„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

7 maisto produktai, kuriuos rekomenduoja dietologai

Svarstote, ką valgo ir be kokių produktų neišsiverstų sveikos mitybos ekspertai?
Džiovintos slyvos
Džiovintos slyvos / „Fotolia“ nuotr.

JAV dirbanti dietologė ir mitybos ekspertė Julie Upton portalui huffingtonpost.com vardija 7 maisto produktus, kurie ne tik yra nepaprastai sveiki organizmui, bet ir padeda kovoti su įvairiomis ligomis.

Rapsų aliejus ir nerafinuotas alyvuogių aliejus

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad saikingas sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas mažina širdies ligų, antrojo tipo diabeto ir netgi kai kurių vėžio formų susidarymo riziką.

Negana to, tyrimai taip pat atskleidė, kad rapsų aliejus itin naudingas norint kraujyje sureguliuoti cukraus lygį, o alyvuogių aliejus atlieka svarbų vaidmenį mažinant krūties vėžio riziką.

Taip pat skaitykite: Mitybos lentelė: žaliosios, geltonosios ir raudonosios zonos maisto produktai

Mėgaukitės: rapsų aliejus puikiai tinka gardinant salotas, taip pat skrudinimui bei kepimui, o alyvuogių aliejų puikiai panaudosite ruošdami įvairius padažus salotoms.

Džiovintos slyvos

Jau nuo seno žinoma, kad džiovintose slyvose esančios skaidulos gerina virškinimą, tačiau naudingos jos ne tik dėl to. San Diego valstijos universitete atlikti tyrimai rodo, kad per dieną suvalgant bent 5–6 džiovintas slyvas, ilgainiui pagerėja ir kaulų sveikata.

„Džiovintose slyvose yra daug naudingųjų medžiagų, kurios itin svarbios kaulų sveikatai, tai: vitaminas K, boras, magnis ir kalis“, – tikina atlikto tyrimo autorius Shirinas Hooshmandas.

Mėgaukitės: džiovintos slyvos puikiai tinka kaip užkandis, kai itin norisi ko nors saldaus, o jei norite kad užkandis būtų dar sveikesnis, valgykite jas su graikišku jogurtu. Trintomis džiovintomis slyvomis įvairiuose kepiniuose netgi galite pakeisti cukrų.

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis
Receptas: Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 51
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virtų)
Džiovintos slyvos: 100.00 g (jas iš anksto šiek tiek pamirkykite)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š. (tyro - tiks ir moliūgų sėklų ar saulėgrąžų)
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
  2. Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
  3. Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
  4. Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
  5. Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.

 

Suskleisti
Kiaulienos kepsnys su slyvom ir pomidorais
Receptas: Kiaulienos kepsnys su slyvom ir pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 29
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (nugarinės)
Slyvos: 200.00 g
Džiovinti pomidorai: 100.00 g (konservuotų saulėje džiovintų)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Obuoliai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

Šventinis kepsnys

  1. Kiaulienos nugarinėje padarykite „kišenę“, įpilkite šaukštą sojos padažo.
  2. Supjaustykite šiaudeliais saulėje džiovintus pomidorus ir slyvas.
  3. Slyvas ir pomidorus įdėkite į „kišenę“.
  4. Smeigtukais ją „užsiūkite“. 2 šaukštais sojos padažu suvilgykite visą mėsą.
  5. Į kepimo indą įdėkite folijos lakštą, į jį įpilkite šaukštą aliejaus, įdėkite kepsnį ir užlankstykite kraštus.
  6. Kepkite 1 val. įkaitintoje orkaitėje iki 200 C. Tada praverkite folgą ir kepkite apie 10 min., kol apskrus.
  7. Orkaitėje įkaitintoje iki 180C kepkite obuolius.
  8. Kepsnį tiekite su bulvėmis, keptais obuoliais ir spanguolių padažu.

Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė

Suskleisti
Kriaušių, svogūnų ir džiovintų slyvų košė
Receptas: Kriaušių, svogūnų ir džiovintų slyvų košė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 1500.00 g
Džiovintos slyvos: 250.00 g (be kauliukų)
Svogūnai: 500.00 g
Česnakai: 4.00 skiltelės
Actas: 200.00 ml (vyno)
Citrinos: 2.00 vnt. (100 ml - sulčių)
Druska: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (smulkinto)
Cukrus: 500.00 g
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti
  1. Kriaušes nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Slyvas nuplaukite ir supjaustykite.
  2. Nuluptus svogūnus ir česnako skilteles susmulkinkite. Į puodą įpilkite kelis šaukštus vandens, sudėkite kriaušes, svogūnus, slyvas, česnakus, supilkite actą ir citrinų sultis, įberkite druskos, pipirų, imbiero.
  3. Išmaišykite ir maišydami virkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Suberkite cukrų, išmaišykite ir kaitinkite dar penkias minutes. Košę sukrėskite į stiklainius ir užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Avižos

Keletą dešimtmečių atliekami tyrimai įrodė, kad jos padeda organizme mažinti cholesterolio kiekį, taip pat mažina kraujo spaudimą bei antrojo tipo diabeto riziką.

Tik neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad pavalgius avižų už ilgai išliekantį sotumo jausmą derėtų dėkoti jose aptinkamam už šias naudingąsias avižų savybes atsakingas jose aptinkamas beta-gliukanas.

Mėgaukitės: avižas galite pagardinti bet kuriais mėgstamais šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis.

Avižiniai kotletai
Receptas: Avižiniai kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 109
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 300.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt. (didesnis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Avižinius dribsnius suberkite į dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10 minučių.

2. Susmulkinkite svogūną, suberkite į keptuvėje ištirpintą sviestą ir kepkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite į dribsnius. Suberkite traiškytą česnaką, smulkintus krapus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, įberkite kelis šaukštus miltų.

3. Paruoštą masę šaukštu dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol susidarys traški plutelė.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Suskleisti
Avižų ir kokosų juostelės
Receptas: Avižų ir kokosų juostelės
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 1.00 st. (5 grūdų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 sauja (džiovinti obuoliai arba kitokie mėgstami vaisiai, pvz. figos, abrikosai)
Kokosų drožlės: 1.00 st.
Riešutai: 1.00 st. (kapoti)
Romas: 1.00 arbat. š. (romo esencija - pagal skonį)
Sviestas: 100.00 g
Medus: 6.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dribsnius paskrudinkite sausoje keptuvėje.

2. Pakepinkite kapotus riešutus.

3. Džiovintus vaisius sukapokite arba sumalkite mėsmale.

4. Giliame dubenyje sumaišykite dribsnius, kokosų drožles.

5. Puode pakaitinkite sviestą, medų, vanilinį cukrų ir romo esenciją.

6. Sirupą pilkite ant dribsnių ir vaisių mišinio. Viską labai gerai išmaišykite.

7. Formą, kurioje šaldysite juosteles, išklokite sviestiniu popieriumi.

8. Paruoštą masę sukrėskite į formą, drėgnomis rankomis prispauskite, išlyginkite, uždenkite kitu popieriaus lakštu ir per naktį laikykite šaldytuve.

9. Sustingusią masę supjaustykite pailgomis juostelėmis arba kvadratėliais.

Kulinaro patarimas. Jeigu esate alergiška medui, šias juosteles galite gaminti su sutirštintu saldintu pienu.

 

Suskleisti
Avižų kisielius
Receptas: Avižų kisielius
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 83
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1500.00 ml
Juoda duona: 1.00 riekės (ruginė, geriausiai, kad būtų be mielių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
  2. Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
  3. Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
  4. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
  5. Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
  6. Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
Suskleisti
Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
Receptas: Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 38
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (¾)
Miltai: 2.00 st. (1 ¼ - miltai ir ¼ - miltai kepiniams*)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (¼)
Kriaušės: 2.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Sviestas: 85.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 st. (⅔)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 1.00 st.
Lazdynų riešutai: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  2. Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
  3. Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
  4. Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
  5. Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
  6. Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
  7. Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
  8. Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
  9. Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
  10. Keksiukus kepkite ~25 minutes.
 
*Jau paruoštų miltų kepiniams galite nusipirkti kai kuriuose prekybos centruose, bet aš juos pasigaminu pati: 
 
Pamatuojama 1 stiklinė miltų, iš jos išimami du šaukštai miltų ir vietoj jų įdedami du šaukštai kukurūzų krakmolo. Miltų ir krakmolo mišinys persijojamas penkis kartus (taip, penkis kartus -  taip viskas gerai išsimaišys, miltų tekstūra taps daug tolygesnė ir vientisesnė).
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti

Pistacijos

Jei norite pagerinti savo širdies ir akių sveikatą, taip pat susimažinti diabeto riziką, tuomet valgykite pistacijas. Nors visuose riešutuose gausu širdžiai naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių, pistacijose be šio komponento taip pat apstu baltymų, skaidulų, vitamino K, kalio ir karotinoidų.

Taip pat skaitykite: Išbandykite mitybos programą „Clean“ – energijos ir puikios savijautos užtaisą

Negana to, pistacijos yra vieninteliai riešutai, kuriuose būtų liuteino ir zeaksantino – dviejų karotinoidų, reikalingų norint palaikyti akių sveikatą.

Mėgaukitės: valgykite jas kaip užkandį, gardinkite jomis mėgstamą jogurtą, salotas ar maišykite jų į įvairius kepinius.

Keksiukai su pistacijomis
Receptas: Keksiukai su pistacijomis
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 21
Receptas
Ingredientai
Miltai: 470.00 g (pakelio AB „Kauno Grūdai“ miltinio mišinio vaniliniam keksui)
Aliejus: 185.00 ml (pistacijų)
Jogurtas: 225.00 ml (skysto jogurto su žemuogėmis, agrastais arba abrikosais)
Pistacijos: 300.00 g (dekoravimui)
Kaip gaminti
  1. Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
  2. Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
  3. Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
  4. Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
Suskleisti
Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
Receptas: Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Granatas: 1.00 vnt. (sunokęs)
Pistacijos: 1.00 st. (saujelė)
Džemas: 2.00 valg. š. (apelsinų)
Pienas: 1.00 l (3,5 proc. riebumo)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Sėlenos: 2.00 valg. š. (kviečių)
Kaip gaminti
  1. Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
  2. Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
  3. Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
  4. Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
  5. 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
  6. Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
  7. Gerai išmaišykite.
  8. Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
  9. Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).

Suskleisti

Avinžirniai, pupelės ir lęšiai

Atliktas tyrimas įrodė, kad baltymų gausūs avinžirniai, pupelės ir lęšiai padės atsikratyti nereikalingų kilogramų net ir neįdedant daug pastangų. Tyrimo metu antsvorio turinčių žmonių buvo paprašyta per savaitę suvalgyti 5 puodelius avinžirnių, pupelių ar lęšių. Lyginant rezultatus pastebėta, kad ši grupelė atsikratė tiek pat kilogramų, kaip ir tie, kurių buvo paprašyta per savaitę suvartoti 500 kilokalorijų mažiau.

Mėgaukitės: visi jie gardūs vieni, taip pat puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų.

Pomidorinis avinžirnių troškinys
Receptas: Pomidorinis avinžirnių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Pomidorai: 250.00 g (konservuotų savo sultyse - geriausia smulkintų)
Rūkytos dešrelės:(mėgstamų) 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kalendros: 10.00 g (ryšulėlis lapelių (nebūtina))
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite. 
  2. Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
  3. Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
  4. Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
  5. Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
Suskleisti
Avinžirnių sriuba
Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 88
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Suskleisti
Barščiai su pupelėmis
Receptas: Barščiai su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg (virtų)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (galvučių)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Pupelės: 500.00 g (virtų)
Aliejus: 200.00 ml
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 l (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Actas: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  2. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
  3. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Aštrios pupelių salotos
Receptas: Aštrios pupelių salotos
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 1500.00 g (išlukštentų)
Pomidorai: 1.00 kg
Svogūnai: 3.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutė)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Aliejus: 300.00 ml
Actas: 50.00 ml
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (smulkintų, šviežių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis - smulkintos, džiovintos sėklos)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pupeles išvirkite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir sutrinkite ar sumalkite.
  2. Į puodą storu dugnu supilkite aliejų, gerai įkaitinkite ir apkepkite nuluptus bei smulkiai supjaustytus svogūnus.
  3. Sudėkite pomidorus, įmeskite visą aitriąją papriką, supilkite garstyčias, actą, pagardinkite druska ir cukrumi.
  4. Kaitinkite ant mažos ugnies 30–40 minučių. Išgriebkite aitriąją papriką, suberkite pupeles, grūstą česnaką, čiobrelius ir dar apie dešimt minučių pakaitinkite.
  5. Karštas salotas sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Lęšių humusas
Receptas: Lęšių humusas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (oranžinių)
Vanduo: 2.00 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų pasta „Tahini“: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
  2. Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
  4. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Suskleisti
Trinta lęšių sriuba su traškiom bolivinėm balandom
Receptas: Trinta lęšių sriuba su traškiom bolivinėm balandom
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 35
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (raudonųjų)
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Lęšius nuplaukite, nuvarvinkite vandenį.
  3. Puode užvirkite apie 1 l vandens.  Suberkite bulves ir morkas. Truputį pavirkite. Tada suberkite bolivines balandas ir lęšius. 
  4. Kai visi produktai suminkštės, o lęšiai taps birūs, puodą nukaiskite. Visą tą sriubą su skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Jei bus labai tiršta, įpilkite šilto virinto vandens ir dar paplakite. Pagal skonį pagardinkite sviestu, pipirais ir druska. Dar kelis kartus paplakite.
  5. Sriubą galite dar pagardinti grietine, skrudintos duonos traškučiais, tarkuotu sūriu.

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų