Tačiau ar žinojote, kad šis vitaminas taip pat itin gerina jūsų širdies bei kraujagyslių sveikatą? Kolorado universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad vitaminas C apsaugo kraujagysles ir turi tokios pat naudos kaip ir sportas, dėl to šią naudingąją medžiagą jie pavadino „mankštos piliule“.
Taip pat skaitykite: Sveikos mitybos ABC: maisto produktai, turintys daugiausia mineralinių medžiagų ir vitaminų
Taigi, ko dar nežinojote apie vitaminą C ir kuriais mitais apie jį vis dar tikite? Visą tiesą portalui health.com atskleidžia Niujorke dirbanti sporto mitybos konsultantė bei šeimos gydytoja Cynthia Sass.
Vitaminas C apsaugos nuo peršalimo – iš dalies mitas
Vis labiau vėstant orams, daugelis stengiasi vartoti kuo daugiau imuninės sistemos karaliumi pripažinto vitamino C papildų, tikėdamiesi, kad jis apsaugos nuo bet kokių peršalimo ligų. Deja, papildai nėra tokie naudingi, kaip manote.
Nors kai kurie tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai vartoja vitamino C papildus, peršalę patiria kiek lengvesnius ligų simptomus, jis visiškai nuo peršalimo neapsaugo – 50 proc. žmonių net ir vartodami vitaminą C serga peršalimo ligomis.
Tiesa, kad vitaminas C yra būtinas imuninei sistemai, tačiau jo kur kas geriau yra gauti su maistu. Žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti bent 80 mg vitamino C, o juo organizmą aprūpinsite valgydami citrusinius vaisius (citrinas, apelsinus, greipfrutus), mėlynes, braškes, avietes, kivius, juoduosius serbentus, pomidorus, bulves. Taip pat vitamino C yra papajose, brokoliniuose, Briuselio, žiediniuose kopūstuose, špinatuose.
Vitamino C trūkumas organizme yra labai retas – tiesa
Mūsų organizmas pats vitamino C nesigamina, būtent dėl to šią medžiagą turime gauti su maistu. Vis tik, anot C. Sass, labai retai pasitaiko stiprus vitamino C trūkumas, galintis sukelti tokius simptomus, kaip kraujuojančios dantenos, patinę sąnariai ar labai stipriai išsausėjusi oda.
Citrusiniai vaisiai yra geriausi vitamino C šaltiniai – mitas
Vienoje vidutinio dydžio saldžiojoje raudonojoje paprikoje yra maždaug 200–300 mg vitamino C.
Nors šiuose vaisiuose vitamino C yra išties nemažai, jo dar daugiau yra saldžiosiose paprikose. Vienoje vidutinio dydžio saldžiojoje raudonojoje paprikoje yra maždaug 200–300 mg vitamino C. Kiti puikūs vitamino C šaltiniai yra brokoliai, Briuselio kopūstai, kiviai, braškės, papajos ir ananasai.
Taip pat skaitykite: Vitaminas C. Kokiuose produktuose jo daugiausia?
Vitaminas C padeda kovoti su antsvoriu – daugiausia tiesa
Mažas vitamino C kiekis kraujyje mokslininkų buvo susietas su antsvoriu. Tyrimų metu pastebėta, kad mažiau vitamino C vartojančių asmenų yra kiek didesnis kūno masės indeksas, riebalų kiekis organizme ir didesnė liemens apimtis nei tų, kurie per dieną vitamino C suvartodavo pakankamą dozę.
Vitamino C neįmanoma perdozuoti – mitas
Nors perdozavus vitamino C jo perteklius pasišalina su šlapimu, tai dar nereiškia, kad per dideli šio vitamino kiekiai negali sukelti šalutinio poveikio.
Vitamino C perteklius gali sutrikdyti virškinimą, sukelti pykinimą, rėmenį, silpnumą (kartais ir alpimą), taip pat gali sukelti galvos skausmus, nemigą ar inkstų akmenligę.