– Paprikos kaip agrokultūra auginamos jau 6 tūkst. metų. Jų tėvynė – Centrinė ir Pietų Amerika, kur paprikos auginamos kaip daugiametės kultūros. Europoje paprikos siejamos su Vengrija, o Segedo regionas, kur jų užauginama daugiausia, kartais dar vadinamas paprikų sostine. O kaip Jūs susidomėjote aitriosiomis paprikomis?
– Paprikas pradėjau auginti pamačiusi, kokios jos gražios, dekoratyvios. Dar sužinojau, kad aitrioji paprika įtraukta į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką.
– Kuo aitriosios paprikos naudingos?
– Paprikos turi labai daug kapsaicino – tai antibakterinė, malšinanti skausmą, mažinanti blogąjį cholesterolį ir nuo vėžio bei diabeto sauganti medžiaga. Aitriosiose paprikose gausu vitamino C – 100 g paprikos yra apie 143 mg vitamino C, kas atitinka 240 proc. dienos normos. Nemažai vitaminų A ir B.
Kas valgo aitriąją papriką, paprastai neserga skrandžio opos ligomis. Bet jei jau yra opa, valgyti nepatariama. Aitrioji paprika degina tik burnos gleivinę, bet nedegina skrandžio gleivinės.
– Vadinasi, užtektų paprastos paprikos? Tačiau jūs auginate beveik pusšimtį įvairiausių rūšių.
– Auginu, nes jos labai gražios ir įdomios. Paprikų aštrumas matuojamas pagal Scoville'io skalę. Pati aštriausia paprika – „Trinidado skorpionas“, kuri turi 1,5 mln. karščio vienetų. O saldžioji paprika neturi nė vieno. „Trinidado skorpionas“ yra auginamas tik Trinidado saloje, o žmonės prie jo prieina su specialiais drabužiais ir kaukėmis. Iš jo gaminamos pipirinės dujos.
– O kokia įspūdingiausia jūsų kolekcijos paprika?
– Stipriausia – „Red Savina“, ji turi apie 350 tūkst. karščio vienetų.
– Penkis kartus silpnesnė negu „Trinidado skorpionas“?
– Taip.
– Ar ją taip pat reikia skinti su pirštinėmis? Valgyti jau turbūt negalima?
– Valgyti galima, tik reikia nulupti odelę ir išvalyti sėklas, nes jos yra aštriausios. Apskritai siūlyčiau aitriąją papriką pjaustyti mūvint pirštines – pati kartą pjausčiau be pirštinių, o paskui visą naktį mirkiau rankas šalto vandens vonelėje, nes jos degė.
TAIP PAT SKAITYKITE: Déjà vu fenomenas: kaip jį aiškina mokslininkai?
– Ar lengva auginti aitriąsias paprikas? Kokių sąlygų joms reikia?
– Aitriąsias paprikas galima auginti visus metus ant palangės, terasoje, balkone. Taigi nereikia net daržo. Visada pravartu turėti bent porą vazonėlių. Be to, jos labai gražios ir dekoratyvios.
– Nuo ko pradėti nusprendus jas auginti?
– Mėgėjams patarčiau rinktis ne pačias aštriausias. Tai būtų adžika, Cahalapo aitrioji paprika, Kajeno paprika.
- Saulėje džiovintus pomidorus užpilkite karštu vandeniu, trumpai pamirkykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
- Aitriųjų paprikų ankštis nuplaukite, perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes, jei nemėgstate labai aštriai, paprikų ankštis perplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir sumeskite į indą su pomidorais.
- Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, įmaišykite į paprikų ir pomidorų salotas.
- Aliejų sumaišykite su apelsinų ir citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gausiai užberkite kapotų čiobrelių. Salotas gerai išmaišykite ir per naktį marinuokite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Susmulkinkite daržoves: aitriąją papriką, žalią saldžiąją papriką, baklažaną, cukiniją, bulves. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus.
2. Sumaišykite smulkintas daržoves su alyvuogių aliejumi, Provanso žolelėmis, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir 40 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
3. Susmulkinkite parmezaną ir, prieš baigdamos kepti, pabarstykite ant daržovių.
Taip pat skaitykite:
Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!
1. Ištirpinkite šokoladą su grietinėle karšto vandens vonelėje iki vienalytės masės.
2. Įberkite vanilinio cukraus, aitriosios paprikos miltelių, apelsino žievelės, gerai sumaišykite ir mėgaukitės.
Taip pat skaitykite:
Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!
- Apskrudinkite kiaulieną keptuvėje ar puode, sudėkite svogūnus, česnakus ir kepkite kelias minutes.
- Įpilkite vandens, įberkite druskos ir virkite apie 2,5–3 val., kol mėsa suminkštės.
- Išimkite mėsą iš sultinio ir, šiek tiek palaukę, suplėšykite ją dviem šakutėmis.
- Aliejuje pakaitinkite pomidorų padažą ir supilkite sultinį.
- Kaitinkite, kol užvirs, įdėkite padažui skirtus prieskonius ir apie 10 min. kaitinkite.
- Užpilkite padažą ant mėsos, palengva maišykite ir palaukite kelias minutes.
- Paskrudinkite 5 min. traškučius iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Paruoštą mėsos ir pomidorų padažą uždėkite ant paskrudintų traškučių ir patiekite su sūrio kremu ir daržovėmis.
- Morką, bulves, svogūną ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite ir suberkite į puodą su verdančiu mėsos sultiniu.
- Kai daržovės šiek tiek suminkštės, suberkite gabalėliais supjaustytą papriką, aitriosios paprikos ankštį, pagardinkite bazilikais ir raudonėliais.
- Kai sriuba bus beveik išvirusi, sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų. Dar kiek pavirkite ir nukaiskite. Pagal skonį pasūdykite.
- Jei sriuba rūgštoka, įberkite žiupsnelį cukraus. Jei norite aštresnio skonio, įberkite pagal skonį Kajeno ar aitriųjų paprikų miltelių.
- Išvirusią sriubą supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos kreminės konsistencijos.
- Ši sriuba skani, patiekta su orkaitėje keptomis, tarkuotu sūriu bei džiovintų žolelių prieskoniais apibarstytomis tortilijomis. Jei norite, galite sriubą dar pagardinti grietinėle, tarkuotu parmezano sūriu, smulkintais žalumynų (krapų, petražolių, kalendrų) lapeliais. Vietoje keptų tortilijų puikiai tiks česnakiniai duonos skrebučiai. Improvizuokite laisvai!
1. Tešlą paginkite pagal pagrindinį itališkos duonos receptą. ji rasite čia: Itališka duona fokačija.
2. Pakilusią tešlą padalykite į keturias dalis, iškočiokite (arba ištampykite) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite pastovėti apie pusvalandį.
3. Nulupto imbiero gabalėlį supjaustykie plonais griežinėliais.
4. Aitriosios paprikos ankštelę nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir supjaustykite labai plonomis juostelėmis.
5. Į pakilusius paplotėlius įspauskite imbiero griežinėlius ir paprikų juosteles.
6. Apšlakstykite aliejumi, apibarstykite ruduo ju cukrumi ir rupia jūros druska.
7. Fokačiją kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių. Iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Duonos riekelę užpilkite šlakeliu pieno ir palikite, kad išbrinktų.
- Į gilesnį dubenį sukrėskite faršą, sudėkite mirkytą bandelę, suberkite visus prieskonius, smulkintus svogūnus ir česnakus, supilkite aliejų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Masę pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Drėgnomis rankomis formuokite maltinukus, juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir iškepkite orkaitėje be jokių riebalų.
- Paruoškite žalumynų sviestą: kambario temperatūroje atšildytą sviestą sumaišykite su keliais šaukšteliais žalumynų.
- Pagal skonį įberkite druskos, citrinos žievelės, citrininių pipirų, įspauskite skiltelę česnako ir įvarvinkite citrinų sulčių.
- Sviestą susukite į maistinę plėvelę, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų.
- Bandeles perpjaukite per pusę, vidinėmis puselėmis paskrudinkite sausoje keptuvėje, aptepkite žalumynų sviestu, dėkite salotų lapelių, po maltinį, tada cukinijų juostelių ir svogūnų griežinėlių.
- Sumuštinius paskaninkite aitriųjų paprikų griežinėliais.
- Faršą ir svogūną pakepinkite keptuvėje.
- Sudėkite pupeles, pomidorus ir troškinkite viską kartu, paskui supilkite pomidorų padažą.
- Viską troškinkite apie 10 minučių. Tada supilkite į puodą, supilkite sultinį, aitriąsias paprikas ir prieskonius, viską gerai sumaišykite.
- Dar viską pavirkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
- Patiekiant galite užbarstyti sūrio. Skaniausia valgyti su česnakiniu skrebučiu.
Receptą atsiuntė Rita D.
1. Smulkiai sutrinkite aitriąją papriką, česnaką. Minkštą sviestą sumaišykite su druska, kmynais, rozmarinu, sutrintu česnaku, aitriąja paprika ir gautu mišiniu gerai įtrinkite kepti paruoštą vištą.
2. Kepkite orkaitėje 1,5–2 valandas.
3. Skanaukite su šviežiomis arba apkeptomis daržovėmis.
Taip pat skaitykite:
Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!
- Pusę pomidorų nulupkite ir supjaustykite gabaliukais. Kol kas padėkite į šalį.
- Kitą pusę irgi supjaustykite gabaliukais (prieš tai nulupkite odelę) ir dėkite į plaktuvą.
- Ten pat dėkite imbierą, česnaką, aitriąsias paprikas ir susmulkinkite.
- Į troškintuvą dėkite pomidorų gabaliukus, susmulkintus pomidorus, cukrų, actą ir gerai išmaišykite.
- Statykite virti.
- Kai užvirs, nugriebkite putas, sumažinkite ugnį ir troškinkite 30–40 min., kol sutirštės.
Receptą atsiuntė Helena J.