Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Arbūzas – vaisius, kurį valgyti būtina atsakingai

Arbūzas nėra jau toks šventas ir nekaltas dalykas, kaip daugelis galvoja. Taip sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas ir ragina šią uogą valgyti atsakingai.
Arbūzai
Arbūzai / G. Adinavičiūtės/15min nuotr.
Temos: 2 Arbūzas Cukrus

Vos pasibaigia braškių sezonas, prekybos centruose ar turgavietėse su entuziazmu ieškome arbūzų, kurių paprastai valgome į valias, nes esame įsitikinę, kad tai – labai vertingas ir net liekninantis gamtos kūrinys. Maža to, reaguodami į pirkėjų norus, prekybininkai arbūzų siūlo bene ištisus metus.

„Arbūzas nėra jau toks šventas ir toks nekaltas dalykas, kaip daugelis galvoja“, – tvirtina A.Unikauskas ir aiškina, kad 5 kg arbūzo yra 0,5 kg cukraus, o tai – 16,5 karto daugiau nei paros norma.

Kai į organizmą patenka tiek cukraus iš karto, organizmas į kraują išmeta daug insulino tam, kad šis cukrų sudorotų.

„Insulinas yra vienintelis hormonas, kurio paskirtis ir yra kažką daryti su cukrumi, o organizmas, gaudamas daug insulino, imasi nuo jo gintis. Kaip jis tai daro? Mažina jautrumą tų receptorių, kurie reaguoja į tą insuliną. II tipo cukrinis diabetas – tai situacija, kai žmogus savo besaikiu valgymu taip „užknisa“ savo insulino receptorius, kad jie į insuliną nebereaguoja ir kraujyje nuolat būna daug cukraus, nes jis nepanaudojamas“, – aiškina specialistas.

Gydytojo teigimu, daugelyje dietų naudojamą arbūzą drąsiai galima vadinti „antidietiniu“, jeigu jo valgome per daug. Dar vienas populiarus mitas, susijęs su arbūzu, – kad jis naikina inkstų akmenis.

Vis dėlto svarbu paminėti, kad arbūze esama ir organizmui naudingų medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas