnių ir vaisių mišinio. Viską labai gerai išmaišykite.

7. Formą, kurioje šaldysite juosteles, išklokite sviestiniu popieriumi.

8. Paruoštą masę sukrėskite į formą, drėgnomis rankomis prispauskite, išlyginkite, uždenkite kitu popieriaus lakštu ir per naktį laikykite šaldytuve.

9. Sustingusią masę supjaustykite pailgomis juostelėmis arba kvadratėliais.

Kulinaro patarimas. Jeigu esate alergiška medui, šias juosteles galite gaminti su sutirštintu saldintu pienu.

 

Suskleisti

Žalioji arbata

Joje yra katechinų, kurie aktyvuoja organizmo medžiagų apykaitą ir padeda kovoti su kūno riebalais bei svoriu. Beje, prisiminkite ir dar vieną faktą – žaliojoje arbatoje gausu kofeino, tad gerti ją geriausia ryte.

Jei sumanėte lieknėti ar atsikratyti celiulito, gerkite kokybišką žaliąją arbatą, mat ji taip pat šalina toksinus ir šlakus. Be to, aktyvina kraujotaką, gerina atmintį, šalina nuovargį, žvalina ir stiprina imuninę sistemą. Žalioji arbata prilyginama porcijai vaisių salotų. Puodelyje žaliosios arbatos flavonoidų, kurie veikia kaip antioksidantai, keturiskart daugiau nei stiklinėje apelsinų sulčių.

Taip pat skaitykite: Pačios veiksmingiausios dietos plokščiam pilvui

Kajeno paprikos
 

Kaip ir visose aitriosiose paprikose, taip ir šioje aptiksime sudėtinę dalį kapsaiciną.  Kapsaicinas – tai paprikose esanti, medžiaga, nuo kurios kiekio priklauso jos aštrumas. Jis padeda gydyti nervines ligas, nerimą, taip pat puikiai tinka ir nuo skausmo, pavyzdžiui, kurį sukelia artritas. Kapsaicinas naudingas virškinimo sistemai, kadangi greitina medžiagų apykaitą, gelbsti ir nuo vidurių užkietėjimo.

Shutterstock nuotr./Aitrioji paprika
Shutterstock nuotr./Aitrioji paprika

 Špinatai

Žali špinatų lapeliai – tikros antioksidantų saugyklos. Todėl manoma, kad špinatai gali apsaugoti nuo ligų, kurias sukelia suaktyvėję laisvieji radikalai: vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, kataraktos. Per dieną pakanka suvalgyti stiklinę šviežių supjaustytų špinatų arba pusę stiklinės troškintų. Patiekalų su špinatais galite gamintis visus metus. Juose mažai kalorijų, tačiau gausu skaidulų. Jausitės sotesni ilgesnį laiką, taip pat džiaugsitės greitesne medžiagų apykaita.

Špinatų ir šilauogių salotos
Receptas: Špinatų ir šilauogių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 100.00 g (Ryšulėlis šviežių)
Šilauogės 70.00 g
Kriaušės: 1.00 vnt. (nedidelė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gerai nuplaukite ir nuvarvinkite špinatus. Susmulkinkite sūrį ir graikinius riešutus.

2. Kriaušę nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

3. Šluotele suplakite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, įmaišykite šlakelį medaus, pasūdykite.

4. Lėkštės dugną išklokite špinatų lapeliais, ant viršaus išdėliokite šilauoges ir kriaušės gabalėlius, pabarstykite trupintu sūriu ir smulkintais riešutais, apšlakstykite padažu.  

Suskleisti
Trinta špinatų sriuba
Receptas: Trinta špinatų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Sviestas: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto riešuto)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1 - 1,5)
Špinatai: 400.00 g (2 ryšulėliai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Kumpis: 150.00 g (karštai rūkyto kiaulienos)
Batonas: 4.00 riekės (arba sumuštinių duonos)
Grietinėlė: 200.00 ml
Grietinė: 10.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite dviejuose šaukštuose ištirpinto sviesto su trupučiu druskos, pipirų ir muskato riešuto. Viską sukrėskite į puodą su sultiniu ir virkite 20 minučių.

2. Špinatus perrinkite, nuplaukite ir sumeskite į sriubą (kelis lapelius palikite papuošti).

3. Sriubą ištrinkite trintuvu. Virtus kiaušinius nulupkite ir susmulkinkite. Kumpį ir batoną supjaustykite kubeliais. Batoną apkepinkite likusiame svieste.

4. Į sriubą supilkite grietinėlę ir užvirininkite. Sriubą po lygiai išpilstykite į tris dubenis (arba tiesiai į sriubos lėkštes). Į vieną įberkite kumpio, į kitą – smulkintų kiaušinių, į trečią – skrudinto batono. Sriubą su kumpiu ir kiaušiniais prieš nešdami ant stalą pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Patiekite paskaninus grietine ir likusiais špinatais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Špinatų ir lašišų užkandėlė
Receptas: Špinatų ir lašišų užkandėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 500.00 g (švieži arba šaldyti)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Varškė: 200.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Lašiša: 200.00 g (rūkyta)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Špinatus gerai nuplaukite, nuvarvinkite, susmulkinkite virtuviniu kombainu.

2. Varškę sugrūskite elektriniu grūstuvu iki vientisumo, įmaišykite išspaustą česnaką ir prieskonines žoleles, šiek tiek pasūdykite. Jei labai tiršta, įpilkite šaukštą grietinėlės.

3. Dubenyje suplakite kiaušinius su žiupsneliu druskos, įmaišykite smulkintus špinatus. Skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite sviestu. Supilkite plaktus kiaušinius, tolygiai paskirstykite. Kiaušinių ir špinatų lakštas turėtų būti 1–2 mm storio.

4. Kepkite 200°C temperatūros orkaitėje 25–30 min. Leiskite atvėsti.

5. Špinatų lakštą aptepkite varškės kremu, išdėliokite griežinėliais pjaustytą lašišą, pabarstykite kaparėliais. Susukite į ritinį, apvyniokite plėvele ir bent tris valandas palaikykite šaldytuve.

6. Prieš patiekdama supjaustykite griežinėliais.  

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais