Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

9 maisto produktai, kurie gali padėti sumažinti pykinimą

Kai sutrinka skrandžio veikla arba dėl psichologinės įtampos jus ima pykinti, pavyzdžiui, artėjant egzaminui, svarbiam pristatymui ar net pirmam pasimatymui, turbūt mažiausiai galvojate apie maistą ar gėrimus. Tačiau specialistai siūlo išbandyti keletą jų, nes kai kurie maisto produktai efektyviai sumažina pykinimą.
Pykinimas
Pykinimas / 123RF.com nuotr.

Simptomas, į kurį nereikėtų numoti ranka

Nors įprastai pajutę pykinimą stengiamės į šį negalavimą nereaguoti, kaip rašo Everydayhealth.com, pykinimas gali įspėti apie rimtas sveikatos problemas, ypač jei jį lydi krūtinės skausmas, stiprūs pilvo spazmai, alpimas ar sumišimas.

„Jei jaučiate šiuos simptomus, skubiai kvieskite greitąją pagalbą. Svarbu išsiaiškinti šių nemalonių pojūčių priežastį. Pykinimą gali sukelti vaistai, opioidai, skrandžio ir žarnyno uždegimas bei smegenų sutrikimai“, – sako dr. Stephen’as B. Hanauer’is iš Čikagos Šiaurės vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos.

Vis dėlto kur kas dažniau pykinimas tėra požymis, jog sunegalavo jūsų skrandis. Neretai žmonės jį jaučia patirdami įtampą, stresą, nerimą.

Nors yra medikamentų, specialistai pataria pirmiausia išbandyti sveikesnes alternatyvas. Štai keletas maisto produktų, kurie gali padėti sumažinti pykinimą.

Obuoliai

Šiek tiek skaidulų padeda iš organizmo pašalinti pykinimą sukeliančias chemines medžiagas, tačiau atminkite, jog per didelis jų kiekis gali pabloginti savijautą. „Skaidulos lėtina virškinimą, taigi, sulėtėjęs žarnyno tranzitas gali padėti palengvinti virškinimą ir sumažinti pykinimą“, – sako mitybos ir fitneso specialistė Erin Palinski-Wade.

Tačiau ji kartu įspėja, jog skaidulinės medžiagos gali veikti priešingai ir padidinti pykinimą. Patariama per visą dieną nedideliais kiekiais užkandžiauti tokius skaidulinių medžiagų turinčius produktus kaip obuolys bei traškios žalios daržovės.

Krekeriai

Daug krakmolo turintys maisto produktai, pavyzdžiui, duonos traškučiai ir skrebučiai, padeda absorbuoti skrandžio rūgštį ir nuraminti skrandžio negalavimus. „Krekeriai padeda numalšinti alkį (pernelyg didelis alkis gali sustiprinti pykinimą) be stiprių kvapų ar skonių“, – sako mitybos ekspertė ir pataria valgyti lėtai kaskart, kai jaučiate pykinimą, nes neprotinga apkrauti ir taip jau sutrikusio skrandžio. Ant naktinio stalelio laikyti saują krekerių: suvalgius kelis ryte prieš atsikeliant iš lovos, pykinimas gali palengvėti.

Imbieras

Tyrimais įrodyta, jog imbiero miltelių kapsulės mažina pykinimą ir vėmimą. Taip pat galite išbandyti puodelį imbierinės arbatos, stiklinę nealkoholinio imbierinio alaus ar imbierinį saldainį. „Nustatyta, kad imbieras mažina pykinimo simptomus, ypač nėštumo metu“, – sako E.Palinski-Wade. Taip pat gali padėti marinuotas imbieras, paprastai tiekiamas su suši.

Vanduo

Nedideli gurkšniai vandens padės išlikti hidratuotiems – taip išvengsite galvos skausmo, kuris dažnai lydi pykinimą. Pradėkite lėtai gerti mažais kiekiais, kol pajusite, kad galite išgerti didesnį kiekį. „Pakankamas skysčių vartojimas apsaugo nuo dehidratacijos, tačiau vienu metu išgėrus per daug, pykinimas gali sustiprėti“, – sako mitybos specialistė.

Riešutai

Vida Press nuotr./Lazdyno riešutai
Vida Press nuotr./Lazdyno riešutai

Dėl baltymų trūkumo pykinimas gali dar labiau sustiprėti, todėl ieškokite lengvai virškinamo baltymingo maisto, pavyzdžiui, riešutų, arba galite paragauti žemės riešutų sviesto, jei nesate alergiški. Šis maisto produktas greitai papildys jūsų išeikvotą energiją ir sustabdys pykinimą.

„Pykinimas dėl pernelyg didelio alkio, mažo cukraus kiekio kraujyje ar nėštumo gali gerai reaguoti į riešutuose esančius baltymus ir riebalus. Tačiau, jei kovojate su virusu, riešutai ir baltymai gali sustiprinti pykinimą“, – patikslina E.Palinski-Wade.

Anot jos, norint sumažinti pykinimą, geriausia išeitis yra neriebi, mažiau baltymų ir daug krakmolingų produktų turinti mityba. Kadangi baltymai ir riebalai virškinami lėtai, juos vartojant dideliais kiekiais, pykinimo pojūtis gali sustiprėti.

Vištienos sultinys

Kai esate peršalę, vištienos sriuba gali padėti pasijusti geriau, tačiau ji netinka, jei jus pykina. „Reikėtų vengti riebalų, kurie lėtina virškinimą. Tad geriau pykinimo simptomus lengvinti vištienos sultiniu – kuo mažiau riebalų, tuo geriau“, – pataria dr. S.B.Hanauer’is. Jam antrina ir E.Palinski-Wade, sakydama, jog natrio turintys skysčiai (šiuo atveju – sultinys) gali palaikyti tinkamą hidrataciją, mat vemiant organizmas greitai netenka skysčių.

„Sportininko gėrimas“

Daugumoje jų yra elektrolitų – natrio ir kalio, kurie padeda atstatyti sportininko išeikvotas maistines medžiagas. „Pamažu gurkšnojant elektrolitų prisotintus gėrimus, neleisite organizmui dehidratuoti ir papildysite vėmimo metu prarastus elektrolitus“ , – sako mitybos specialistė.

Bananai

123RF.com nuotr./Bananai
123RF.com nuotr./Bananai

Jei pykina ir vemiate, galite pabandyti atsikąsti prinokusio banano. Šis vaisius padės atstatyti kalio kiekį, kurio dažnai netenkama dėl viduriavimo ir vėmimo. Bananai taip pat yra krakmolingi, tad gali padėti sumažinti viduriavimą.

Mėtos

Vien gaivaus mėtų aromato gali pakakti, kad pasijustumėte geriau, tačiau iš tikrųjų šviežios mėtos kramtymas arba mėtų arbata laikoma viena veiksmingiausių priemonių nuo pykinimo. Taip pat naudinga atlikti gilų kvėpavimą ir kitas atsipalaidavimo technikas.

Kai kurie žmonės turi jautrų skrandį (dažnai pasireiškia skrandžio spazmai ir kiti sutrikimai) – tokia būklė dar vadinama funkcine dispepsija.

Jei nepavyksta rasti pagrindinės jos priežasties, ekspertai sako, kad tokiu atveju gali padėti nereceptiniai vaistai nuo pykinimo. Žinoma, geriau prieš tai pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas