Be abejo, didesnėje lėkštėje esančioje didesnėje porcijoje yra ir daugiau kalorijų, kurių ne visada per dieną spėjame sudeginti, sakė dietologė. Todėl ji rekomendavo riboti maisto, kurį suvalgome, kiekį.
Svarbu ir valgymo tempas: valgant labai greitai, nespėjama maisto tinkamai susmulkinti, o toks maistas ilgai virškinamas skrandyje.
„Sotumo jausmas ateina vėliau, nei baigiame valgyti įprasto dydžio porciją. Tai yra užkoduota fiziologijoje: visų pirma maistas pradedamas virškinti dar burnoje – čia virškinami angliavandeniai; tada per stemplę susmulkintas maistas patenka į skrandį, o iš jo slenka toliau. Šis „virškinimo kelias“ užtrunka maždaug 10–15 min, kol pajuntamas vadinamasis sotumo jausmas“, – pasakojo A. Žvirblienė.
Svarbu ir valgymo tempas: valgant labai greitai, nespėjama maisto tinkamai susmulkinti, o toks maistas ilgai virškinamas skrandyje. Kai jis ilgiau užsibūna skrandyje, ilgiau nejuntamas ir sotumo jausmas.