Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atostogos ištuštino kraujo atsargas: Vilniuje kritiškai trūksta vienos grupės kraujo

„Pacientai neatostogauja“, – sako Kauno klinikų kraujo centro vadovė Diana Remeikienė. Pasak jos, vasara jau pasijuto – į kraujo centrus neatlygintinai paaukoti kraujo atvyksta gerokai mažiau žmonių, dėl to kraujo atsargų turima vos dienai ar dviem.
Kraujo donorystė
Kraujo donorystė / Santaros klinikų nuotr.

Šiuo metu labiausiai trūksta populiariausių kraujo grupių 0 +, 0 -, A+, A kraujo atsargų.

Nacionalinio kraujo centro vyriausioji vadybininkė Aistė Žymantienė 15min sakė, kad 0 (tiek 0-, tiek 0+) grupės kraujo poreikis yra nuolat. Tačiau vasarą jis dar išauga.

„Šiandien labai reikalingas O+ grupės kraujas. Lauksime Jūsų PC CUP, Upės g. 9, Vilniuje. Daugiau informacijos apie darbo laiką: www.kraujodonoryste.lt”, – pirmadienį skelbiama ir Nacionalinio kraujo centro paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Centro darbuotojai taip pat pasidalino artimiausių išvykų sąrašu.

Nacionalinio kraujo donorystės centro grafikas/
Nacionalinio kraujo donorystės centro grafikas/

Pasak A.Žymantienės, šiuo metu aktyviau organizuojamos išvykos –donorystės akcijos į kitus šalies miestus, nes norima sukaupti pakankamai kraujo atsargų liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui.

„Tam ruošiamės, aktyviname pajėgumus, kviečiame žmones aktyviau aukoti kraują – ir per žiniasklaidą kviečiame ir kviesime, ir važiuosime į kitus miestus, daugiau periferijoje būsime, nes vien Vilniaus donorų tikrai neužteks. Juolab kad tikrai jaučiasi, jog žmonės jau po truputį atostogauja“, – sakė Nacionalinio kraujo centro atstovė.

Priežastis – atostogos

„Dabar į kraujo centrą paaukoti kraujo ateina apie 20–30 žmonių, anksčiau jų būdavo 40–50 per dieną. Tai reiškia, kad kraujo atsargų turime ne keturioms penkioms dienoms, o galbūt vienai ar dviem dienoms. Nuolat turime kviesti žmones ir papildyti tas kraujo atsargas“, – 15min sakė Kauno klinikų kraujo centro direktorė.

Siekiant sukaupti kuo didesnį kraujo atsargų kiekį, visų Lietuvoje veikiančių kraujo centrų darbuotojai nuolat organizuoja išvažiuojamąsias akcijas. Per jas visuomenei skleidžiama žinia apie kraujo donorystę. Tokios akcijos vyksta ir vasarą, tačiau, anot D.Remeikienės, jose kraujo atsargų surenkama nedaug.

„Daugiau kraujo atsargų pavyksta surinkti nebent per šventes – kai vienoje vietoje būna daugiau žmonių. O paprastomis dienomis tokios akcijos būna daugiau reklaminės, padeda skleisti žinią apie kraujo donorystę, žmonių, aukojančių kraują, tikrai nėra daug“, – pastebėjo D. Remeikienė.

Žmones ji kvietė prisiminti, jog kraujo pacientams reikia ir per atostogas: „Atostogas kviesčiau žmones pradėti nuo apsilankymo kraujo centre paaukojant kraujo.“

15min primena, kas gali neatlygintinai duoti kraujo:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas