Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 slapti depresijos požymiai

Dažnai mes stengiamės nekreipti dėmesio į tai, ką laikome savo silpnybėmis: baimes, įkyrias mintis, susierzinimą. Stengiamės atsikratyti šių būsenų nesusimąstydami, kad galbūt mūsų psichika mums duoda ženklus, kuriais nori įspėti apie stiprėjančią depresiją. Kaip atpažinti šiuos nematomus depresijos požymius, portalui psychologies.ru pasakoja psichiatras Vadimas Musnikovas.
Nepageidaujamas kito žmogaus elgesys
Nepageidaujamas kito žmogaus elgesys / Vida Press nuotr.

Yra būsenų, kurias mes laikome įprastomis, tačiau iš tiesų jos byloja apie tai, kad mūsų psichika yra nestabili. Jei pastebėsite savyje vieną iš išvardintų požymių, būtinai kreipkitės į specialistą, kuris padės jums susigaudyti, kaip jis atsirado.

Pagrindo neturintys pykčio protrūkiai ir nekantrumas

Šiai būsenai būdingi trumpalaikiai pykčio priepuoliai, kuriuos gali sukelti kasdieniai dalykai, į kuriuos kiti žmonės nekreipia dėmesio: laikrodžio tiksėjimas, pravažiuojančios mašinos garsas, trumpai deganti žalia šviesoforo šviesa ir pan.

Jeigu atlikdami kokį nors svarbų darbą jūs greitai pavargstate, jus apima apatija, tampate išsiblaškęs, jums sunku susikoncentruoti arba atsiminti paprastus dalykus, skaitote tik mechaniškai, be supratimo ir įsisavinimo, tai pagrindas sunerimti.

Bevaisis filosofavimas

Jis pasireiškia įkyriu noru vėl ir vėl analizuoti nereikalingus ir netgi betikslius klausimus, dažniausiai metafizinio pobūdžio. Pavyzdžiui, per sunkų gyvenimo periodą, susijusį su darbo paieškomis arba skausmingomis skyrybomis, žmogus pradeda postringauti apie gyvenimo prasmę, Visatos sumanymą ir pan.

Įkyrios abejonės

Netikrumas dėl savo atliekamų veiksmų, jų teisingumo, kartais tampantis panašus į pamišimą, – paplitęs depresijos simptomas. Susimąstykite, ar ne per dažnai grįžtate namo patikrinti, ar išjungtas lygintuvas arba užrakintos durys?

Bet kokie impulsyvūs veiksmai ar mintys, kurios prieštarauja bet kokiai logikai, turėtų tapti pavojaus signalu.

Įkyrios baimės

Tai abejonės dėl to, ar pavyks įprasti veiksmai, pavyzdžiui, vieša paskaita, egzaminas, pasimatymas, kelionė visuomeniniu transportu. Šios baimės visiškai nepagrįstos, kadangi anksčiau problemų dėl to nekildavo. Taip pat gali atsirasti ir naujų veiklų baimė.

Įkyrūs prisiminimai

Tai nevalingi sąmonėje iškylantys prisiminimų vaizdiniai apie nemalonius praeities įvykius. Paprastai jie atsiranda prieš miegą ir gali dar ilgai suktis galvoje, trukdydami užmigti.

Įkyrūs ketinimai

Jie pastūmėja beprotiškam ir betiksliam poelgiui, kuris neretai gali būti pavojingas gyvybei: nerti į vandenį iš didelio aukščio ir pan.

Kartais įtampa tampa tokia nepakeliama, kad žmogus sunkiai save sulaiko nuo kokio nors beprotiško poelgio arba jam tenka ieškoti alternatyvos: pavyzdžiui, garsiai išrėkti keiksmažodžius arba nukreipti agresiją į kokį nors išorinį objektą.

Įkyrūs veiksmai

Tai nevalingai atliekami nereikalingi, beprasmiški veiksmai – nuolat liečiami plaukai arba nosis, gnaibomi ausų speneliai ir pan.

Taip pat tai gali būti kosčiojimas, krenkštimas, šnirpščiojimas, garsus kvėpavimas, čepsėjimas, nagų graužimas, parazitinių žodžių vartojimas, mykimas ir kitokios kalbos šiukšlės.

Įkyrūs veiksmai susiję su baimėmis ir abejonėmis. Pavyzdžiui, bijodamas kuo nors užsikrėsti žmogus gali be saiko dažnai plauti rankas.

Kitą įkyrių veiksmų grupę sudaro susigalvoti ritualai – žodinės formulės (užkeikimai), mintys ir veiksmai, kuriuos žmogus taiko norėdamas apsisaugoti nuo menamos nelaimės. Kartais tokie ritualai būna labai sudėtingi ir varginančiai ilgi. Tuomet jie įgauna ceremonijų pavidalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito