1. Avokadai
Avokadai nuo kitų daržovių ir vaisių skiriasi tuo, kad yra gausūs riebalų, o ne angliavandenių.
Šis supermaistas aptinkamas dažno iš mūsų šaldytuve. Avokadai skanūs, labai sotūs, iš jų galima gaminti puikų padažą (gvakamolę), sutrinti ir tepti ant duonos, valgyti vienus ar įpjaustyti į salotas.
Avokadai nuo kitų daržovių ir vaisių skiriasi tuo, kad yra gausūs riebalų, o ne angliavandenių. Tris ketvirtadalius avokado sudaro riebalai, daugiausia – mononesotieji. Jų galima rasti ir alyvuogių aliejuje, šie riebalai naudingi širdžiai. Avokaduose taip pat gausu kalio, ląstelienos. Rekomenduojama per parą suvartoti pusę avokado.
2. Riešutai
Riešutai nepaprastai sveiki ir kartu labai kaloringi, nes turi daug riebalų. Riešutuose taip pat yra magnio, vitamino E, omega-3 riebalų rūgščių ir kt.
Daug tyrimų įrodė, kad po saujelę riešutų kasdien suvartojantys žmonės yra sveikesni, riešutai gali apsaugoti nuo daugybės ligų. Lazdyno riešutai, bertoletijos, migdolai, graikiniai riešutai – vieni sveikiausių.
3. Riebios žuvys
Iš gyvulinės kilmės riebalų bene sveikiausi yra esantys riebiose žuvyse. Tokios žuvys ir skanios, ir sočios, ir praturtintos naudingų medžiagų. Lašiša, skumbrė, upėtakis, tunas, sardinės ir silkės – šios žuvys gausios omega-3 riebalų rūgščių, aukštos kokybės baltymų ir kitų svarbių medžiagų. Tokios žuvys ne tik apsaugo širdį, bet ir apskritai stiprina organizmą. Jų valgant, pradeda sveikai žvilgėti plaukai, džiaugiasi veido oda.
Pagal dietologų rekomendacijas, per savaitę reikėtų suvartoti bent dvi porcijas žuvų.
4. Alyvuogių aliejus
Ir ne bet koks – o ypač tyras, pirmo spaudimo (extra virgin). Jis yra stipresnio skonio, brangesnis ir kokybiškiausias. Alyvuogių aliejus yra Viduržemio jūros regiono dietos pagrindas, o ši dieta mitybos specialistų pripažinta kaip labai sveika. Šiame aliejuje yra ne tik vitaminų, bet ir antioksidantų, kovojančių su uždegimais, padedančių sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, stabdančių senėjimo procesą.
Vartokite saikingai, vietoj įprastų padažų.
5. Kiaušiniai
Kiaušiniai yra puikus baltymų ir riebalų šaltinis. Riebalų yra kiaušinio trynyje, dėl to tie, kurie trynių nevalgo sveikatos sumetimais, turėtų žinoti, kad praranda dalį naudingų medžiagų. Įrodyta, kad nors trynyje yra cholesterolio, visą kiaušinį valgantys žmonės turi stipresnę širdį. Nuo šiol nebereikės sukti galvos, kur dėti trynį – valgykite jį!
6. Riešutų sviestas
Palikome jį kaip desertą – pabaigai. Riešutų sviestas ne tik labai skanus, bet ir, be riebalų, turi baltymų bei ląstelienos. Rinkitės natūralų riešutų sviestą, su kuo mažiau ingredientų, be pridėtinio cukraus. Tinka tiek užtepti ant obuolio ar duonos riekės, tiek trinant vaisių bei daržovių kokteilį kaip sotumo suteikiantis ingredientas, tiek pagardinti košėms.