Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 dalykai, kurie nutiks jūsų organizmui, jei kasdien valgysite sūrį

Sūris yra populiarus maisto produktas, kurį galima skanauti vieną arba naudoti kaip gardų ingredientą patiekaluose ir užkandžiuose. Užkietėję sūrio mėgėjai jį valgo itin dažnai, tad kai kurie gali susimąstyti apie tokios mitybos poveikį sveikatai.
Įvairių rūšių sūris
Įvairių rūšių sūris / 123RF.com nuotr.

Sūris ne tik pagerina mėgstamų patiekalų skonį bei tekstūrą, jame taip pat yra gausu maistingųjų medžiagų. Tai geras aukštos kokybės baltymų ir kalcio šaltinis, be to, jame yra daug kitų maistinių medžiagų bei biologiškai aktyvių junginių, pavyzdžiui, magnio ir vitamino B12, rašoma „Eat this, not that“.

Kita vertus, sūris taip pat turi nemažai natrio, sočiųjų riebalų ir kalorijų. Internete taip pat paskelbta daug klaidingos informacijos apie sūrį, todėl galite imti baimintis jį valgyti. Sūris dažnai vadinamas pagrindiniu sočiųjų riebalų šaltiniu, apibūdinamas kaip sunkiai virškinamas ir kaltinamas dėl visko – nuo odos išbėrimų iki diabeto.

Štai, kas iš tiesų gali nutikti jūsų organizmui, jei kasdien valgote sūrį.

123RF.com nuotr./Sūris
123RF.com nuotr./Sūris

Padidės kalcio kiekis

Kalcis gelbėja palaikant sveikus kaulus, tačiau tyrimai taip pat rodo, kad jis gali padėti išvengti vėžio rūšių, mažinti kraujospūdį, išvengti preeklampsijos ir palaikyti sveiką svorį, teigiama Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) atliktoje apžvalgoje.

Kietieji sūriai turi daugiausia kalcio, nes juose mažiau vandens, todėl juose yra daugiau maistinių medžiagų.

Tai gali nepatikti jūsų skrandžiui

NIH duomenimis, apie 68 proc. pasaulio gyventojų kenčia nuo tam tikros laktozės malabsorbcijos, kuri pasireiškia, kai organizmas negali visiškai suvirškinti laktozės – pagrindinio angliavandenio, esančio piene ir pieno produktuose.

Jei netoleruojate laktozės, suvalgius sūrio, gali sutrikti skrandžio veikla, atsirasti pilvo pūtimas, kauptis dujos, prasidėti viduriavimas. Gera žinia ta, kad sūryje laktozės yra gerokai mažiau nei piene ir jogurte. Kietieji, brandinti sūriai turi mažiausiai laktozės bei paprastai yra gerai toleruojami nedideliais kiekiais.

Mažiausiai laktozės turintys ir dažniausiai gerai toleruojami sūriai: parmezanas, šveicariškas sūris, mėlynasis sūris, gaudos sūris, čederis, bri, kamamberas ir edamas. Daugiausia laktozės turi rikotos ir grietinėlės sūriai.

Pagerės žarnyno mikrobioma

Tikriausiai žinote, kad jogurtas yra vienas geriausių būdų pasipildyti naudingomis bakterijomis, padedančiomis pagerinti mikrobiomą, virškinamojo trakto ir imuninės sistemos sveikatą, tačiau probiotikų yra ir daugelyje minkštųjų bei kietųjų sūrių.

Probiotikų daugiausia yra brandintuose sūriuose, kurie nėra pasterizuoti. Kai kurie sūrių gamintojai į savo sūrius netgi prideda probiotikų.

Gali sumažėti širdies ligų rizika

Nors neriebus sūris yra didelis sočiųjų riebalų šaltinis, galima manyti, kad jis gali padidinti koronarinės arterijos ligos riziką, tačiau tyrimai rodo priešingai. Viename žurnale „Lancet“ paskelbtame tyrime, kuriame dalyvavo 135 tūkst. dalyvių iš 21 šalies, nenustatyta jokio ryšio tarp pieno produktų, įskaitant sūrį, vartojimo ir širdies ligų.

Tiesą sakant, tyrimo duomenimis, tiems, kurie nurodė per dieną suvalgantys daugiau nei porciją neriebaus pieno produktų, širdies ligų, infarkto ar mirties nuo širdies ligų rizika buvo mažesnė.

Nenustatyta jokio ryšio tarp pieno produktų, įskaitant sūrį, vartojimo ir širdies ligų.

Kitame tyrime, paskelbtame žurnale „European Journal of Nutrition“, surinkti duomenys iš 15 didelių populiacinių tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo daugiau kaip 200 tūkst. žmonių. Jų rezultatai taip pat parodė atvirkštinį ryšį tarp sūrio vartojimo bei širdies ir kraujagyslių ligų.

Tie, kurie dažnai valgė sūrį, iki 18 proc. rečiau sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis, iki 14 proc. rečiau sirgo išemine širdies liga ir iki 10 proc. rečiau patyrė insultą, palyginti su tais, kurie sūrio nevartojo arba vartojo mažai.

Gali padėti raumenims atsigauti po fizinio krūvio

Ištvermės ir jėgos sportininkai dažnai naudoja baltymų papildus, kad paskatintų raumenų atsigavimą, padidintų jėgą bei ištvermę. Pienas yra aukštos kokybės baltymas, turintis visas devynias būtinas aminorūgštis. Tyrimai patvirtina, kad piene esantys išrūgų ir kazeino baltymai gali pagerinti atsigavimą po fizinio krūvio bei padėti skatinti raumenų baltymų sintezę.

Sūrį daugiausia sudaro kazeinas – lėtai virškinamas baltymas, kuris taip pat skatina baltymų sintezę po fizinio krūvio. Išrūgos yra greito veikimo baltymai, kurie paprastai vartojami iš karto po sunkių fizinių pratimų, o kazeino rekomenduojama vartoti prieš miegą.

Sūris gali būti sveikas subalansuotos mitybos priedas, tačiau svarbu nepamiršti porcijos dydžio, nes sūris turi daug kalorijų, natrio ir sočiųjų riebalų. Sūrį būtinai derinkite su kitais sveikais maisto produktais bei ingredientais, pavyzdžiui, neskaldytais grūdais, džiovintais vaisiais, daržovėmis ir žaliosiomis salotomis.

Gali padidinti dienos kalorijų skaičių

Dauguma sūrio mėgėjų, valgydami sūrį, susiduria su viena didele problema – valgo jo per daug. Sūris yra maistingas, bet jame taip pat yra daug kalorijų, todėl jo lengva suvalgyti per daug.

Tarkuotas sūris – puikus būdas pagerinti mėgstamų patiekalų skonį, nes taip sūrio galima sunaudoti mažiau, o skonis bus toks pat puikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais