Tačiau dažnai teisinamės, kad tam neturime laiko, todėl dažniausiai prie rytinės kavos sušveičiame saldų keksiuką ar bandelę. Toks įprotis, žinia, dažniausiai baigiasi nekaip. Kodėl pusryčiai tokie svarbūs?
Visų pirma, jie padeda numesti svorio, jeigu atsirenkate sveikas pusryčių alternatyvas. Taip pat jeigu per pusryčius suvartojama daugiau kilokalorijų, o per pietus mažiau, numetama daugiau svorio, sumažėja liemens apimtis, taip pat ilgiau jaučiamės sotūs, rašoma womenshealthmag.com.
Kaip teigia dietologė Jessica Crandall, mūsų kūnas lyg poreikių kupinas automobilis, reikalaujantis kuro tam tikru laiku, todėl itin svarbu ryte valgyti baltymus ir ląstelieną, kadangi dėl angliavandenių mes išalksime jau po poros valandų.
Taigi, kokiomis pusryčių taisyklėmis pataria vadovautis dietologė?
Baltymai
American Journal of Nutrition duomenimis, baltymai padeda ilgiau jaustis sotiems, sumažina naktinį užkandžiavimo potraukį ir užkandžiavimą greituoju maistu apskritai. J.Crandall nuomone, daugelis baltymus renkasi per pietus ar vakare, tačiau pusryčiams jų kiekis per mažas, todėl ji pataria jų suvartoti apie 20 g. Per mažas kiekis, pasak dietologės, lėtina medžiagų apykaitą, kenkia raumenų masei.
Specialistė pataria rinktis pilno grūdo skrudintą duoną su riešutų sviestu arba kiaušiniu, 1/4 puodelio avižų dribsnių su graikišku jogurtu, uogomis, migdolais, bolivines balandas su uogomis ir pan.
Skaidulos
Niekada neapsiriksite, jeigu rinksitės ir valgysite tikrą maistą. „Jeigu valgote produktus, turinčius ląstelienos, jūs automatiškai pašalinate tokius angliavandenių šaltinius, kurie yra paprastieji ir rafinuoti“, – sako dietologė Lisa Cimperman. Ląstelienos vartojimas padeda sulėtinti virškinimo procesus, dėl to ilgiau jaučiamės sotūs, turime daugiau energijos. Geriausi ląstelienos šaltiniai – tai vaisiai, daržovės, pilno grūdo duona, avižų košė ir pan.
Daržovės
Mes nepakankamai susifokusuojame į vaisius ir daržoves per pusryčius. „Jie turi sudaryti pusę to, ką mes valgome, tačiau žmonės retai kada valgo vaisius ar apskritai daržoves“, – tikina dietologė Torey Armul. Ji siūlo paprikomis, špinatais ar cukinijomis gardinti omletą, taip pat daržoves naudoti trintiems kokteiliams.
Sveiki riebalai
Kitas būdas nejausti ilgai alkio – tai rinktis sveikus riebalus. Be to, kaip teigia T.Armul, tai padės visą dieną jaustis energingiems. Geriausia rinktis skrebutį su avokadu, avižų košę su riešutais, trintus kokteilius su ispaninio šalavijo sėklomis ar linų sėmenimis. Na, o ruošdami patiekalus su alyvuogių aliejumi taip pat gausite gerųjų riebalų naudos.
TAIP PAT SKAITYKITE: 20 produktų, kurie greitina medžiagų apykaitą ir degina riebalus
Kažkas neįprasto
„Pusryčiai nebūtinai turi būti įprastas maistas, kurį renkatės pusryčiams“, – mano J.Crandall. Ji siūlo pasitelkti vaizduotę, kadangi ir pati renkasi tacos su kukurūzine tortilija, kurias galite gardinti pupelėmis, daržovėmis, obuolių skilteles su graikiniu jogurtu, moliūgų piurė su cinamonu ir muskato riešutu, įvairias salotas.