Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, dėl kurių auga svoris, bet apie kurias paprastai nepagalvojate

Kodėl netgi tada, kai stengiatės numesti svorio, jis nekrinta? Pasirodo, kartais svorio augimas visiškai nesusijęs su tuo, ką ir kaip jūs valgote ir kiek laiko skiriate fiziniam aktyvumui. Portalas elle.ru išvardijo 5 neakivaizdžius ir iš pirmo žvilgsnio su mityba nesusijusius veiksnius, dėl kurių gali augti svoris.
Svoris
Svoris / 123RF.com nuotr.

Nepakankamai miegate

Nuolatinis miego trūkumas ne tik vargina fiziškai, bet ilgainiui augina ir svorį. Mokslininkai vis dar tyrinėja miego ir svorio ryšį, tačiau manoma, kad dėl miego trūkumo mes norime daugiau valgyti. Netaisyklinga dienotvarkė sutrikdo cirkadinius ritmus organizme, o tai paveikia mūsų hormonus ir medžiagų apykaitą. Pavyzdžiui, vietoj hormono leptino, kuris reguliuoja energijos lygį ir mažina apetitą, išskiriamas grelinas, kuris kaip tik didina alkio jausmą ir apetitą. Būtent dėl to mums norisi saldumynų ar riebaus maisto – greitai pasisavinamos kalorijos leidžia jaustis budresniems.

Ką daryti? Peržiūrėkite savo režimą, stenkitės eiti miegoti ir atsikelti kasdien tuo pačiu metu. Dvi valandas iki miego nesinaudokite kompiuteriu ar telefonu, kurių ekranai skleidžia miego ritmą trikdančią mėlynąją šviesą. Antroje dienos pusėje nevartokite kofeino turinčių gėrimų.

Patiriate nuolatinį stresą

Net jeigu jūs mėgstate savo darbą, viršvalandžiai, darbo valandos savaitgaliais kartu su asmeninio gyvenimo reikalais ir problemomis neišvengiamai atsispindės ant svarstyklių. Dėl patiriamo streso svoris auga todėl, kad mūsų organizmas turi prigimtinę savybę iš karto pradėti kaupti atsargas, kai tik streso hormonas kortizolis pasiunčia smegenims signalą, jog reikia „išgyventi“, t. y. pereiti į gynybos poziciją.

Kortizolis gali būti naudingas trumpą laiką, tačiau lėtinis stresas ir lėtinis jo lygio padidėjimas lemia organizmo negatyvius procesus. Moksliniai tyrimai jau įrodė, kad egzistuoja tiesioginis ryšys tarp aukšto kortizolio lygio ir augančio svorio.

Ką daryti? Pasirinkite sau tinkančius būdus, kurie padės nusiraminti ir atsipalaiduoti. Tai gali būti kvėpavimo pratimai, meditacija, pasivaikščiojimas gamtoje ir kt. Taip pat sudarykite griežtą dienotvarkę, į kurią įeina ir valgio sau gaminimas, bei jos laikykitės.

Išsiderinusi žarnyno mikrobiota

Įvairūs virškinimo sutrikimai taip pat prisideda prie svorio augimo. Pasak mokslininkų, pusiausvyra tarp gerųjų ir blogųjų bakterijų žarnyne yra labai svarbi mūsų svorio kontrolei. Beje, būtent todėl jo numesti nepadeda vietoj cukraus vartojami dirbtiniai saldikliai, kadangi jie neigiamai veikia mikrobiotą, o išsiderinusi mikrobiota skatina organizmo atsparumą insulinui. Tai savo ruožtu sunkina gliukozės pasisavinimą ir augina nereikalingus kilogramus.

Ką daryti? Jei turite virškinimo problemų, pasitarkite su gydytoju dėl probiotikų vartojimo. Peržiūrėkite savo mitybą, įtraukite į ją daugiau skaidulų turinčių ir fermentuotų maisto produktų.

Trūksta vitaminų ir mineralų

Magnio, geležies ir vitamino D trūkumas neigiamai veikia mūsų imuninę sistemą, lėtina metabolizmą bei mažina energijos lygį. Jūs jaučiatės per daug pavargę, kad sportuotumėte, sunkiai atsispiriate pagundai tonizuoti save kava, šokoladu ar kitais paprastaisiais angliavandeniais, dėl kurių, aišku, auga svoris.

Ką daryti? Pertvarkykite mitybą, kad gautumėte pakankamai minėtų vitaminų ir mineralų. Valgykite daugiau kepenėlių, grikių, raudonos mėsos, špinatų, braziliškų riešutų arba migdolų. Pasitarkite su gydytoju dėl vitamino D papildų vartojimo.

Nekreipiate dėmesio į tai, ką valgote

Nedideli gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti tiek numesti, tiek priaugti svorio. Pavyzdžiui, jūs nustojote kiekvieną vakarą išeiti pasivaikščioti, pakeitėte darbą ir dabar jums tenka daugiau sėdėti, grįžote prie įpročio per pietus gerti saldžiuosius gėrimus ir pan. Užtenka kelių savaičių, kad pajustumėte pokyčius ir savo kūne. Beje, dietologų teigimu, saldieji gėrimai ir alkoholis – veiksniai, kurie dažniausiai pamirštami skaičiuojant kalorijas.

Ką daryti? Pirmas žingsnis, kuris padės grįžti prie sveikų įpročių mityboje, – dienoraščio rašymas. Žymėkite viską, ką ir kada valgote dienos metu. Jau po kelių dienų matysite bendrą vaizdą ir galėsite pakoreguoti savo mitybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas