Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artėjant šaltajam sezonui: imunitetą stiprinančios prieskoninės žolelės

Kiekvienas, mėgstantis sukiotis virtuvėje žino, kad prieskoniai bet kokį patiekalą padaro skanesnį ir kvapnesnį. Tačiau tai dar ne viskas. Dėl naudingų kai kurių prieskonių savybių, jie turėtų būti vartojami saikingai, bet reguliariai.
Prieskoninės žolelės
Prieskoninės žolelės / Fotolia nuotr.

Net žiupsnelis prieskonių padeda stiprinti imunitetą, mažina uždegiminius procesus, valo organizmą ar netgi padeda sulieknėti.

Štai imunitetą stiprinantys prieskoniai, kurie turėtų būti jūsų virtuvėje.

Raudonėliai

Fotolia nuotr./Raudonėliai
Fotolia nuotr./Raudonėliai

Be raudonėlių neįmanoma įsivaizduoti italų virtuvės. Be aromatinių savybių, šis prieskoninis augalas pasižymi ir gydomosiomis savybėmis:

  • ramina nervų sistemą;
  • turi didelį antibakterinį poveikį;
  • normalizuoja virškinimą;
  • turi diuretinį poveikį;
  • stiprina imunitetą;
  • lengvina atsikosėjimą.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • kiaušinienę;
  • daržovių sriubas;
  • picą;
  • salotas;
  • naminius padažus;
  • antruosius patiekalus.

Rozmarinai

Fotolia nuotr./Kalakutienos suktinukas su rozmarinais
Fotolia nuotr./Kalakutienos suktinukas su rozmarinais

Taip pat skaitykite: Įdomūs būdai paruošti prieskoninių žolelių atsargas

Senovėje šis augalas buvo laikomas gausos, klestėjimo ir ilgaamžiškumo simboliu. Net ir dabar kai kuriuose šalyse jauniesiems, linkėdami jiems laimės ir klestėjimo, dovanoja rozmarinų šakelę.

Naudingosios savybės:

  • mažina stresą ir nervinę įtampą;
  • gerina potenciją;
  • gydo peršalimo ligas;
  • turi priešuždegiminį, tonizuojantį, diuretinį poveikį;
  • skatina žaizdų gijimą ir mažina blogą nuotaiką.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • mėsos patiekalus;
  • žuvies patiekalus;
  • marinatus;
  • žolelių arbatas.

Čiobreliai

Fotolia nuotr./Čiobreliai
Fotolia nuotr./Čiobreliai

Labai naudingas augalas, kuris pasižymi antioksdacinėmis savybėmis, nenusileidžiančiomis vitaminui E.

Naudingosios savybės:

  • turi priešuždegiminį ir antimikrobinį poveikį;
  • stiprina imunitetą;
  • didina darbingumą;
  • gerina potenciją.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • salotas;
  • sriubas;
  • troškinius;
  • karštus patiekalus;
  • patiekalus iš kiaušinių;
  • naminius padažus ir užpilus.

Ciberžolė

Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai
Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai

Taip pat skaitykite: Imbiero galia: padeda lieknėti ir stiprina sveikatą

Šio imbierinių šeimos augalo savybes sunku būtų ir išvardinti. Pagal naujausius tyrimus, ciberžolės prieskoniai padeda slopinti vėžinių ląstelių vystymąsi.

Kitos naudingosios savybės:

  • valo organizmą;
  • turi teigiamą poveikį virškinimui;
  • mažina uždegimą;
  • turi detoksikuojantį poveikį;
  • yra galingas antioksidantas;
  • gerina odos būklę;
  • padeda sulieknėti;
  • atstato apsauginę organizmo funkciją.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • sriubas;
  • mėsos troškinius;
  • plovą ir kitus patiekalus iš ryžių.

Šalavijai

Fotolia nuotr./Kepsneliai su šalavijais
Fotolia nuotr./Kepsneliai su šalavijais

Prieskonis, kuris padeda kovoti su peršalimo ligomis ir gerklės skausmu. Kitos naudingosios savybės:

  • valo žarnyną;
  • šalina toksinus ir šlakus;
  • padeda sulieknėti;
  • turi antioksidacinių savybių;
  • stiprina imunitetą;
  • padeda gydyti kosulį ir slogą.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • keptas ir troškintas daržoves;
  • mėsos patiekalus;
  • žuvies patiekalus;
  • naminius padažus;
  • sriubas.

Taip pat skaitykite:  Burokėlių dieta: per savaitę galima netekti iki 7 kg svorio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas