Žmogaus imuninė sistema sudėtinga ir priklauso nuo daugelio veiksnių. Tačiau mityba – vienas iš jų. Sveika, subalansuota mityba derinyje su kitais sveiko gyvenimo būdo veiksniais paruošia organizmą, kad jis gebėtų susidoroti su infekcijomis ir kitomis ligomis. Norintiems sustiprinti imunitetą rudenį specialistai siūlo į savo mitybos racioną būtinai įtraukti keletą produktų.
Citrusiniai vaisiai
Citrinos, žaliosios citrinos, apelsinai, greipfrutai dažniausiai minimi kalbant apie vitaminą C, kuris svarbus ne tik mūsų imunitetui, bet ir dalyvauja audinių regeneracijos procesuose, taip pat tam tikrų neuromediatorių, perduodančių impulsus tarp nervinių ląstelių, gamyboje. Be to, vitaminas C – puikus antioksidantas. Įdomu, kad daugelis gyvūnų gali patys sintetinti šį vitaminą, tačiau žmogui jo būtina gauti su maistu.
Brokoliniai kopūstai
Tai viena iš daržovių, kuri minima praktiškai visuose naudingiausių produktų sąrašuose. Brokoliuose gausu vitaminų ir mineralų, tarp jų – vitaminų A, C, E bei vitamino K, reikalingo kalcio patekimui į kaulus bei kraujo krešėjimo kontrolei. Tačiau daugelis visų naudingų medžiagų prarandama, jeigu šią daržovę pernelyg ilgai termiškai apdorojame.
Granatas
Granatuose esanti aktyvi vitamino B6 forma dalyvauja kaip kofermentas daugiau nei 140 organizmo metabolinių reakcijų. Kobaltas – taip pat svarbus elementas organizme vykstančioms cheminėms reakcijoms. Šio vaisiaus ekstraktas padeda organizmui kovoti su įvairiais virusais. Granatų sultys – puikus antioksidantų šaltinis.
Moliūgas
Šioje daržovėje gausu pačių įvairiausių antioksidantų. Moliūgo vartojimas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, kraujospūdį bei cholesterolio koncentraciją kraujyje. Kaip ir morkos, moliūgas turi daug vitamino A, kuris ypač reikalingas mūsų akims, o vitaminas C stiprina imunitetą ir teigiamai veikia odą. Moliūgų sėklos – puikus baltymų šaltinis, todėl labai tinka užkandžiams arba kaip priedas į kitus patiekalus.
Migdolai
Šiuose riešutuose gausu vitamino E, kuris labai svarbus mūsų imuninėms reakcijoms. Taip pat tai riebaluose tirpstantis antioksidantas, saugantis ląstelių membranas nuo oksidacinio streso. Be to, migdoluose yra sveikų riebalų, baltymų, skaidulų ir įvairių mikroelementų, ypač daug magnio. Kai kurie tyrimai rodo, kad migdolų vartojimas teigiamai veikia cukraus bei blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei kraujospūdį.
Spanguolės
Tyrimais įrodyta, kad spanguolės mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, taip pat turi antioksidacinių savybių. Dėl vitaminų ir mikroelementų gausos jose spanguolės vadinamos vitaminų bomba. Jos ypač naudingos anemiją turintiems žmonėms, nes turi daug geležies, padeda esant avitaminozei. Šias uogas rekomenduojama vartoti termiškai neapdorotas.
Burokėlis
Burokėliuose gausu neorganinių nitratų – junginių, kuriuos organizmas paverčia azoto oksidu. Šis savo ruožtu plečia kraujagysles bei gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Burokėlių sultys sumažina krūvį širdžiai fizinės veiklos metu, todėl leidžia prailginti treniruotės trukmę ir padidinti jos efektyvumą. Taip pat burokėliuose gausu beta karotino, provitamino A bei geležies.