Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

8 produktai, kurių niekada nešildykite mikrobangų krosnelėje

Mikrobangų krosnelė yra paslaptingiausias ir galingiausias iš visų virtuvės prietaisų. Daugeliui iš mūsų ji nepakeičiama, kai mes norime greitai valgyti šiltą maistą, nes jos skleidžiamos bangos gali akimirksniu pašildyti bet ką. Ypač patogu ja naudotis, kai norime pasišildyti maisto biure. Tačiau portalas www.tastingtable.com surinko duomenis apie produktus, kurių geriau nekišti į šį prietaisą.
Mikrobangų krosnelė
Mikrobangų krosnelė / „Fotolia“ nuotr.

Gruzdintos bulvytės ir kiti aliejuje kepti gaminiai

Viskas, kas trašku, tampa tąsu arba trapu, kai pašildote mikrobangų krosnelėje. Iš esmės bulvytės pavirs riebaluose paskendusia bulve, kuri tikrai nebus skani. Užuot iš naujo traškinusi, mikrobangų krosnelė tik garina keptą maistą. Tai visada blogai, bet ypač gadina gruzdintų bulvyčių skonį, kurį iš esmės ir suteikia jų traški tekstūra.

Norėdami prikelti bulvytes iš numirusiųjų, turite naudoti pašildymo būdą, kad jos šiek tiek paruduotų. Labai gerai tinka jas pamaišyti sausoje keptuvėje, taip pat šildyti orkaitėje (tiesa, orkaitė linkusi dehidratuoti keptą maistą, todėl naudokite ją atsargiai).

Mėsa

Mėsą taip pat geriausia šildyti keptuvėje arba orkaitėje. Mikrobangų krosnelėje pašildyta mėsa, pavyzdžiui, vištiena ar kepsnys, nors ir nepraranda maistinių medžiagų, tikrai praranda gerą skonį. Priklausomai nuo mėsos, skonio suprastėjimą gali lemti keli skirtingi veiksniai.

Jei šildomoje mėsoje yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (klasikinis pavyzdys – vištiena), šildoma mikrobangų krosnelėje, ji gali įgauti nemalonų pašildytos mėsos skonį. Taip įvyksta todėl, kad šios riebalų rūgštys reaguoja su deguonimi. Kartais mikrobangų krosnelėje pašildytos vištienos skonis gali būti toks, tarsi ji būtų sugedusi. Jautienoje yra mažiau šios rūšies riebalų rūgščių, todėl jos skonis suprastėja mažiau, tačiau ir šios mėsos geriau nešildyti mikrobangų krosnelėje.

Jei jums rūpi išsaugoti paruoštos mėsos skonį ir tekstūrą, orkaitė arba keptuvė yra daug geresni pasirinkimai.

Kiaušiniai

Kietai virti kiaušiniai yra puikus maistas į darbą, tačiau rekomenduojama juos valgyti šaltus arba pašildyti dubenyje su šiltu vandeniu, o ne mikrobangų krosnelėje, nes jie gali tiesiog sprogti. Kietai virtame kiaušinyje yra daug vandens, o lukštas yra nepralaidus barjeras, neleidžiantis niekam ištrūkti. Vandeniui virstant garais, didėja slėgis ir tada – bum!

123RF.com nuotr./Kiaušiniai
123RF.com nuotr./Kiaušiniai

Nors žmonės rekomenduoja mikrobangų krosnelę kaip gerą būdą pašildyti kiaušinienę ar keptus kiaušinius, nerekomenduojama to daryti dėl tos pačios priežasties, dėl kurios nerekomenduojama mikrobangų krosnelėje kepti kepsnių. Jie tiesiog taps neskanūs. Be to, kiaušinių tryniai mikrobangų krosnelėje įkaista greičiau nei baltymai, todėl maistas pašyla netolygiai.

Žuvis ir jūros gėrybės

Žuvis ir jos gėrybės mikrobangų krosnelėje gali virsti guma, kurią valgyti tikrai bus nemalonu. Net jei mikrobangų krosnelės nustatymus sureguliuosite taip, kad kaitindami žuvį jos nesunaikintumėte, yra dar viena svarbi priežastis, kodėl reikėtų vengti šildyti joje jūros gėrybes.

Šildant žuvį ar jūros gėrybes pasklinda specifinis kvapas, kurį nesunkiai užuos ir jūsų kolegos, jeigu tai darysite biure. Išvėdinti šį kvapą nėra lengva ir tai užtrunka.

Pomidorų padažas

Iki šiol aptarėme maisto produktus, kurių skonis mikrobangų krosnelėje yra prastesnis. Pomidorų padažo skonis išliks panašus, bet jis taip apterš jūsų mikrobangų krosnelę, kad teks ilgai ją valyti. Tiršti pomidorų padažai (ypač tie, kurie buvo virti aliejuje) yra linkę tiesiogine prasme išsilieti, kai juos kaitinate – jie purškia, spjaudosi ir sproginėja, padengdami prietaiso vidų pomidorų gleivėmis.

Taip yra dėl pomidorų padažo sudėties. Padažas nėra vientisas, jame yra kietos pomidorų medžiagos, vandens ir aliejaus. Vandeningi gabalėliai įkaista greičiau nei visa kita, o kadangi pomidorų padažas yra gana tirštas, karštų garų slėgis didėja, kol pasiekia sprogimo lygį. Tai labai panašu į tai, kas nutinka, kai bandote mikrobangų krosnelėje šildyti kietai virtus kiaušinius su lukštais, tik galbūt dar labiau netvarkinga.

Pica

Picą daug skaniau valgyti šaltą, nei pašildytą mikrobangų krosnelėje. Net jei picą pašildysite tik tiek, kad ji būtų šilta ir vėl išsilydytų sūris, ant jo viršaus liks purvina, nemaloniai drėgna pluta. O jeigu picą perkaitinsite, tokiu atveju gausite gumos konsistencijos nevalgomą plutą ir sūrį.

Gera žinia ta, kad yra patogus ir greitas būdas pašildyti picą. Jos pluta bus traški, o sūris – tinkamos temperatūros, jeigu picą šildykite uždengtoje keptuvėje ant vidutinio karščio ugnies. Po kelių minučių turėsite karštą picą, kuri beveik primins ką tik iškeptą.

Sumuštiniai su padažu ir šviežiomis daržovėmis

Mikrobangų krosnelėje šildyti sumuštinį, ant kurio yra šaltų priedų, – akivaizdžiai blogas pasirinkimas. Salotų lapai mikrobangų krosnelėje virsta gleivėta žalia sriuba. O ir kiti šviežių daržovių priedai po mikrobangų krosnelės praranda traškią tekstūrą ir savo skonį.

Vienintelis galimas būdas tai išsaugoti – kruopščiai išardyti sumuštinį ir pašalinti visus garnyrus, prieš mikrobangų krosnelėje šildant mėsos ir duonos dalis, o tada vėl surinkti. Tačiau tai sukelia daugiau vargo nei naudos.

Vida Press nuotr./Šviesi naminė duona
Vida Press nuotr./Šviesi naminė duona

Duona

Dar viena priežastis, kodėl reikėtų vengti mikrobangų krosnelėje šildyti sumuštinius, yra tai, ką mikrobangų krosnelė padaro duonai. Tinkamai pašildžius duoną, ji gali vėl įgauti ką tik iškeptos duonos skonį, tačiau mikrobangų krosnelė tam netinka.

Net jei duonoje nėra pridėtinio cukraus, jos sudėtyje yra daug krakmolo, aukštoje temperatūroje skylančio į cukraus molekules. Dėl to keičiasi duonos tekstūra. Kol ji dar karšta, tai nėra didelė problema, bet kai atvėsta, saugokitės: ištirpęs cukrus kristalizuojasi, todėl duona tampa daug kietesnė, nei buvo įdėta į mikrobangų krosnelę.

Daug skaniau duoną pašildysite orkaitėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius