Apsinuodijote maistu? Sužinokite, kada slopinti simptomus ir kodėl reikėtų vengti šalto dušo

Apsinuodijimo maistu simptomai gali būti atpažįstami daugumai – tai vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, kartais ir karščiavimas. Nuo pat didžiųjų švenčių pradžios vaistinėse vis dar dažnai lankosi žmonės, ieškantys skrandžio veiklą gerinančių preparatų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Farmacininkė Fausta Barisevičienė
Farmacininkė Fausta Barisevičienė / Pranešimo autorių nuotr. ir 123RF nuotr.

Visgi, artėjant Naujųjų metų išvakarėms, „Eurovaistinės“ farmacininkė Fausta Barisevičienė pasakoja, kad reikėtų ne vien pasirūpinti simptomus malšinančiais vaistais, bet ir, svarbiausia, vengti dažniausių klaidų gydant apsinuodijimus.

Nepradėkite iškart slopinti simptomų

Apsinuodijus maistu organizmas pradeda kovoti su toksinų pertekliumi, stengdamasis juos pašalinti, pasakoja farmacininkė Fausta Barisevičienė. Anot jos, viena dažniausių klaidų tokioje situacijoje – iškart pradedami vartoti vaistai, skirti vėmimo ar viduriavimo malšinimui.

„Jeigu pradėjus viduriuoti ar vemti iš karto išgersime šiuos simptomus malšinančius vaistus, mes taip tarsi užrakinsime nuodinguosius toksinus savo organizme. Tai gali tik dar labiau pabloginti būklę. Todėl rekomenduojama bent pirmąsias apsinuodijimo maistu valandas leisti organizmui išsivalyti ir papildomai gerti skysčius – geriausia vanduo, nors ir mažais gurkšneliais – bei elektrolitus. Taip pat pašalinti toksinus iš organizmo gali padėti aktyvinta anglis“, – pasakoja farmacininkė.

Šaltas dušas nepadės

Farmacininkė pasakoja, kad neretai tenka išgirsti atvejų, kai apsinuodiję maistu arba alkoholiu žmonės stengiasi atgauti jėgas po šaltu dušu.

„Apsinuodijimo metu visa mūsų energija naudojama pašalinti toksinus iš organizmo. Šaltas dušas apsinuodijus tiek maistu, tiek alkoholiu nėra naudingas mūsų savijautai. Apsinuodijusiems nuo maisto šaltas dušas nepadės greičiau intoksikuotis, o apsinuodijusiems alkoholiu tai gali iššaukti netgi sąmonės praradimą. Lygiai taip pat vertėtų vengti itin karšto dušo, pirčių. Tas pats galioja ir su geriamu vandeniu – tokiais atvejais geriausia rinktis šilto – ne karšto ar šalto – vandens stiklinę“, – pasakoja F.Barisevičienė.

Išbandykite pelynų arbatą

„Pelyno arbata yra be reikalo nepopuliari ir nelabai mėgstama žmonių, o ypač šventiniu periodu, kai padaugėja apsinuodijimų. Iš tiesų ši arbata nuo senų laikų visiems žinoma kaip fermentų sistemos veiklą skatinanti priemonė. Dauguma jos nemėgsta dėl specifinio skonio, tačiau apsinuodijus patariama bent jau pelynų arbatą praskalauti burnoje ir išspjauti. Vien to gali pakakti, kad būtų suaktyvinta fermentų sistema ir sergantysis greičiau pasijustų geriau“, – pasakoja farmacininkė.

Fotolia nuotr./Pykinimas
Fotolia nuotr./Pykinimas

Jokios kavos, kol pasveiksite

Farmacininkė patartų apsinuodijimo metu vengti tiek kavos, tiek kitų tonizuojančių gėrimų, kadangi šie gali dar stipriau sudirginti žarnyną ir skrandį. Tokiu atveju patariama rinktis švelnias vaistažolių – mėtų arba imbiero – arbatas. Vien pastarasis imbieras vis dar per mažai žinomas visiems kaip natūrali, vėmimą slopinanti priemonė.

Elektrolitų ir gliukozės tirpalai

„Intoksikuojantis organizmui mes netenkame daug mineralų. Visą šį laiką reiktų papildomai vartoti ne tik elektrolitų, bet ir gliukozės tirpalus. Neretu atveju galima rasti preparatų, kuriuose iškart yra ir elektrolitų, ir gliukozės. Jie būna sūriai saldaus skonio. Apsinuodijus alkoholiu, gliukozė greičiau jį išskaido organizme. Jei namų vaistinėlėje neturite gliukozės tirpalo, galite išgerti ir arbatos su cukrumi ar medumi. Tai padės greičiau skaidytis toksinams“, – pasakoja F.Barisevičienė.

Gerosios bakterijos

„Gerosios bakterijos būtinos tiek virškinimo sistemai, tiek naudingos imuninei sistemai palaikyti. Po apsinuodijimo gerosios bakterijos padeda atstatyti normalią organizmo būklę. Taip pat jos tinka tiems, kurie skundžiasi pilvo pūtimu, kadangi gerosios bakterijos atstato mūsų organizmo mikroflorą“, – pasakoja farmacininkė.

Maistas viduriuojant

Farmacininkė pasakoja, kad bananai, ryžiai, džiūvėsėliai, skrebučiai yra tinkamas maistas pradėjus viduriuoti po apsinuodijimo. Jie yra švelnūs skrandžiui, lengvai virškinami, be to juose esantis krakmolo kiekis padeda surišti išmatas, o tai gali sumažinti besitęsiančio viduriavimo dažnį.

„Jogurtas vartotinas tik natūralus, be saldiklių ir tik tuomet kai pasijaučiama gerai. Taip pat tokioje situacijoje pravers natūralūs sultiniai, švelnios sriubos, į kurias galima pridėti natūralių žolelių, tokių kaip pankolio, imbiero, mėtos, kurios kovoja su uždegimu, gali padėti nuraminti skrandį“, – pasakoja F.Barisevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis