Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai homeopatiniai vaistai praskiesti taip, kad neveikia? Mitai ir tiesa

Ką žinome apie homeopatiją? Daugelis pasakys, kad tai natūralus gydymo metodas. Tiesa, ne ką mažesnė dalis teigs, kad homeopatija yra gydymas vaistažolėmis. Kiti papildys, kad tai gydymas labai mažomis vaisto dozėmis. Skeptikai pridurs, kad jeigu homeopatiniame preparate vaisto dozė atskiesta šimtus tūkstančių kartų, tai ir poveikio jokio tikėtis nereikia.
Vaistai
Vaistai / Vida Press nuotr.

Kuo grindžiamas homeopatijos mokslas? Kaip veikia homeopatiniai preparatai? Ar jie pripažinti ir visateisiai vaistai? Susiorientuoti mums padės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros profesorė Daiva Majienė.

- Prašome paaiškinti, kaip gaminami homeopatiniai vaistai? Kuo gamyba panaši ir kuo skiriasi nuo tradicinių vaistų gamybos?

- Pabrėžiu, kad homeopatinių, kaip ir visų kitų vaistų, gamybą reglamentuoja Europos farmakopėja. Taip pat kai kurios šalys, pvz., Vokietija, Anglija, JAV turi ir homeopatines farmakopėjas, kuriose nurodyti reikalavimai žaliavoms, vaistų gamybos principai, gatavų preparatų kokybės kontrolė.

Daugiau kaip pusė visų homeopatinių preparatų gaminama iš augalinių žaliavų. Tinka tik tie augalai, kurie užaugo natūraliose, ekologiškose augimvietėse. Jeigu gerai žinomiems ekstraktams, tinktūroms (pvz., gudobelių tinktūrai, širdies, vidurių lašams ir kt.) gaminti naudojami džiovinti augalai, tai homeopatiniams preparatams gaminti daugiausia naudojami švieži augalai, kurie surinkti tuoj pat pristatomi į gamyklas ir apdirbami.

Taip pat gana didelė preparatų dalis (apie 30 proc.) gaminama iš neorganinių medžiagų – ne tik aukso, sidabro, fosforo, bet ir tokių junginių kaip arsenas, gyvsidabris, kurie, praskiesti daug kartų, tampa ne kenksmingais, o labai veiksmingais preparatais, normalizuojančiais daugelį patologinių procesų.

Galėtume išskirti 3 pagrindinius gamybos etapus. I etapas – ruošinių gamyba. Šiame etape iš surinktos augalinės, gyvūninės žaliavos daromos pirminės ištraukos – urtinktūros. II etapas naudojamas išskirtinai tik homeopatinių vaistų gamyboje – skiedinių gamyba. Dažniausiai tiek vaistinėse, tiek pramoninėje gamyboje naudojami dešimtkartiniai ir šimtakartiniai praskiedimai, kurie žymimi romėniškais skaitmenimis: D – dešimtkartinis praskiedimas, t.y. 1 dalis vaistinės medžiagos ir 9 dalys skiediklio; C – šimtakartinis praskiedimas, t.y. 1 dalis vaistinės medžiagos ir 99 dalys skiediklio. Homeopatiniai skiediniai gaminami potencijuojant. Potencijavimą sudaro 2 vienas po kito einantys etapai: praskiedimas ir dinamizacija (sumaišymas arba sukratymas).

- Kam reikalinga dinamizacija? Kokie mitai su tuo susiję? SKAITYTI TOLIAU>>>

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai