Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

6 populiarūs gėrimai, prilygstantys „cukraus bomboms“

Atsisakyti saldžių gaiviųjų gėrimų, jei rūpinatės suvartojamu cukraus kiekiu, ne taip jau sunku. Šiek tiek valios prireiks, tačiau ilgainiui jų nepasigendama. Daugelis tą padariusiųjų mėgaujasi kitais gėrimais, tačiau dalis jų taip pat nėra tokie jau nekalti, rašoma ispanų naujienų portale Elpais.com. Bėda, kad jų sudėtis analizuojama rečiau, nei spalvotųjų gazuotųjų limonadų.
Saldus gėrimas
Saldus gėrimas / Vida Press nuotr.

Pernai rudenį Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomendavo papildomai apmokestinti daug cukraus turinčius gėrimus. Taip siekiama, kad būtų sumažintas suvartojamo cukraus kiekis, nes būtent jis yra viena svarbiausių nutukimo ir cukrinio diabeto priežasčių.

Šis pasiūlymas pirmiausia taikomas gazuotiems gėrimams, ir visai neatsitiktinai. PSO rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 25 g cukraus, o, pavyzdžiui, 100 ml gaiviojo gėrimo „Coca-Cola“ turi net 10,6 gramo cukraus – tai reiškia, kad išgėrę vos buteliuką per dieną, jau viršysite rekomenduojamą dienos normą. Tačiau yra daugiau kitų gėrimų, kurių sudėtyje apstu cukraus, tačiau jis tarsi „paslėptas“ po tariamai sveikesnio produkto įvaizdžiu.

Vida Press nuotr./Gaivieji gėrimai
Vida Press nuotr./Gaivieji gėrimai

Pieno kokteiliai: 250 ml – apie 28 g cukraus

„Šiuose kokteiliuose, kurių sudėtyje gali būti sulčių, vaisių, dribsnių, yra daugybė pridėtinio cukraus, todėl jie neturėtų tapti vaisių, pieno ar vandens pakaitalu“, – aiškina Ispanijos mitybos ir dietologų asociacijos prezidentas Manuelis Moniño Gómezas.

Be to, į pramoniniu būdu gaminamus kokteilius dažnai pridedama karagenino, kurį Europos Sąjunga draudžia tik jaunesniems nei 4 mėnesių kūdikiams. Šis priedas gaminamas iš dumblių ir tirština skysčio tekstūrą. Tačiau, pavyzdžiui, Ilinojaus universitete (JAV) atlikti tyrimai parodė, jog šios medžiagos vartojimas yra susijęs su žarnyno uždegimu (ypač gaubtinės žarnos), nes mūsų imuninė sistema jį atpažįsta kaip pavojingą mūsų organizmui.

Sultys iš pakelio: 250 ml – apie 28 g cukraus

„Reikia skirti šimtaprocentines šviežiai spaustas sultis iš smulkintų vaisių (kurios visada yra brangesnės) nuo sulčių iš koncentrato. Pastarosios gaminamos spaudžiant vaisius, tada pašalinant vandenį ir naudojant gautą produktą kaip ingredientą, į kurį dar pridedama konservantų ir kvapiųjų medžiagų. O štai nektare jau yra tik apie 50 proc. vaisių (pagal minimalius reikalavimus), bet jau daug pridėtinio cukraus.

Problema ta, jog žmonės galvoja, kad gerti sultis yra tas pats, kas valgyti vaisius, bet tai netiesa, perspėja mitybos specialistai. „The Journal of Nutrition“ publikuota studija susieja daugiau nei 5 stiklinių per savaitę saldžiųjų gėrimų, įskaitant vaisių sultis ir nektarus, suvartojimą su metabolinio sindromo rizika. „Tai susiję su hipertenzijos atsiradimo rizika, pilvo nutukimu ir labai dideliu trigliceridų ir gliukozės kiekiu“, – aiškina tyrimo koordinatorius ir tyrėjas Jordis Salasas.

Vaisių glotnučiai (smoothie): 250 ml – iki 62,5 g cukraus

Labai mėgstami sveikuolių šie kreminiai gėrimai, pagaminti iš vaisių minkštimo, neretai sumaišyto su pienu ar ledais, gali būti tikra maistingų medžiagų bomba. Neseniai atliktas ir publikuotas „LiveLighter tyrimas atskleidė, kad šiuose gėrimuose kalorijų gali būti net daugiau, jei tame pačiame kiekyje „Coca-Colos“. Pirktinių glotnučių sudėtis gali būti dar blogesnė – dienraštis „New York Times“ kaip pavyzdį pateikia „The Hulk Strawberry“ kokteilius, kuriuose yra labai daug cukraus. Ar patikėsite, kad 500 ml šio gėrimo yra net 125 gramus cukraus!

Fotolia nuotr./Tirštieji kokteiliai
Fotolia nuotr./Tirštieji kokteiliai

Energiniai gėrimai: 250 ml – apie 27,5 g cukraus

Bonos universitete (Vokietija) atliktas tyrimas parodė, kad dažnas šio gėrimo vartojimas gali pakenkti širdžiai. „Gėrime esantis kofeinas gali sukelti įvairių problemų: dirglumą, susijaudinimą, nemigą, nerimą ar virškinimo problemas; šie sindromai gali paaštrėti vaikams ir paaugliams“, – pabrėžė Ispanijos mitybos ir dietologų asociacijos prezidentas Manuelis Moniño Gómezas.

Šalta arbata buteliuke: 330 ml – apie 25 g cukraus

Šiuose arbata įvardijamuose gėrimuose yra 10 proc. arbatos, o visa kita – vanduo, saldikliai ir didelis kiekis cukraus. Apie 25 g ir daugiau cukraus 250 ml skysčio yra labai daug, žinant, kad nemažai žmonių karštą dieną išgeria ne vieną buteliuką, nes šį gėrimą laiko sveiku.

Be to, anot „American Chemical Society“, išpilstymo metu šalta arbata praranda dalį savo vertės: polifenoliai, antioksidantų tipas, kurie yra susiję su uždegimo ir cholesterolio mažinimu, yra išgarinami arbatos pakavimo metu.

Šokoladinis gėrimas: 250 ml – apie 17 g cukraus

„Gerdami šį gėrimą iš tikrųjų geriate cukrų, kuris turi šokolado skonį“, – griežtai šį gėrimą vertina ispanų taip dietologas Juanas Revenga. Tarsi to dar būtų mažai, šio gėrimo sudėtyje esantis fosfatas taip pat vertinamas prieštaringai Heidelbergo nefrologijos centro (Vokietija) atlikti tyrimai parodė, kad pernelyg dažnas šios medžiagos vartojimas yra kenksmingas sveikatai, pavyzdžiui, susijęs su inkstų funkcionavimo nepakankamumu.

Vida Press nuotr./Šokolado gėrimas
Vida Press nuotr./Šokolado gėrimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus