Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsinuodyti galima net nenuodingais grybais: simptomai būna apgaulingi

Lietuvoje auga apie 400 rūšių grybų, iš kurių nuodingomis laikomos apie 40 rūšių. Visus nuodinguosius grybus lengva supainioti su valgomais, o tada padariniai – neišvengiami, teigiama Vaistinių tinklo „Camelia“ pranešime žiniasklaidai.
Baravykai samanose
Baravykai samanose / 123RF.com nuotr.

„Camelia“ vaistininkas Faustas Bertulis sako, kad rimčiausias sveikatos problemas sukelia patirtas apsinuodijimas grybais, kurio žmonės gali neįtarti supainioję jaučiamus simptomus su persivalgymu.

„Tokiu atveju dažniausiai greitai po valgio pasireiškia pradiniai virškinimo trakto sutrikimai, labai panašūs į tuos, kuriuos sukelia paprasčiausias persivalgymas. Dėl šios priežasties apsinuodijimas gali likti nepastebėtas, o patekusios į kraują nuodingos medžiagos pasiskirstyti po visą organizmą“, – sako F.Bertulis.

Vaistininkas priduria, kad, norint išvengti sveikatos sutrikimų, reikėtų vartoti tik tuos grybus, kurie yra atpažįstami ir žinomi, tačiau įspėja, kad apsinuodyti galima ir tais grybais, kurie valgomi seni, ištižę ar neteisingai paruošti.

Grybų kategorijos ir jų keliami negalavimai

Visi Lietuvoje randami grybai yra skirstomi į valgomus, nevalgomus, kuriuos suvalgius gali pasireikšti virškinimo sutrikimo požymiai, tačiau neturinčius savo sudėtyje toksinų, bei nuodingus, kaupiančius toksines medžiagas grybus, kurie gali sukelti mirtį.

„Kilusių padarinių sveikatai sunkumas priklauso nuo konkrečios situacijos. Pavyzdžiui, jeigu žmogus suvalgo prastai apdorotą ar netinkamai paruoštą, kelias dienas stovėjusį grybą, nevalgomą grybą – tokiu atveju tikėtini virškinamojo trakto sutrikimai. Jie pasireiškia jaučiamu šleikštuliu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, galvos skausmais, kurie prasideda per 2–4 valandas nuo pavalgymo ir trunka 4– 6 valandas“, – priduria pašnekovas.

Suvalgius nuodingų grybų pirmiausia pasireikš tokie simptomai, kurie yra labai panašūs į tuos, kurie jaučiami persivalgius, tačiau šiek tiek vėliau: po 6–8 ar netgi 12 valandų. Per šį laiką per kraują po visą kūną išnešiotiems toksinams pasklidus organizme, žmogų gali kankinti mėšlungis, traukuliai, haliucinacijos, greitas širdies ritmas, taip pat galimas staigus sąmonės netekimas ir netgi koma ar mirtis.

Melagingo pagerėjimo stadija

Apsinuodijimo grybais eigoje yra melagingo pagerėjimo stadija. Dažniausiai ji pasireiškia per 2–3 dienas po apsinuodijimo. Tuo metu žmogus jaučiasi geriau, tačiau apsilankius gydymo įstaigoje būtų nustatytas ryškus kepenų fermentų padidėjimas – stipraus kepenų pažeidimo požymis.

„Įprastai, kitą dieną po melagingo pagerėjimo fazės sveikatos būklė labai pablogėja, o tai paskatina kreiptis pagalbos, tačiau žala organizmui jau būna padaryta. Laikas yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių pažeidimų sudėtingumą, todėl jaučiamų simptomų negalima ignoruoti, o dar svarbiau – nedelsiant juos gydyti“, – įspėja F.Bertulis.

Grybų apdorojimo ir vartojimo taisyklės

„Camelia“ vaistininko teigimu, saugiausią grybų valgymą garantuojantis jų apdorojimo būdas – džiovinti ir sumalti grybai. Džiovinti grybai baltymų turi daugiau nei duona, kruopos ar mėsa, o gerai vėdinamose ir sausose vietose džiovintus grybus galima laikyti net kelerius metus. Be to, džiovinti bei sumalti į miltus grybai yra geriau įsisavinami, nepraranda aromato ir maistinės vertės. Šviežiuose ir nesusmulkintuose grybuose gausu polisacharido chitino, kuris nėra skaidomas žmogaus organizme, todėl jie sunkiau virškinami, apsunkina organizmą.

„Grybų apdorojimo procese svarbiausias yra laikas, todėl negalime skubėti, nes galiausiai teks brangiai susimokėti savo sveikatos sąskaita. Virdami grybus, negalime sutrumpinti rekomenduojamo paruošimo laiko, kad greičiau pasimėgautume surinktomis gėrybėmis.

"Camelia" nuotr./Faustas Bertulis
"Camelia" nuotr./Faustas Bertulis

Labai svarbu paminėti ir tai, kad apsinuodyti galima ir per aukštos temperatūros orkaitėje keptais grybais. Aukštoje temperatūroje grybai sukepa, nes jų sudėtyje esantis vanduo pasišalina. Nors gali atrodyti kitaip, tokie grybai nėra iškepę ir suvalgius jų kyla didelė apsinuodijimo tikimybė“, – aiškina F.Bertulis.

Ką daryti negaluojant?

Vaistininkas sako, kad kankinamiems virškinimo sutrikimų asmenims reikėtų namuose turėti ar įsigyti virškinimo fermentų, augalinės kilmės virškinimą gerinančių preparatų, pasižyminčių virškinimą gerinančiomis savybėmis, ir aktyvintos anglies. Užsitęsus virškinimo trakto sutrikimams, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją, nes galima įtarti apsinuodijimą.

„Apsinuodijimo gydymui tinkamų preparatų ir priemonių namuose ar vaistinėje nerasite. Tinkama ir savalaikė pagalba gali būti suteikta tik gydymo įstaigoje. Jeigu įtariate, kad galėjote apsinuodyti grybais, pirmiausia kreipkitės į Apsinuodijimo informacijos biurą, kurio darbuotojai jus pakonsultuos dėl tolimesnių veiksmų“, – įspėja F.Bertulis.

Nematomų grėsmių miške yra ir daugiau

Vaistininkas primena, kad grybautojai miške turėtų pasirūpinti ir apsauga nuo kenkėjiškų gyvių, kurių įkandimai gali sukelti neigiamus padarinius sveikatos būklei: liekamuosius reiškinius užsikrėtus erkiniu encefalitu bei alergines reakcijas, pasireiškiančias bėrimu, paraudusia ir sutinusia oda.

„Skiepai nuo erkinio encefalito sukuria 99 proc. imuninę apsaugą, todėl galima sakyti, kad užsikrėtimai erkiniu encefalitu ir jų keliami žalingi sveikatai padariniai yra beveik visiškai išvengiami, o skiepytis – niekada nevėlu. Papildomą apsaugą suteikti gali ir naudojami repelentai, kurie atbaido vabzdžius, skleisdami jiems nemalonų kvapą“, – pasakoja F.Bertulis.

Rudens gėrybių mėgėjai taip pat turėtų imtis ir kitų saugumo priemonių: grybauti ten, kur yra mažiau drėgmės ir labiau vėjuota, rengtis šviesesniais, storesnio audinio drabužiais, dengiančiais visą kūną, o savo vaistinėlėje turėti alergines reakcijas malšinančių priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais