Dažniausiai susergama, suvalgius bakterijomis (pavyzdžiui, salmonelėmis, E. coli) arba virusais (pavyzdžiui, norovirusu) užteršto maisto.
Apsinuodijimas maistu pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmais, silpnumu, energijos ir apetito stoka, temperatūra, raumenų skausmais, šaltkrėčiu. Rizikos grupės, jautresnės apsinuodijimams, – kūdikiai ir vaikai, nėščiosios, vyresnio amžiaus žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, turintys silpną imuninę sistemą.
Ką patariama daryti apsinuodijus maistu?
- Kuo daugiau ilsėtis.
- Stenkitės gerti kuo daugiau vandens, kad išvengtumėte organizmo dehidratacijos – staigaus skysčių praradimo. Jei dėl pykinimo sunku gerti, gurkšnokite po truputį. Apsinuodijus geriausiai tinka paprastas negazuotas vanduo.
- Jei norisi, valgykite mažais kiekiais – lengvai virškinamus, neriebius užkandžius. Tiks džiūvėsėliai, sausainiai, ryžiai, bananai.
- Venkite alkoholio, kofeino, gazuotų gėrimų, aštrių ir riebių patiekalų, nes jie tik dirgins žarnyną ir skrandį.
- Elektrolitų atstatymui galima vartoti gėrimus su elektrolitais, apsinuodijus taip pat tinka imbiero, mėtų arbatos.
- Jei apsinuodijimas infekcinės kilmės, galima vartoti vaistus nuo temperatūros.
- Neskubėkite iškart vartoti vėmimą ar viduriavimą malšinančių vaistų – taip organizmas pašalina ligos sukėlėjus.
Kada kreiptis į gydytoją?
- Jei simptomai labai sunkūs – išvemiate viską, ką išgeriate.
- Būklė nepagerėja per kelias paras.
- Prasidėjo stipri dehidratacija – galvos svaigimas, sąmonės sutrikimas, sutriko širdies ritmas, suretėjo šlapinimasis.
Medikų pagalbos reikia ir tuomet, jei akivaizdu, kad organizmas neteko daug skysčių, kamuoja troškulys ar nepraeina nuolatiniai skausmai pilvo apačioje. Patariama itin akylai stebėti savo sveikatą tuomet, kai apsinuodijama valgant grybus, konservuotus mėsos gaminius ar jūros gėrybes.
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
- Visuomet plaukite rankas ir paviršius prieš ruošdami maistą, jo metu ir po jo.
- Atskirkite žalią mėsą, paukštieną, jūros gėrybes ir kiaušinius nuo gatavų maisto produktų.
- Termiškai apdorokite maistą iki tam tinkamos temperatūros, kad žūtų visos kenksmingos bakterijos.
- Šaldytuvo temperatūra turėtų būti ne aukštesnė nei 5 laipsniai.