Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar saugu valgyti maistą, šildytą mikrobangų krosnelėje?

Nors mikrobangų krosnelės poveikis žmogaus sveikatai vertinamas prieštaringai, oficialių duomenų, įrodančių jos kenksmingumą sveikatai, nėra. Taip sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Skirmantė Ambrazienė.
Mikrobangų krosnelė
Mikrobangų krosnelė / Peapod labs, Flickr.com

LRT RADIJO klausytoja Onutė iš Klaipėdos domisi mikrobangų krosnelių įtaka žmogaus sveikatai. „Ar kenkia žmogui maisto, pašildyto mikrobangų krosnelėje, valgymas?“ – klausia ji.

Anot Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorės, Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos nacionaliniai teisės aktai mikrobangų krosnelių nedraudžia tiekti į rinką ir jas naudoti, o maisto produktus reglamentuojantys įstatymai aiškiai nurodo, kad nesaugus maistas į rinką neteikiamas.

Taigi oficialiai Europos Sąjungoje nėra patvirtintų duomenų, kad mikrobangų krosnelėje ruošiamas maistas įgauna kokių nors kitokių savybių, nei gaminamas kitais būdais, ir yra kenksmingas sveikatai.

„Kita vertus, žiniasklaidos priemonėse galima rasti daug informacijos apie įvairiose pasaulio šalyse atliktus mokslinius tyrimus ir jų rezultatus. Pastebima, kad mikrobangų krosnelių naudojimas vertinamas prieštaringai“, – tikina specialistė.  

S. Ambrazienės teigimu, Pasaulio sveikatos organizacija, apibendrinusi visas patvirtintas studijas, pateikė išvadą, kurioje nurodoma, kad mikrobangų krosnelės neturi kenksmingo poveikio nei pačiam žmogui, nei jo valgomam maistui. „Taigi vartotojui palikta teisė ir galimybė rinktis, kokiomis priemonėmis ruošti maistą“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos