Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

73-ejų technikos mokslų daktaras, Lietuvos čempionas ir rekordininkas nežada sustoti: „Esu pasmerktas judėti“

Technikos mokslų daktarui Algirdui Šakaliui šiuo metu yra 73 metai. Jis per dieną sportiniu ėjimu įveikia apie 8 km. „Aš nemanau, kad dabar būčiau toks darbingas, koks esu, jeigu nesportuočiau“, – pasakojo buvęs ėjimo profesionalas, dabar vadovaujantis Vilniaus Gedimino technikos universiteto Intermodalinio transporto ir logistikos kompetencijos centrui.
Algirdas Šakalys
Algirdas Šakalys / Organizatorių nuotr.

Sportiniu ėjimu A.Šakalys susidomėjo būdamas 15-os. Įvairiose distancijose (1 val. ėjime, 20 km, 30 km, 50 km ir 70 km) jis 17 kartų yra pagerinęs Lietuvos rekordus, 20 kartų yra tapęs Lietuvos ėjimo čempionu, kartą – Sovietų Sąjungos vicečempionu 50 km ėjimo distancijoje.

„Per treniruotes esu nuėjęs daugiau nei 80 000 km. Gydytojai, pas kuriuos profilaktiškai kasmet tikrinuosi sveikatą, rekomenduoja nesustoti ir sako, jog esu pasmerktas judėti, – laidoje „Sportuok su Vlada.LT“ pasakojo VGTU mokslininkas A.Šakalys. – Jaučiu poreikį judėti ne vien dėl šios priežasties. Judėdamas aš žymiai geriau jaučiuosi. Vargu, jei nebūčiau fiziškai pajėgus, ar galėčiau išlikti konkurencingoje darbo rinkoje, ypatingai mokslinėje sferoje.“

VIDEO: 73-erių Algirdui Šakaliui ėjimas – energijos šaltinis

A.Šakalys šiemet buvo paskirtas Europos Sąjungos Baltijos jūros regiono Strategijos transporto politikos koordinatoriumi, tad technikos mokslų daktarui dažnai tenka dalyvauti konferencijose svečiose šalyse, tarp jų ir tolimojoje Kinijoje.

Paprastai A.Šakalys iš Europos išskrenda vakarop, o 9-10 valandų skrydžio metu dažniausiai jis negali užmigti. Pasak A.Šakalio, aklimatizacija jį taip veikia, kad ir kitą naktį nepavyksta užmigti, o vos tik atvykus į Kiniją, VGTU mokslininkui tenka skaityti pranešimą ir dalyvauti diskusijose.

„Jei vis dar nesportuočiau, jei nebūčiau fiziškai stiprus, aš neįsivaizduoju, kaip dabar galėčiau atlaikyti tokį krūvį“, – atviravo A.Šakalys.

73-ejų vyras taip pats pasakojo, kad ėjimas jam padeda atsipalaiduoti: „Dažniausiai sportuoju vakare, po darbo, ypatingai tada, kai susikaupia daug įtampos. Kitą dieną būnu šviežias ir vėl galiu dirbti. Kai treniruotės metu pasijaučia nuovargis, geriau ir miegu ir taip atsistato jėgos.“

Nors profesionalo karjerą A.Šakalys baigė 1983-iais, dabar jis dalyvauja tarptautinėse senjorų ėjimo varžybose, vykstančiose Druskininkuose. Pernai technikos mokslų daktaras buvo antras, šiemet – pirmas.

Buvęs ėjimo profesionalas jau daug metų sportuoja Vilniaus Vingio parke, tačiau čia pasigenda senjorų. „Dabar madinga eiti su šiaurietiškomis lazdomis, tad keletą senjorų sutinku. Malonu juos matyti sportuojančius, tačiau norėtųsi, kad jų būtų daugiau,“ – pasakojo A.Šakalys.

Buvęs sportininkas pasakojo, kad vyresniam žmogui sportinio ėjimo technikos išmokti nėra lengva. Jo nuomone, senjorams vertėtų pasiimti šiaurietiško ėjimo lazdas ir pasimokyti šios ėjimo rūšies technikos. Jaunesniems, norintiems imtis greitojo ėjimo, A.Šakalys išskiria dvi pagrindines taisykles: pirma, sportinio ėjimo metu abi kojos negali būti pakeltos nuo žemės vienu metu; antra, keičiant koją (statant ant žemės), ji turi būti tiesi.

Laidoje „Sportuok su Vlada.LT“ A.Šakalys visiems pataria kuo mažiau laiko praleisti prie televizoriaus, o vietoje to – judėti: „Tai būtų sveikatai naudingiau, žmonės daug geriau jaustųsi. Tuomet gal ir visuomenėje būtų mažiau pykčio, pesimizmo.“ Ypač buvęs sportininkas ragina vaikščioti, nes ėjimas – pigiausia ir prieinamiausia sporto šaka.

VIDEO: „Sportuok su Vlada.lt“: pažintis su balandžių sportu ir patarimai dirbantiems stovimą darbą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas