Atsikratykite senų įsitikinimų
Kartais atrodo, jog mes, lietuviai, turime besaikio valgymo problemą: nors ir žinome, kad jausimės prastai, vis tiek valgome, nes gi „negražu neparagauti“.
„Deja, tenka sutikti su šiuo teiginiu. Dauguma lietuvių (ir ne tik jų) nori visuomet įtikti ir patikti kitiems. Tai susiję su įvairiais įsitikinimais, kurie susiformavo nuo vaikystės – būti „mandagiems“ ir neatsisakyti užkąsti.
Kaip ir kitas gajus įsitikinimas – reikia pasirūpinti svečiais ir visuomet kuo nors vaišinti. Viskas gerai, jei tai vyksta kartą per mėnesį. Jeigu dažniau, susiformuoja sveikatai nepalankūs įpročiai“, – teigė Mitybospsichologija.lt autorė R.Audickienė.
Kita problema – įsitikinimas, kad „esu atsakingas už kito žmogaus emocijas“, t.y. jei nesuvalgysiu pasiūlyto maisto, žmogus supyks ar įsižeis, todėl paprasčiau suvalgyti. Tai, anot dietologės, nei sveika, nei naudinga psichinei sveikatai, bet šis įsitikinimas yra stiprus.
„O iš tiesų nė vienas iš mūsų nesame atsakingi už kitų žmonių emocijas ir elgesį. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus patirčių vaikystėje, kurie suformuoja vienokias ar kitokias interpretacijas, pavyzdžiui, automatiškai mums kyla mintis, kad, jei nevalgo, vadinasi, neskanu, visiškai nevertina įdėto triūso“, – svarstė specialistė.
Psichoterapeutės patarimai:
1. Venkite nuolatinio užkandžiavimo. Dažnas persivalgo ne tik per šventes. Jei kasdien žmonės saikingai valgytų ir laikytųsi paprasčiausių mitybos principų, nebūtų nutukimo bei kitų problemų, susijusių su antsvoriu. Dažnai koją pakiša užkandžiavimas, per didelės maisto porcijos, valgymas vakarais.
Svarbiausia, išlaikyti reguliarų valgymą. Nebadauti, neužkandžiauti, gauti pakankamą kiekį baltymų ir kitų maisto medžiagų. Kai kurie Adventinį laikotarpį atsisako mėsos ar pieno produktų . Žinoma, tai kiekvieno pasirinkimas, tačiau jei atsisakoma to ilgai, organizmui gali pritrūkti baltymų, kuriais šie produktai turtingi.
2. Neragaukite iš karto visų patiekalų. Dažnas nori paragauti visus 12 Kūčių patiekalų vos prisėdęs prie stalo. Jei taip elgiatės, nesistebėkite, jog gali sutrikti virškinimas. Todėl patarčiau nevalgyti per didelio maisto kiekio, t.y. neragaukite visų Kūčių valgių iškart. Išsirinkti, kas labiausiai patinka, ir suvalgyti adekvačią porciją.
3. Vartokite pakankamai skysčių. Atminkite, kad visi skysčiai (saldinti ar nesaldinti) yra maistas, išskyrus vandenį. Todėl stebėkite, kiek ir ką geriate. Vandenį gerkite, kai norite, svarbiausia per dieną suvartoti pakankamą jo kiekį – apie du litrus.
4. Mityboje svarbu reguliarumas. Valgyti rekomenduojama apie 3–4 kartus per dieną be jokių užkandžių (nekalbant apie paauglius, kurie dažniausiai nuolat būna alkani). Mityboje svarbiausia reguliarumas ir, kaip anksčiau minėjau, jokių užkandžiavimų.
5. Pavalgę išeikite pasivaikščioti. Nors neįmanoma suvartotų kalorijų „išsportuoti“ (kaip dažnas mano), judėti būtina. Sportuodami nepersistenkite, pasirinkite mylimą sporto šaką ir tai darykite reguliariai, ne tik švenčių laikotarpyje.
Pavalgę ne sėdėkite prie stalo, o išeikite su visa šeima ar draugais pasivaikščioti gražiu žiemišku oru.
Nors neįmanoma suvartotų kalorijų „išsportuoti“ (kaip dažnas mano), judėti būtina.
6. Nepadauginkite alkoholio. Pats alkoholis yra kaloringas. Bet didesnis pavojus, kai pavartojus alkoholio, pamirštama viskas, netgi tai, kaip valgyti, kad sau nepakenktume. Turbūt daugelis žino, kuo gali baigtis persivalgymas ir alkoholio padauginimas. Kalėdų rytas tikrai nedžiugins.
7. Sustokite valgyti, kai jaučiate bent minimalų sotumą. Jei neišugdytas intuityvus valgymas kasdienybėje, tai ir per šventes tikrai neįvyks stebuklas. Tiesiog rekomenduoju įsidėti į lėkštę tiek, kiek planuojate tą akimirką suvalgyti, ir nebeužkandžiaukite. Galima gurkšnoti vandenį.
Kad nepersivalgytumėte, sustokite valgyti iškart, kai pajaučiate bent minimalų sotumą. Deja, šį įgūdį išlavinti ir sustoti valgyti nėra labai paprasta. Tačiau gali padėti šios srities specialistai, konsultuojantys apie mitybą bei emocinį valgymą.
Gali padėti tik sąmoningas valgymas
Jei per šventes visgi persivalgėte ir jaučiatės apsunkę, gydytoja dietologė R.Audickienė pataria bent po švenčių kuo greičiau grįžti prie reguliaraus, maistingo maisto vartojimo individualiai adekvačiomis maisto porcijomis.
„Gurkšnokite vandenį, ypač, jei visą laiką buvo vartojamas alkoholis. Iškrovos dienos stebuklo nepadarys, bet jei išsivystė gastritas, deja, teks palaikyti skrandį tuščią, kad pasveiktų.
Noriu pabrėžti, kad tik sąmoningas valgymas gali padėti ne tik kasdienybėje, bet ir per šventes. Džiaukimės artimaisiais, bendraukime, žaiskime, o ne užvalgykime emocijas“, – patarė psichoterapeutė.