Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

7 priežastys, kodėl gali skaudėti kairę ranką: atsakė, kada būtina skubi pagalba

Rankų skausmas gali atsirasti dėl daugybės priežasčių, tačiau būtent kairiosios rankos skausmas kartais gali įspėti apie širdies problemas, ypač, jei jį lydi spaudimo pojūtis krūtinėje.
Rankos skausmas
Rankos skausmas / 123RF.com nuotr.

Kadangi širdis ir kairioji ranka turi bendrus nervinius kelius į smegenis, širdies sutrikimai gali sukelti rankos skausmą. Kokios galimos kairės rankos skausmo priežastys ir kokiais atvejais būtina skubi medicininė pagalba?

Krūtinės angina arba stenokardija

Tai krūtinės skausmas, kuris paprastai pasireiškia po fizinio krūvio ar streso (vadinamoji stabilioji krūtinės angina), nors gali pasireikšti ir ramybės būsenoje (nestabilioji krūtinės angina). Ji atsiranda, kai širdžiai trūksta deguonies dėl nepakankamo aprūpinimo krauju, o tai sukelia skausmą krūtinėje ir neretai – kairėje rankoje, rašo insider.com.

Esant krūtinės anginai, žmogus jaučia spaudžiantį, buką skausmą krūtinės centre. Jis gali plisti į ranką, bet paprastai nuo riešo į plaštaką nepereina, sako Baptist Health Majamio širdies ir kraujagyslių instituto prevencinės kardiologijos gydytojas Adedapo Iluyomade. Skausmas juntamas krūtinės centre arba kairėje jos pusėje.

Toks skausmas paprastai trunka vos kelias minutes. Be krūtinės ir kairės rankos skausmo, yra dar keli krūtinės anginos simptomai:

  • žandikaulio, kaklo ir peties skausmas,
  • pykinimas,
  • pilvo skausmas,
  • dusulys,
  • diaforezė (gausesnis prakaitavimas).

Stenokardija paprastai pasireiškia dėl vainikinių arterijų ligos ir, statistikos duomenimis, ja serga apie 10–18 mln. žmonių JAV. Ją dažniau patiria vyresni nei 45 metų vyrai ir vyresnės nei 55 metų moterys.

Be vainikinių arterijų ligos, riziką susirgti krūtinės angina didina tokios būklės kaip cukrinis diabetas, aukštas kraujospūdis ir padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje.

Gydytojas gali rekomenduoti keisti gyvenimo būdą (mankštintis ir sveikiau maitintis), taip pat gali skirti vaistų, kad būtų išvengta krūtinės anginos priepuolių pasikartojimo.

Jei jaučiate krūtinės skausmą, kuris nepraeina net ir ramybės būsenoje, o vis stiprėja arba yra susijęs su gausiu prakaitavimu ar dusuliu, būtina skubiai kviesti greitąją pagalbą.

Širdies smūgis arba miokardo infarktas

Ši pavojinga sveikatos būklė atsiranda, kai sutrinka kraujo tekėjimas į širdį, galintis sukelti nuolatinį širdies pažeidimą arba mirtį.

Kaip ir krūtinės angina, artėjantis miokardo infarktas gali sukelti staigų kairės rankos skausmą. 2013 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad 17 proc. apklaustų žmonių, kuriuos ištiko širdies priepuolis, taip pat pasireiškė spindulinis skausmas peties, žasto ir dilbio srityje.

Kiti miokardo infarkto simptomai gali būti:

  • krūtinės skausmas ar diskomfortas,
  • pykinimas arba diskomfortas viršutinėje pilvo dalyje,
  • nerimas arba baimės jausmas,
  • pagausėjęs prakaitavimas,
  • galvos svaigimas,
  • kvėpavimo sutrikimai.

Nors tai yra tipiniai širdies priepuolio simptomai, jie gali skirtis, ypač moterims, kurioms dažniau gali pasireikšti papildomi simptomai, įskaitant nugaros ir pečių skausmą bei nuovargį.

Stenokardija paprastai trunka kelias minutes ir palengvėja pailsėjus, o širdies priepuolio simptomai paprastai trunka nepertraukiamai 10–15 minučių.

Rizikos veiksniai:

  1. miokardo infarkto atvejai šeimoje / giminėje,
  2. vyresni nei 45 metų vyrai,
  3. vyresnės nei 55 metų moterys,
  4. aukštas kraujospūdis,
  5. didelis cholesterolio kiekis kraujyje,
  6. cukrinis diabetas,
  7. rūkymas,
  8. alkoholio vartojimas,
  9. nutukimas.

Raumenų patempimai

Dažniausiai raumenų patempimai įvyksta dėl sporto traumų ar nelaimingų atsitikimų, tačiau patempimas galio būti dvejopas:

  • vienais atvejais – tai raiščių, kaulus jungiančio audinio, pažeidimas;
  • kitais atvejais – tai raumens arba sausgyslės, raumenis su kaulais jungiančio audinio, pertempimas arba plyšimas.

Tiek peties, dvigalvio raumens ir dilbio raumenų patempimai, tiek išnirimai sukelia skausmą, patinimą ir uždegimą. Raumenų patempimams taip pat būdingi spazmai, silpnumas ar mėšlungis, dėl to gali būti sunku judinti galūnes.

Lengvi patempimai paprastai gydomi namuose, naudojant RICE (angl. Rest, Ice, Compression and Elevation) metodą: ramybė, ledas, kompresija ir pakėlimas. Skausmui malšinti galima vartoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU).

„Daugeliu atveju išnirimai ar patempimai pagyja per kelias savaites. Tačiau, jei per 3–4 savaites skausmas nesumažėja, turėtumėte kreiptis į specialistus“, – sako gydytojas ortopedas Robertas Andersonas.

Kaulų lūžiai

Kai kalbame apie rankos lūžį, turime galvoje, jog įvyko vieno arba visų trijų rankos kaulų (stipinkaulio, alkūnkaulio ir žastikaulio) lūžiai.

Rankos lūžiai dažniausiai įvyksta nelaimingų atsitikimų arba sporto traumos atveju. Sulig amžiumi galūnių lūžiai tampa dažnesni, nes mažėja kaulų tankis, jie tampa trapesni. Yra ir kitų veiksnių, kurie padidina kaulų lūžių tikimybę, pavyzdžiui, chemoterapija, netinkama mityba arba lėtinės ligos (osteoporozė).

123RF.com nuotr./Rankos skausmas
123RF.com nuotr./Rankos skausmas

Lūžusi ranka sukelia stiprų, aštrų skausmą, ranka patinsta, gali ir nutirpti. Tokiu atveju kuo greičiau kreipkitės į gydytoją. Nesunkūs lūžiai gali būti gydomi poilsiu, ledu ir įtvaru, tačiau sunkesniems lūžiams gali prireikti gipso ir / arba operacijos.

Rotatoriaus manžetės sužalojimas

Rotatorių manžetė – tai raumenys ir sausgyslės, supančios petį. Šios srities sužalojimai itin dažni. Rotatorių manžetės raumenų plyšimai dažnai atsiranda dėl degeneracijos, todėl jų daugėja sulig amžiumi.
Statistikos duomenimis, maždaug 15–30 proc. rotatorių manžetės sužalojimų patiria 60–70 metų asmenys, 36–62 proc. – vyresni nei 80 m.

Gydytojas ortopedas R.Andersonas teigia, kad pagrindinis rotatorių manžetės sužalojimų simptomas yra rankos skausmas, ypač tiesiant ranką ir atitraukiant ją nuo kūno ar keliant virš galvos. Taip pat gali pasireikšti peties ir rankos silpnumas, sustingimas, tirpimas ir padidėjęs skausmas naktį.

Didesnė rotatorių manžetės pažeidimų rizika yra tuomet, jei šeimoje yra buvę pečių juostos problemų ir jei jūsų kasdienė veikla susijusi su pasikartojančiais pečių judesiais virš galvos, pavyzdžiui, plaukimu, tenisu ar svorių kėlimu virš galvos.

Rotatoriaus manžetės plyšimo gydymo būdai priklauso nuo sunkumo laipsnio. Apie 8 iš 10 dalinių plyšimų atvejų pagerėja, jei taikomas poilsis, fizioterapija, NVNU ar steroidų injekcijos. Tačiau sunkesniais atvejais gali prireikti ir operacijos.

Tendinitas

Tendinitas pasireiškia, kai sausgyslės dėl per didelio krūvio tarsi „užsiliepsnoja“ ir sudirgsta. Jis dažniausiai pasitaiko peties, alkūnės ir riešo srityje.

Kaip ir rotatorių manžetės pažeidimų atveju, tendinitas gali pasireikšti, jei užsiimate veikla, kurioje atliekami pasikartojantys judesiai. Be buko skausmo pažeistoje vietoje galite jausti jautrumą ir patinimą.

Kai kurie rankos tendinito tipai:

  1. Teniso alkūnė, arba šoninis epikondilitas, sukeliantis alkūnės išorinės pusės ir dilbio tiesiamųjų raumenų skausmą.
  2. Golfo žaidėjų alkūnė, arba medialinis epikondilitas, sukeliantis alkūnės vidinės pusės ir dilbio lenkiamųjų raumenų skausmą.
  3. Dvigalvio raumens sausgyslės tendinitas, sukeliantis skausmą peties priekyje, kur dvigalvio raumens sausgyslė yra peties kaulo griovelyje.

Tendinitas gydomas naudodami jau minėtą RICE metodą: ramybė, ledas, kompresija ir pakėlimas. Sunkesniais atvejais taip pat gali būti veiksminga fizioterapija ir steroidų injekcijos, o sunkiausiais atvejais galima atlikti chirurginį gydymą.

Užspaustas nervas

Jei kaklo nervai užspaudžiami arba sudirginami, tai gali sukelti žemyn ranka sklindantį skausmą, vadinamą radikulopatija.

Radikulopatiją gali sukelti trauma arba stuburo degeneracija amžėjant. Taip atsitinka, kai stuburo diskai sustingsta ir suplonėja, todėl stuburo nervams lieka mažiau vietos ir jie gali būti spaudžiami.

Priklausomai nuo to, kuris stuburo nervas yra pažeistas, žmogus gali jausti aštrų ar deginantį skausmą tam tikroje rankos vietoje, kartais silpnumą, dilgčiojimą ir tirpimą. Skausmas gali būti nuolatinis arba retkarčiais praeiti.

Pačios rankos nervai taip pat gali būti suspausti arba užspausti.

Pačios rankos nervai taip pat gali būti suspausti arba užspausti. Tai gali sukelti kubitalinio (alkūninio) tunelio sindromą, kuris pažeidžia vidinę dilbio ir plaštakos dalį, arba riešo kanalo sindromą, kuris pažeidžia vidurinę dilbio ir plaštakos dalį.

Kaklo radikulopatija gydoma panašiai kaip ir kitos jau minėtos būklės, taikant RICE, NVNU, fizioterapiją, imobilizaciją ir steroidų injekcijas. Sunkesniais atvejais gali prireikti operacijos, tačiau tai pasitaiko itin retai.

Parengta pagal: insider.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas