Tuomet visa kaltė krito šviežioms daržovėms, tačiau tai ne vieninteliai produktai, kuriais mes galime apsinuodyti, ypač, jeigu nėra tinkamai apdoroti ir paruošti.
Daugiau kaip 20 metų su maisto apsinuodijimo bylomis dirbantis Billas Marleris sako, kad kai kurių maisto produktų daugiau nebevalgo.
Laimėjęs daugiau kaip 600 milijonų dolerių savo klientams, B.Marleris tikina, jog tam tikras maistas tiesiog nevertas rizikos, todėl jį nusprendė išmesti iš savo valgiaraščio, rašo „Business Insider“.
Šviežios austrės
B.Marleris sako, kad per pastaruosius penkerius metus matė kur kas daugiau ligų, susijusių su vėžiagyviais, nei per 20 metų! Kur slypi kabliukas? Atšilime. Šylantys vandenys turi įtakos mikrobų augimui, kuriuos mes ir suvartojame kartu su austrėmis.
Pjaustyti ir išplauti vaisiai bei daržovės
B.Marleris tikina, kad tokių vaisių ir daržovių vengia kaip maro. Tai galbūt ir patogu ir gražu, tačiau kuo daugiau žmonių apdoroja, liečia maistą, tuo didesnė tikimybė, kad jį užterš. Ar verta rizikuoti?
Švieži daigai
Daigų populiarumas yra siejamas ir su daugiau kaip 30 bakterinių ligų protrūkiu per pastaruosius 20 metų (didžiausią vaidmenį čia vaidina jau minėta E.coli ir salmonella). „Buvo per daug įvairių ligų, kad nekreiptume dėmesio į daigų užterštumą. Tai produktai, kurių aš tiesiog visiškai nevalgau“, – sako ekspertas.
Ne visai iškepta mėsa
Atleiskite, virtuvės šefai, kad ir kokia skani pusiau iškepta mėsa, tačiau, pasak B.Marlerio ir kitų ekspertų, tinkamai ją paruošti reikia 160 laipsnių temperatūroje tam, kad E.coli ir salmonella vėliau nesukeltų sveikatos bėdų.
Žali kiaušiniai
Nors tikinama, jog šiais laikais apsinuodijimo žaliais kiaušiniais tikimybė mažesnė nei prieš 20 metų, kai siautė tikra epidemija, tačiau vis dar išlieka šansų, kad situacija pasisuks visai netrokštama linkme.
Taip pat skaitykite: 10 produktų, kurie iš organizmo padeda pašalinti nikotiną
Nepasterizuotas pienas ir sultys
Daugelis geria šviežią pieną ir sultis nepasterizuotus, kadangi taip nesumenksta maistinė produkto vertė. B.Marleris tikina, kad pasterizavimo procesas nėra nuodingas, o štai „žali“ produktai gali tokie būti. Pasterizavimas sumažina bakterijų, virusų ir parazitų riziką: „Nemanau, kad šviežių (nepasterizuotų) produktų vartojimas yra toks naudingas, kad rizikuotume“, – mano. B. Marleris.