Kasdien valgydami mangus pagerinsite širdies, kepenų, smegenų, odos ir akių sveikatą bei sumažinsite vėžinių susirgimų riziką. Šias ir daugiau mango vaisiaus teikiamų savybių mūsų sveikatai vardija portalas womanitely.com.
Tad kodėl gi verta valgyti mango vaisius?
Kad smegenys kasdien taptų protingesnės
Valgydami mango vaisius ar gerdami jų sultis, galite pagerinti savo smegenų veiklą. Šis vaisius itin naudingas kūrybingą darbą dirbantiems žmonėms bei tiems, kurie kiekvieną dieną iš savo smegenų nori išspausti viską, kas tik įmanoma.
Mango vaisiuje gausu vitamino B6, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant smegenų funkcijas, mūsų nuotaiką bei miego kokybę. Šis vaisius taip pat puikus atmintį ir koncentraciją gerinančio glutamino šaltinis.
Kad oda būtų gražesnė
Vaisiuje taip pat gausu ir stiprių antioksidantų, mineralų bei vitaminų A, C ir E – visos šios medžiagos reikalingos ir mūsų odai. Jei mango valgyti nenorite, savo odos grožiui galite išbandyti ir natūralią mangų kaukę: sutrinto mango košę lygiomis dalimis sumaišykite su natūraliu jogurtu, kaukę tepkite ant švaraus veido ir palaikę 15 minučių, švelniai ją nuplaukite vandeniu.
Kad išsaugotumėte kepenų sveikatą
Manguose esantys antioksidantai taip pat padeda kepenims išvalyti organizmą nuo jame susikaupusių ir mums žalingų toksinų. Atlikti moksliniai tyrimai įrodė, kad reguliariai valgant mangus, pagerėja kepenų sveikata ir sumažėja kepenų sutrikimų bei vėžio rizika.
Kad sustiprintumėte savo imunitetą
Vitaminai A ir C, kurių gausu mango vaisiuose, organizmą apsaugo ir nuo laisvųjų radikalų bei puikiai stiprina imuninę sistemą. Maža to, valgydami mango vaisius suteiksite sau daugiau energijos.
Kad pagerintumėte regėjimą
Viename vidutinio dydžio mango vaisiuje yra 72 proc. dienai rekomenduojamos vitamino A normos. O šis vitaminas, be jau minėtų savybių, yra gyvybiškai būtinas ir akių sveikatai. Tad valgydami mangus ne tik pagerinsite savo regėjimą, bet ir išvengsite akių sausėjimo.
Kad išsaugotumėte sveiką širdį
Mango sultis praskieskite vandeniu ir į gėrimą įmeskite kelis ledo kubelius – tai puikus būdas atsigaivinti ir taip pat – išsaugoti širdies sveikatą.
Kad organizme sumažintumėte cholesterolio lygį
Manguose gausu skaidulų ir pektinų – šios medžiagos svarbios norint sumažinti cholesterolio lygį organizme. O dėl mangų sudėtyje esančio kalio, valgant šiuos vaisius galima susimažinti ir pakilusį kraujospūdį. Viename mango vaisiuje yra 564 mg kalio – tai 16 proc. dienai rekomenduojamos šio mineralo normos.
Tad jei vis dar retai mėgaujatės šiais vaisiais, pats metas į savo valgiaraštį juos įtraukti gerokai dažniau. Tai vaisius, kuris puikiai tinka kaip užkandis ar priedas į mėgstamus kokteilius, salotas, ledus ar netgi sūrio tortus.
Ji24 siūlo išbandyti ir šiuos receptus:
Kaip gaminti
- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
Rekomenduojame kokosų pieno ir žaliųjų citrinų padažą.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Suskleisti
Ingredientai
Actas:
200.00 ml (baltojo vyno)
Kaip gaminti
- Mangus nuvalykite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais.
- Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
- Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Puode užvirinkite actą su cukrumi, suberkite svogūnus ir pavirkite 5–10 minučių. Sumeskite mangus ir paprikas, smulkintus česnakus.
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės. Galiausiai suberkite prieskonius, dar kartą užvirinkite ir nukaiskite.
- Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Ingredientai
Mangas:
1.00 vnt. (pusė nedidelio)
Krevetės:
10.00 vnt. (virtų arba kepintų)
Citrinos:
1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Kaip gaminti
1. Pusę mango supjaustykite kubeliais ir sumeskite į suplėšytas salotas.
2. Sudėkite virtas arba kepintas krevetes. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Galite porą citrinos ketvirčių padėti šalia lėkštėje.
Suskleisti
Ingredientai
Sultys:
2.00 valg. š. (žaliųjų citrinų)
Padažas žuvims: arba druska 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Mangą, pomidorą, geltoną saldžiąją papriką, svogūną ir aitrųjį pipirą smulkiai supjaustykite. Jei nemėgstate aštriai, išimkite iš pipiro sėklas ir sėklalizdžius.
2. Suberkite į salotas cukrų, pipirus, įpilkite žuvų padažo ir žaliosios citrinos sulčių. Užberkite smulkintų kalendrų.
Suskleisti
Ingredientai
Vanilė:
1.00 arbat. š. (aromato)
Kaip gaminti
- Dideliame dubenyje sumaišykite laužytus morengus, plaktą grietinėlę, jogurtą ir apelsino žievelę, vanilę.
- Kitame dubenyje sumaišykite pjaustytus mangą, nutarkuotą žaliosios citrinos žievelę ir sultis.
- Į desertų indelius dėkite šaukštą morengų masės, po to šaukštą vaisių. Susluoksniuokite iki viršaus.
Suskleisti
Ingredientai
Mangas:
1.00 vnt. (didelis. prinokęs)
Kalendros:
20.00 g (kelios šakelės šviežių (nepadauginkite, jos labai specifinio skonio))
Citrinos:
1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sulčių)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Mangą nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, supjaustykite dailiais nedideliais kubeliais.
2. Kalendras ir petražoles nuplaukite ir labai smulkiai sukapokite.
3. Svogūną nulupkite, sukapokite. Raudonąją ir aitriąją paprikas išvalykite, supjaustykite kubeliais.
4. Visas smulkintas padažo dalis meskite į gilesnį dubenį, pagal skonį pasūdykite, įspauskite žaliosios citrinos sulčių, labai gerai išmaišykite ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai, – padažas bus gardesnis.
Tinka prie kiaulienos, krevečių.
Suskleisti
Ingredientai
Mėtos:
1.00 valg. š. (lapeliai papuošimui)
Kaip gaminti
1. Mangus ir bananus nulupkite, supjaustykite ir sudėję į plaktuvą susmulkinkite.
2. Supilkite jogurtą ir dar apie 2 min. plakite. Prieš tiekdami, atšaldykite. Puoškite mėtų lapeliais.
|
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
- Nulupkite ir supjaustykite mangą, apelsiną bei kivius.
- Sudėkite supjaustytus vaisius, mėtas, sirupą ir papildomus priedus į kokteilinę. Supilkite vandenį ir plakite/trinkite iki vientisos masės.
- Patiekite iš karto.
Receptą rasite čia.
Suskleisti