Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

9 mitai apie miegą, kurie gadina jums gyvenimą

Jeigu galvojate, kad jūsų blogi miego įpročiai gal kažkiek atima energijos, bet neturi ilgalaikių pasekmių – skaudžiai klystate. Jie gali būti, kas trukdo jums pasiekti sėkmę gyvenime, rašo Inc.com.
Nemiga
Nemiga / 123rf.com nuotr.

Įsivaizduojate, kad galite nepamiegoti vieną naktį ar nuolat nuo poilsio nusukti po valandą, ir vis tiek puikiai dirbti? Tikrai ne. Daktaras Robertas Oexmanas, „Sleep to Live“ („Miegok, kad gyventum“) instituto direktorius įvardija 9 mitus, kurie trukdo jums pailsėti ir dienos metu dirbti taip, kaip iš tikrųjų galėtumėte.

1. Jeigu naktį neišsimiegu, galiu atsigriebti nusnausdamas dieną

Nors nusnaudimas gali suteikti daugiau energijos dieną, jie nėra ilgalaikis miego trūkumo sprendimas. Jeigu kitaip negalite, turite būtinai nusnausti, stenkitės to bent nedaryti po 15 val. ir apriboti poilsį iki 15-20 minučių. Kitaip jūs neigiamai paveiksite kitos nakties miegą ir pateksite į užburtą ratą. Plačiau apie tai skaitykite čia.

2. Savaitgalis yra puikus metas atsimiegoti visai savaitei

Negalite „sukaupti“ miego ir jo išsisaugoti ateičiai. Nors ir tiesa, kad gerai pailsėjus vėliau bus šiek tiek lengviau susitvarkyti su miegot trūkumu, iš esmės tingulys bus toks pats.

3. 8 valandos miego yra prabanga – užtenka ir 6

Į miegą nereikėtų žiūrėti kaip į prabangą – tai yra būtina geros sveikatos sudėtinė dalis. Žmonės, kurie gauna pakankamai miego, ir jaučiasi, ir atrodo geriau, o ir jų bendra sveikata yra stipresnė. O tai – labai svarbu laimei. Jeigu jaučiatės pavargęs arba aptingęs, bus sunku mėgautis gyvenimu.

4. Daugiau išmoksiu, jeigu visą naktį nemiegosiu ir „kalsiu“ egzaminui

Fotolia nuotr./Stresas
Fotolia nuotr./Stresas

Jeigu mokysitės visą naktį, jūsų atmintis jus gali žiauriai apvilti per egzaminą. Būtent per kietojo miego fazę mes įtvirtiname prisiminimus, kuriuos įgijome tądien. Jeigu mėginame įgyti naujų žinių ir praleidžiame miegą, neatsiminsime tiek daug informacijos kaip pailsėję.

5. Žadintuvo atidėjimas leis dar kelias minutes pasnausti ir taip turėsiu daugiau energijos

Jeigu norite paspausti atidėjimo mygtuką – vadinasi, jums trūksta miego. Ir 10 minučių to nepakeis. Tad geriau protingiau planuokitės laiką. Vietoj tų 10 minučių nieko nereiškiančio miego geriau užsidekite šviesą ir atlikite pačius paprasčiausius tempimo pratimus. Taip jūs palengva prabudinsite kūną.

6. Jeigu pabundu vidury nakties, reikėtų paskaityti ar pažiūrėti televizorių, kol vėl užsinorėsiu miegoti

Lempos ar kompiuterio ekrano šviesa jus tik dar labiau išbudins. Jeigu prabundate naktį, venkite šviesos. Medituokite, melskitės, bet geriau nedekite lempos ir nespoksokite į televizoriaus ar telefono ekraną.

7. Sportas prieš miegą yra blogai – turėsiu energijos ir neužmigsiu

Jeigu po sporto vakare negalite užmigti, taip yra dėl to, kad jūsų kūnui per karšta. Kūno temperatūra turi sumažėti – tik tada galėsite ramiai miegoti. Optimalus laikas sportavimui – 4 valandos prieš planuojamą laiką eiti miegoti.

Vida Press nuotr./Pavargusi moteris
Vida Press nuotr./Pavargusi moteris

8. Senstant mano kūnui reikia mažiau miego

Tyrimai rodo, kad bėgant metams žmogui reikia vis tiek tiek pat miego, kiek ir būnant jaunam. Be to, vyresni žmonės tiesiog turi daugiau laiko praleisti lovoje, kad gautų tiek pat valandų miego, kaip ir jaunesni – dažnai jiems greitai užmigti ir gerai išsimiegoti trukdo sveikatos problemos.

9. Miego trūkumas gal ir vargina, bet jis neturi didelės įtakos sveikatai

Norisi manyti, kad niekas jau tuo nebetiki. Vieni tyrimai po kitų nuolat įrodinėja, kad miego trūkumas kenkia sveikatai. Net ir praradus vos vieną valandą miego, padidėja širdies smūgio tikimybė. Ilgalaikio miego trūkumo pasekmė gali būti širdies ligos, diabetas, širdies smūgis, vėžys, Alzheimerio liga ar depresija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas