Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Apsinuodyti galima ir gerais valgomais grybais

Įsibėgėjus grybavimo sezonui į miškus plūsta miško gėrybių rinkėjai, tačiau reikia nepamiršti, kad grybai gali turėti ne tik maistinių, bet ir nuodingų savybių. Dalis valgomų ir nuodingų grybų yra panašios išvaizdos, todėl nepatyrę grybautojai grybais dažniausiai apsinuodija supainioję valgomus su nuodingais. Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai ragina būti atidžiais ir rinkti tik gerai žinomus bei įtarimo nekeliančius grybus.
Raudonikis
Raudonikis / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Kiekvienais metais Lietuvoje vis dar pasitaiko apsinuodijimo grybais atvejų. Centro duomenimis, Panevėžio apskrityje 2013 m. nebuvo užregistruota apsinuodijimo grybais atvejų. Šiais metais Panevėžio miesto gyventoja apsinuodijo namuose konservuotais grybais.

Galimi dviejų rūšių apsinuodijimų grybais atvejai. Pirmuoju atveju negalavimai susiję su virškinimo sutrikimais, kurie prasideda jau po pusvalandžio ir pasireiškia pykinimu, vėmimu, galvos ir pilvo skausmais, viduriavimu. Šie po grybų valgymo atsiradę simptomai neretai praeina savaime per 2–4 valandas.

Visais apsinuodijimo atvejais būtina nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Antruoju atveju apsinuodijimas yra daug sunkesnis. Apsinuodijimui nuodingų savybių turinčiais grybais yra būdingas slaptasis periodas, kuris gali trukti 6–48 val. po grybų valgymo. Vėlgi žmogų kankina pykinimas, vėmimas, viduriavimas, kuris savaime išnyksta, tačiau šiuo metu prasidėjęs ūminis kepenų veiklos sutrikimas kelia grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir gyvybei.

Visais apsinuodijimo atvejais būtina nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Atkreipiamas dėmesys, kad kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo apsinuodijimas sunkesnis, o apsinuodijimo požymiai nuo skirtingų rūšių grybų atsiranda skirtingu metu.

Grybautojams reikia atminti, kad apsinuodyti galima ir gerais valgomais grybais, jei jie vartojami seni, ištižę ar šalnų pakąsti. Patariama rinkti jaunus grybus, nes jie yra maistingesni. Nepirkti konservuotų grybų iš turgaviečių.

Svarbu grybus gerai išvirti, o jų nuovirą – išpilti. Dar geriau, jei nuoviras nupilamas kelis kartus.

Svarbu grybus gerai išvirti, o jų nuovirą – išpilti. Dar geriau, jei nuoviras nupilamas kelis kartus, tokiu atveju iš grybų pasišalina daug nuodingų medžiagų ir taip galima sumažinti apsinuodijimų riziką.

Paruoštų valgymui grybų negalima palikti kitai dienai, o konservuotus reikėtų suvartoti per pusmetį. Taip pat paruoštus grybus reikia laikyti šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0–6 laipsnių temperatūroje.

Grybai yra sunkiai virškinamas maisto produktas, todėl jų nerekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems virškinimo trakto, inkstų, kepenų ligomis. Taip pat senyvo amžiaus žmonėms, nėščioms moterims, mažiems vaikams.

Gamtos mylėtojai turi atminti, kad miške laukia ne tik grybų derlius, bet ir pavojingi voragyviai – erkės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos