Nors ir mažos dydžiu, tačiau maistingos savo verte – ankštinės daržovės gali drąsiai didžiuotis naudingųjų medžiagų lobynu. Be to, jos lengvai pasiduoda kulinariniams šedevrams, mat tiek pupas, tiek žirnelius nesunkiai pritaikysite troškiniuose, sriubose ar kituose patiekaluose.
Žirnelis – vitaminus saugantis žaliasis perlas
Žirneliai – bene universaliausia ankštinė daržovė, pasižyminti gausiais geležies, jodo, magnio, cinko, seleno, kalcio, fosforo ir B grupės vitaminų kiekiais. Šviežius žirnelius galima naudoti įvairiuose patiekaluose, valgyti vienus. Ši daržovė itin populiari pasaulyje bei sutinkama Indijos, Šri Lankos ir kitų šio regiono šalių virtuvėse. Konservuoti žirneliai, kaip ir bet koks apdorotas produktas, neišlaiko tiek daug maistinių medžiagų, tačiau racione jų vis tiek turėtų būti.
Pasak dietologo Edvard Grišin, konservuoti žirneliai yra mažai kaloringi, turintys daug skaidulų ir visą grupę vitaminų, padėsiančių kovoti su įvairiomis ligomis. Pavyzdžiui, vos pusė puodelio konservuotų žirnelių atstoja kone 15 proc. vitamino C paros normos, todėl šaltuoju metų laiku – tai itin tinkamas maisto produktas.
Sveikatai palankios pupelės
Kita ankštinė daržovė – pupelė – taip pat turi kuo didžiuotis. Šiose ankštinėse daržovėse visai ne daug riebalų, užtat apstu vertingųjų baltymų, magnio, fosforo, kalcio, cinko bei B grupės vitaminų. Beje, naudingos maistinės medžiagos išlieka ir konservuotose pupelėse, todėl jomis rekomenduojama papildyti savo valgiaraštį.
Dietologas E. Grišin sako, kad žmonėms, kurie turėtų vengti didelių druskos kiekių savo racione, konservuotas pupeles patartina perplauti vandeniu – tokiu būdu druskos perteklius bus sumažintas.
Maistingam patiekalui pagaminti pakanka vos keleto produktų
Drauge su 17 kitų maisto produktų, konservuoti žirneliai ir pupos patenka į Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo (EPLSAF) skirtų nemokamų produktų krepšelį. Šiuos paketus dalijantis „Maisto bankas“ drauge su specialistais kuria paprastas receptūras, kurių dėka žmonės gali išmėginti naujus patiekalus bei atrasti teikiamų produktų naudą.
Štai, pavyzdžiui, žirnelius siūloma atrasti ne tik kaip mišrainių pagalbininką, bet ir įvairių karštųjų patiekalų pagrindinį akcentą, suteiksiantį gražios spalvos patiekalui bei praturtinsiantį jį visa virtine naudingųjų medžiagų.
Receptas: Graikiškas žirnelių troškinys
- 300 g (ar daugiau) konservuotų žirnelių;
- 1 svogūnas;
- 1-2 skiltelės česnako;
- 2 pomidorai (gali būti konservuoti);
- 1 bulvė (nebūtinai);
- 1 morka (nebūtinai);
- 1 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
- Druskos, pipirų pagal skonį;
- Aitriosios paprikos (jei norisi aitriau);
- 1 stiklinės vandens;
- Šiek tiek aliejaus.
Pagaminimas:
Pirmiausiai, norimo dydžio kubeliais supjaustykite visas daržoves. Didesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepinkite susmulkintą svogūną, kol šis suminkštės. Sudėkite smulkintą morką, česnaką, bulvę ir pakepinkite drauge dar kelias minutes. Dabar sudėkite smulkintus pomidorus ir pomidorų padažą, viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar porą minučių. Sudėkite konservuotus žirnelius, įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir aitriosios paprikos bei supilkite stiklinę vandens. Viską gerai išmaišykite, užvirkite. Sumažinę ugnies kaitrą ir uždengę keptuvę dangčiu, daržoves troškinkite apie 30 min., kol šios suminkštės. Skanaus!