Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 18

Atsargiai – alkoholis! Tyrimai rodo, kad net nedidelis jo kiekis kenkia sveikatai

Po keletą dešimtmečių mus vis pasiekdavusių gluminančių ir kartais prieštaringų tyrimų (per daug alkoholio – blogai, bet šiek tiek alkoholio – naudinga, kai kurios alkoholio rūšys geresnės nei kitos, ne, pasirodo, visos vienodai blogos...), pagaliau darosi aiškiau: net ir visai nedideli alkoholio kiekiai gali būti žalingi sveikatai.
Alkoholio vartojimas
Alkoholio vartojimas / 123RF.com nuotr.

Lapkritį paskelbtas mokslinis tyrimas atskleidė, kad 2015–2019 metais dėl nesaikingo alkoholio vartojimo Jungtinėse Valstijose kasmet mirė maždaug 140 tūkst. žmonių.

Apie 40 procentų tų mirčių priežastys buvo staigios, pavyzdžiui, automobilių avarijose, apsinuodijus ir dėl žmogžudysčių. Tačiau kitus 60 procentų mirčių paskatino lėtiniai su alkoholiu susiję susirgimai, tokie kaip vėžys ir kepenų bei širdies ligos.

Kai ekspertai kalba apie baisias pasekmes sveikatai, susijusias su nesaikingu alkoholio vartojimu, žmonės dažnai mano, kad tie perspėjimai skirti asmenims, turintiems priklausomybę.

Tačiau pavojus sveikatai gali kilti ir saikingai vartojant svaigiuosius gėrimus.

„Rizika prasideda daug anksčiau, nei žmonės ima galvoti: „O, jis ar ji turi problemų su alkoholiu“, – sakė Viktorijos universiteto Kanados medžiagų vartojimo tyrimų instituto (Canadian Institute for Substance Use Research) direktorius daktaras Timas Naimi. – Alkoholis visada kenkia sveikatai, net labai mažas jo kiekis.“

Jei svarstote, ar nereiktų imti mažiau gerti, štai ką jums reikėtų žinoti apie tai, kada ir kaip alkoholis veikia jūsų organizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas