6 japonų mitybos principai, kuriuos verta pasiskolinti

„Japoniška dieta – tai maisto iPodas: mes paverčiame nepaprastą maisto energiją kompaktišku ir maloniu koncentratu. Bet, kad juo pasimėgautumėte, jums nereikia gaminti japonišku stiliumi“, – teigia Naomi Moriyama, knygos „Japonės nesensta ir nestorėja: mano mamos Tokijo virtuvės paslaptys“ autorė. Anot jos, pakanka vadovautis keliomis šios virtuvės taisyklėmis. Jų laikantis kilogramai tirpsta nevarginančiai ir negrįžtamai.
Mergina mėgaujasi japonų virtuvės patiekalais
Mergina mėgaujasi japonų virtuvės patiekalais / Vida Press nuotr.

1. Ryžiai yra viskas. Šios kruopos tenai valgomos kasdien ir keliskart, ryte – taip pat. Antai tipiški pusryčiai „Made in Japan“ – garuose virti ryžiai, miso sriuba ir papildomi valgiai (žalia ar grilyje kepta žuvis, omletas, jūrų dumbliai, daržovės ir kt.). Anksčiau japonai daugiau vartojo rudųjų, neapdorotų, ryžių. Tokie – nepalyginti geriau nei mums įprasti baltieji, poliruoti: neapdoroti ne tik ilgam suteikia sotumo jausmą, bet ir turi daugybę naudingų medžiagų. Beje, sviestu japonai ryžių neskanina – smulkmena, bet reikšminga.

Vida Press nuotr./Ryžiai
Vida Press nuotr./Ryžiai

2. Daug daug daržovių ir vaisių. Jie sudaro japoniško valgiaraščio pagrindą. Įvairovė ir spalvos taip pat labai svarbu. Jei žmogus kasdien keletą kartų valgo skirtingų (raudonos, žalios, geltonos, tamsiai mėlynos, baltos) spalvų daržovių ir vaisių, susirenka maksimumą reikalingų medžiagų ir nesijaučia alkanas.

Kai per apklausą japonėms uždavė klausimą, kokį maistą jos mieliausiai gamina savo šeimoms, atsakymas buvo: „Įvairias daržoves, trumpai pavirtas sultinyje su prieskoniais.“

Vida Press nuotr./Japoniškam patiekalui reikalingos daržovės
Vida Press nuotr./Japoniškam patiekalui reikalingos daržovės

3. Teisingi baltymai. Nors jų dalis japonų valgiaraštyje nedidelė, tačiau sojos ir žuvys, kurių daug valgoma Japonijoje, aprūpina jos gyventojus omega-3 rūgštimis, be visų kitų puikių savybių, pasižyminčiomis gebėjimu paskatinti medžiagų apykaitą ir pakelti ūpą.

Vida Press nuotr./Japonė valgo
Vida Press nuotr.

4. Porcijų kontrolė. Mes valgome iš didelių lėkščių, japonai – iš mažų dubenėlių ir lėkštučių. Tai – viena iš tos šalies gyventojų lieknumo paslapčių. Tyrimais ne kartą įrodyta, kad žmogus, nors ir nesijaučia alkanas, linkęs susidėti į skrandį tiek, kiek mato akys. O jei kaip japonai imtume valgyti iš mažų indų ir dar pagaliukais...

Gal pirmomis dienomis ir nepavyks pasitenkinti miniatiūrinėmis porcijomis, bet žinovai tikina, kad priprantama gana greitai. Savaitę kitą galima pasinaudoti matavimo kaušeliais. Dėl pagaliukų pajuokavome...

Vida Press nuotr./Japonų virtuvės patiekalas
Vida Press nuotr./Japonų virtuvės patiekalas

5. Tausojantys maisto ruošimo būdai. Viena yra ilgai kepti, virti ir troškinti maistą (kaip mes dažnai darome), kita – ruošti jį garuose, grilyje, trumpai kepti ir virti (kaip paprastai daro japonai). Pastarieji būdai garantuoja didesnį patiekalų maistingumą ir mažesnį kaloringumą. Be to, sriuba, kurią japonai valgo keliskart per dieną ir netgi per pusryčius, užpildo skrandį ir prideda sotumo.

Vida Press nuotr./Japonų virtuvės patiekalas
Vida Press nuotr./Japonų virtuvės patiekalas

6. „Valgymas“ akimis. Kaip atrodo japoniškas maistas? Jis žavi spalvomis, formomis, tekstūromis, apipavidalinimu. Tokiu norisi ilgiau pasimėgauti. O kai „valgai“ akimis, neprisikemši, t. y. išvengi nereikalingų kalorijų. Tiesa, būtina tokio maitinimosi prielaida – pastovus cukraus kiekis kraujyje: tada nekankina alkis. Kaip tai pasiekti? Valgant maždaug kas tris valandas, po nedaug ir vengiant labai saldžių produktų.

Keli faktai apie japonų mitybą

  • Tradicinio japonų valgiaraščio tyrinėtojai nurodo tokius skaičius:
    apie 30 proc. kalorijų gaunama iš riebalų, kurių didžiąją dalį sudaro vertingi augaliniai aliejai, žuvų taukai;
    apie 55 proc. – iš angliavandenių, kurių šaltinis – daržovės, vaisiai, neskaldyti grūdai;
    15–20 proc. – iš baltymų, kuriais japonai apsirūpina valgydami sojas ir kitus augalinius produktus, žuvį, jūrų gėrybes, baltą mėsą, kiaušinius. Raudona mėsa ant jų stalo būna gerokai rečiau nei ant europiečių.
  • Nors japonai tesudaro 2 proc. Žemės gyventojų, jie suvalgo 10 proc. pasaulyje suvartojamos žuvies.
  • Japonai kasdien su maistu gauna itin daug flavonoidų, kurių gausu sojose, kituose ankštiniuose, žaliojoje arbatoje. Šios medžiagos, labai stiprūs antioksidantai, dietologų manymu, – viena iš priežasčių, kodėl Japonijoje – mažai nutukėlių.
Shutterstock nuotr./Žaliosios arbatos milteliai (angl. matcha)
Shutterstock nuotr./Žaliosios arbatos Matcha milteliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis