„Kažką suvalgydami po visą naktį trukusio „badavimo“, užvedate savo medžiagų apykaitą, todėl dienos metu sudeginsite daugiau kalorijų, – sako dietologė Abbey Sharp. – Pusryčiai taip pat padeda numalšinti alkį, todėl kito valgymo metu nebūsite išbadėję ir būsite mažiau linkę persivalgyti ar valgyti neteisingą maistą.“ Pusryčiai taip pat padeda išvengti cukraus kiekio kraujyje bei insulinuo šuolių.
Tačiau pasaulyje yra daugybė moterų, kurios rytais tiesiog nėra alkanos arba papusryčiavusios jaučia pykinimą. „Taip gali atsitikti dėl įvairių priežasčių, priklausomai nuo to, kaip miegojote, kada reguliariai valgote, kiek vandens per dieną išgeriate arba nuo žarnyno būklės, – sako Brigitte Zeitlin, dietologė. – Dauguma žmonių vakarais labai persivalgo, o tai gali sutrikdyti virškinimą bei natūralius apetito signalus.“
Žinokite: nė viena iš šių priežasčių nepateisina pusryčių praleidimą. Juk geriausi pusryčiai, norint atsikratyti nepageidaujamo svorio, yra tie, kuriuos suvalgote.
Gerkite vandenį
Vos pabudę išgerkite stiklinę vandens – tai tarsi priešpusrytinis „užkandis“. „Stiklinė kambario temperatūros vandens padeda kūnui nusiųsti signalą pradėti tiekti „kurą“, ir kūnas gali lengviau prasibudinti“, – sako B.Zeitlin.
Pradėkite nuo mažų porcijų
Pusryčiai neturi būti labai dideli – tikrai ne iš trijų patiekalų. „Jei pradėsite nuo kažko labai lengvo, pavyzdžiui, kietai virto kiaušinio ar vaisiaus, jūsų kūnas pradės priprasti prie rytinio „kuro padavimo“, ir jūsų apetitas greitai pagerės“, – sako A.Sharp.
Skirstykite pusryčius
Turite žinoti, kad neprivalote valgyti visų pusryčių vienu prisėdimu. „Suskirstykite juos: iš pradžių, per valandą nuo pabudimo, suvalgykite vaisių arba skrebutį, o po 30–60 minučių suvalgykite kietai virtą kiaušinį, sūrio lazdelę arba riešutų sviesto“, – pataria B.Zeitlin.
Eikite į sporto salę
„Kartais sportas vos pabudus gali sukelti apetitą, jei dar nepabudote alkana, – sako B.Zeitlin. – Tik pasistenkite pavalgyti per 30 minučių nuo treniruotės pabaigos.“
Valgykite greituosius pusryčius
Kai kuriems žmonėms vien mintis apie sukimąsi virtuvėje vos pabudus kelia šiurpą. „Jei neturite daug laiko arba jums tiesiog nepatinka kramtyti pusryčių, pabandykite susiplakti tirštą kokteilį arba išsispausti sultis“, – sako A.Sharp.
Pamirškite „pusryčių“ maistą
Esame linkę tam tikrą maistą pasilikti tam tikriems valgymams, tačiau galų gale – maistinės medžiagos yra maistinės medžiagos, ir nesvarbu, kada jas vartojame. „Pusryčiai tiesiog yra pirmasis dienos valgymas, tačiau jei jums nepatinka „pusryčių maistas“, tai nevalgykite jo, – sako B.Zeitlin. – Pabandykite pusryčiams valgyti 90 g kalakutienos su troškintomis daržovėmis, likusiomis po vakarykštės vakarienės, arba keptas daržoves su kietai virtu kiaušiniu.
Jei mėgstate nesaldų maistą, avižinę košę darykite su moliūgų sėklomis ir grybais arba ant skrebučio užsitepkite graikiško jogurto bei uždėkite supjaustytus vyšninius pomidorus.“
TAIP PAT SKAITYKITE: Sočiausi užkandžiai iki 100 kcal
Neapkraukite žarnyno
„Jei jus kankina rytinis pykinimas, rinkitės lengvai virškinamus produktus, tokius kaip bananai, duona, avižinė košė, obuolių tyrė ar kiaušiniai“, – sako A.Sharp.
Kasdien vartodami probiotikus padėsite skrandžiui lengviau suvirškinti pusryčius. „Probiotikai skatina sveikąsias žarnyno bakterijas bei naikina ir padeda atsikratyti blogųjų žarnyno bakterijų, o tai padeda kovoti su rytiniu pykinimu, pilvo pūtimu bei skatina virškinimą“, – sako B.Zeitlin.