15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti

Advento valgiai: dietistės patarimai, kaip paruošti organizmą šventėms

Adventas tai laikotarpis, kuris siejamas su dvasiniu laukimu ir susikaupimu, taip pat apsivalymu pasninkaujant – vartojant daugiau augalinės kilmės maisto. Lietuviai nuo seno žiemą valgydavo daug paprasto, neįmantraus maisto: vietinių daržovių (žalių ir raugintų), ankštinių produktų, riešutų, sėklų, grybų, silkės.
Raminta Bogušienė ir asociatyvi nuotr.
Raminta Bogušienė ir asociatyvi nuotr. / P. Zaborskio ir shutterstock. nuotr.

Jei šiais laikais pritaikytume mūsų senolių mitybos išmintį, gali būti, kad visiškai nebereikėtų madingų dietų ir organizmo valymo procedūrų – savaime pagerėtų virškinimas, sustiprėtų organizmas, normalizuotųsi cholesterolis, kraujo spaudimas ir pan., rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kuo pakeisti mėsą?

„Augalinis maistas ne tik palankus sveikatai, bet ir estetiškas – visų vaivorykštės spalvų. Dėl to jį valgyti ne tik skanu, bet ir malonu”, – pranešime žiniasklaidai sako dietistė Raminta Bogušienė.

R. Bogušienė pastebi, kad dažnas lietuvis yra įsitikinęs, kad šaltą žiemą kaip tik reikia valgyti daugiau mėsos. Bet tai tikrai nėra tiesa. Kaip ir netiesa, jog renkantis augalinę mitybą, reikia atsisakyti lietuviams taip įprastų bulvių.

„Nesibodėkite bulvių, tačiau geriau rinkitės virtas nei keptas ar skrudintas bulvytes. Yra tikrai daug sočių patiekalų iš šios mūsų mylimos daržovės: galite išbandyti orkaitėje keptus žemaičių blynus su daržovių ar avinžirnių įdaru. Toks maistas lengvai virškinamas, be to, šildantis organizmą, ir tikrai labai gardus”, – teigia sveikataipalankus.lt įkūrėja.

Ji siūlo į racioną įtraukti daugiau ankštinių (raudonųjų ir baltųjų pupelių, žirnių, avinžirnių, raudonųjų ir žaliųjų lęšių), taip pat šparaginių pupelių. Šios daržovės turi gausiai baltymų (prilygsta net vištienos krūtinėlei), taip pat turtingos skaidulinėmis medžiagomis, kurių mėsos patiekalai neturi.

R. Bogušienė sako, kad iš šių daržovių galima pasigaminti įvairiausių patiekalų: troškinių, salotų, maltinukų, tirštų sriubų ar užtepėlių. Daugelis jų nenaudoja dėl ilgo mirkymo ir virimo, bet išeitis tikrai yra.

„Nereikia bijoti konservuotų ankštinių daržovių. Žmonės dažnai jų neperka, bijodami kenksmingų priedų, bet jei atidžiau patyrinėtume sudėtį, tai galime atrasti garuose virtų konservuotų ankštinių daržovių, kurių sudėtyje bus tik papildomai druskos. Reiškia, kad dėsime mažiau druskos į mūsų gaminamą patiekalą”, – patirtimi dalijasi specialistė.

Be to, anot jos, teisingai (išlaikant tinkamą struktūrą) išvirti ankštinius tikrai nėra paprasta, todėl visai verta rinktis konservuotus. „Galima drąsiai naudoti žalius ir raudonus konservuotus lęšius salotoms, o sriuboms ir troškiniams geriau raudonuosius lęšius išmirkyti ir per 10 minučių išsivirti patiems”.

Kuo pakeisti pieną ir pieno produktus?

Lietuviai nuo seno per pasninką atsisakydavo ne tik mėsos, bet ir pieno patiekalų. Juo labiau, kad šis laikotarpis sutapdavo su tuo, jog karvutės pieno duodavo mažiau arba jo visai nelikdavo.

Šiais laikais taip pat vis dažniau kalbama pieno žalą organizmui. Kalti ir patys žmonių mitybos įpročiai – geriama kava su pienu, dažniau vartojami saldūs pieno gaminiai, o ne kefyras, varškė, rauginti produktai.

„Taip žmonės gauna per daug cukraus, o tai lemia lėtinių uždegiminių procesų atsiradimą. Reikia nepamiršti, kad kas trečias šiaurinės pasaulio dalies gyventojas apskritai netoleruoja laktozės, todėl vartojant pieną dažni virškinimo sutrikimai“, – aiškina R. Bogušienė.

Anot jos, vis dažniau mokslininkai prabyla, jog ir kalcio su pienu negaunama tiek daug, kaip buvo manyta anksčiau, be to, esą ir gerosios bakterijos iš raugintų pieno produktų dažnai žūsta vos patekusios į žarnyną.

„Bent jau Advento laikotarpiu susilaikyti nuo pieno produktų tikrai verta: pavyzdžiui, sviestą ar grietinę keisti aliejumi, pieną – avižų gėrimu. Pavyzdžiui, gaminant lazaniją pieną galite laisvai pakeisti avižų gėrimu, ir net nepastebėsite skirtumo. Taip pat augalinius gėrimus naudokite gardindami košes, o kokosų kremą dėkite į troškinius, padažus ir kitus patiekalus“, – patarimais dalijasi maisto technologė.

Anot R. Bogušienės, mažiausiai ką galime padaryti per Adventą, mėsą dažniau pakeisti žuvimi. Virškinimo traktas tikrai pailsės, jei valgysite daugiau augalinio maisto, mažiau cukraus, druskos, vengsite transriebalų. „Linkiu šiuos metus pabaigti daugiau maisto gaminantis namie, vengiant perdirbto maisto ir pusfabrikačių. Tada ir šventes sutiksite žvalesni, sveikesni“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais