Jogurtai
Reikia griežtai ir aiškiai atskirti, kokie jogurtai sveiki, o kokie ne. Patartina rinktis natūralaus skonio, tinka ir graikiškas, gamintas namie. Visi kiti, pagardinti ne tik dideliu cukraus kiekiu, bet ir tirštikliais, stabilizatoriais, dirbtiniais kvapais bei galiojantys itin ilgai, tėra tuščios kalorijos. Suvalgę tokių jogurtų norėsite jų dar ir dar, o lieknėjimo procesas sulėtės. Tuo metu cukraus kiekis kraujyje staiga pakyla ir taip pat staiga krinta, o tokie svyravimai skatina apetitą ir persivalgymą.
Sultys iš pakelio
Natūralios sultys nėra blogis, tačiau geriausia šviežias išgerti iki 14 val. Jose gausu natūralių cukrų, angliavandenių, tad jeigu nenorite priaugti svorio, geriausia sultis gerti pirmoje dienos pusėje. Vėliau medžiagų apykaita lėtėja ir organizmui sunkiau susidoroti su tokiu krūviu. Sultys iš pakelio prastas pasirinkimas vien dėl sudėties – cukrus, dažikliai, konservantai neigiamai veikia jūsų žarnyną, taip pat kenkia odai, dantims.
Taip pat skaitykite: 40 dalykų, kurių nežinojote apie maisto pramonę
Vaisiai ir daržovės ne sezono metu
Atrodytų, kad vaisiai ir daržovės gerai bet kuriuo metu. Visgi... Braškės ar arbūzai žiemą tikrai prastas pasirinkimas. Užtenka pagalvoti, kokiomis sąlygomis jie buvo auginti, kad dingtų bet koks noras valgyti. Visos kenksmingos medžiagos, tarkime, nitratai, dirgina skrandį, žarnyną, sukelia tuštinimosi problemų, tampame irzlūs, apatiški.
Riešutai
Riešutus, kaip ir jogurtus, reikia rinktis protingai. Nereikia manyti, kad lieknėjantiems tiks bet kokie, juo labiau, turite kuo toliau laikytis ir nuo sūdytų, kepintų. Pastaruoju atveju organizme užsilaiko vanduo, todėl svorį numesti darosi vis sunkiau. Analogiška situacija ir su marinuotais agurkėliais – agurkai savaime nėra prastas pasirinkimas, tačiau kai juose gausu druskos ir acto, situacija pasikeičia. Taigi, jeigu nenorite jaustis išpampę, jūsų teisė rinktis.
Taip pat skaitykite: 7 dienų valgiaraštis, kad oda švytėtų
Įvairios dešros
Tai nėra mėsa, iš kurios galite gauti jums reikalingų baltymų. Įvairios dešros ir dešrelės – tai veikiau mėsos likučiai, kurie patenka į mūsų skrandį, „pagerinti“ įvairiais konservantais ir kitais skonio ir kvapo stiprikliais. Norite dešros? Pasigaminkite pačios. Štai sumalkite vištienos krūtinėlę su trintuvu iki vientisos masės, pridėkite druskos, pipirų. Gautą masę suvyniokite į plėvelę, suformuokite dešros formą ir užrišę galus it saldainiui, meskite į verdantį vandenį. Virkite 20–30 minučių. Skonis, žinoma, nebus toks, kokio tikitės ar esate įpratę ragauti. Tačiau bent jau žinosite, kokia produkto sudėtis, ar ne?
Padažai
Dėl padažų vartojimo mūsų organizme kaupiasi šlakai, be to, tie pagardai gali būti pagrindinė jūsų storėjimo priežastis. Taip pat kuo ilgiau vartosite padažus, tuo menkiau jausite tikrą patiekalo skonį. Apskritai jie skatina apetitą, provokuoja odos problemas. Padažus taip pat galite gamintis patys – tinka jogurtas, garstyčios, česnakai, žolelės, alyvuogių aliejus, citrinų sultys, medus, balazminis actas, pomidorų tyrė ir begalė kitų ingredientų. Eksperimentuokite!
Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Gausus gyvūninės kilmės produktų vartojimas gali sukelti vėžį“
Baltieji ryžiai
Valgyti baltuosius ryžius yra lygiai tas pats, kas valgyti batoną – juose gausu paprastųjų angliavandenių. Specialistai pataria rinktis ruduosius ryžius, kurie verda bent 40–50 minučių ir yra kur kas naudingesni mūsų organizmui. Taigi, jeigu manėte, kad sušiai (juk ten pagrindinis ingredientas būtent ryžiai) – nieko blogo, šiuolaikiniuose atrasite tikrai mažai naudos. Ryžius taip pat geriausia valgyti iki 14 val.